Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2014
Asocijacija Medija
No. 222
U OVOM BROJU
Seminar o sivoj ekonomiji
Kuriru uručena plaketa
Prepakivanje tržišta
Opet verbalni delikt
Britanska biblioteka novina
Burberry on-line za Kinesko tržište
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom SrbijaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SEMINAR O IZVEŠTAVANJU O SIVOJ EKONOMIJI

Asocijacija medija, Media News Consulting i Ambasada Sjedinjenih američkih država, 14. i 15. maja, u Beogradu, organizuju dvodnevni seminar na temu "Siva ekonomija i crno tržište - kako ih prepoznati i kako o tome izveštavati". Seminar je posvećen unapređivanju novinarskih znanja o oblasti koja će biti jedna od osnovnih aktivnosti nadležnih ministarstava u narednom periodu i nezaobilazna tema u pristupnim pregovorima za pristupanje EU. Na seminaru će se kao govornici pojaviti vrsni poznavaoci ove oblasti počev od predstavnika ministarstva finansija i trgovine preko vodećih menadžera kompanija koje su najviše ugrožene postojanjem sive ekonomije. Seminar je besplatan za članove Asocijacije medija, a organizator snosi putne troškove za učesnike koji dolaze iz redakcija izvan Beograda. Za više podataka i prijavu učesnika možete se obratiti na info@asmedi.org


REGIONALNI MEDIJI U JUGOISTOČNOJ EVROPI

"Države Jugoistočne Evrope moraju zakonskim rešenjima i njihovom implementacijom onemogućiti politički uticaj na uređivačku politiku medija", zaključeno je na međunarodnoj konferenciji Regionalni mediji u Jugoistočnoj Evropi, koja je održana 25. aprila u Novom Sadu. Medijski eksperti iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Rumunije i Srbije, kao i predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, među kojima i Zoran Sekulić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija, složili su se da jačanje saradnje medija u regionu može da doprinese većem stepenu razumevanja između politika, ekonomija i građana Jugoistočne Evrope, čime region stiče pretpostavke za stabilnost i razvoj. Konstantovano je da medijske reforme ne smeju da ugroze opstanak regionalnih i lokalnih medija, kao ni medija na jezicima nacionalnih manjina. Opstanak i razvoj regionalnih i lokalnih medija je izuzetno bitan faktor demokratizacije i evropeizacije društva, s obzirom na činjenicu da savremena Evropa počiva na razvoju regiona i decentralizaciji, odnosno principu supsidijarnosti ili približavanja vlasti građanima.


KURIRU URUČENA PLAKETA ZA IZUZETAN DOPRINOS UNAPREĐENJU POLOŽAJA I KVALITETA ŽIVOTA ROMA U REPUBLICI SRBIJI

Svečanom manifestacijom 8. aprila u Domu omladine obeležen je Svetski dan Roma. Tom prilikom Kurir je odlikovan za objektivno, korektno i blagovremeno izveštavanje o problemima i dostignućima predstavnika romske zajednice. U svom poslovanju Kurir posebnu pažnju posvećuje društveno odgovornoj politici, s posebnim akcentom na zaštiti prava manjinskih zajednica i grupa. O tome svedoči činjenica da je 2013. godine pokrenuto više od 30 akcija tokom kojih su prikupljena značajna sredstva za pomoć deci. Kurir i kompanija Adria Media nastaviće i u narednim godinama da organizuju akcije koje će pomoći u rešavanju brojnih društvenih problema.


PREPAKIVANJE TRŽIŠTA

Budućnost telekomunikacija nije više da nudi samo mobilnu ili fiksnu telefoniju. Ili samo internet. Sada je to sve u paketu: fiksni, mobilni, internet i televizija. U slučaju SBB-a, koji raste u novog telekomunikacionog giganta, veoma brzo će se naći i televizija – regionalni informativni kanal N1. Ova televizija još nije ni počela da radi, a već se spekuliše o tome kome će biti naklonjena i šta će biti njena uloga, tim pre što će imati tri regionalna centra – u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, a njen partner je američki Si-En-En. Zato je SBB još u decembru 2012. proglašen za „operatera sa značajnom tržišnom snagom u oblasti distribucije medijskih sadržaja”. To znači da cene svojih usluga za kablovsku televiziju ne može da menja bez odobrenja države. Osim toga, SBB je dobio i odobrenje da počne da pruža usluge mobilne telefonije. Nedavno je omogućena i promena operatera i u fiksnoj telefoniji uz zadržavanje postojećeg broja telefona. SBB je u oktobru prošle godine kupljen od strane američkog investicionog fonda „Kolberg Kravis Roberts” (KKR). Ova firma je zapravo preuzela većinski deo celokupne „Junajted grupe”, a to je firma koja objedinjava SBB u Srbiji, „Telemah” u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, kao i „Total TV” koji posluje u svih šest zemalja bivše Jugoslavije.


PROGLAŠEN BLIC PREDUZETNIK ZA 2013. GODINU

Nenad Blagojević, vlasnik "Blanda" iz Leskovca, ovogodišnji je nosilac prestižnog priznanja "Blic preduzetnik 2013." “Bland” je porodična firma koja se bavi otkupom i preradom drveta, proizvodnjom elemenata, peleta i sklopova za specijalne norveške stolice. Izvoze 98 odsto celokupne proizvodnje. Kriterijumi na osnovu kojih žiri bira najboljeg “Blic preduzetnika u 2013” su: profitabilnost, produktivnost, likvidnost, izvozni potencijal, broj zaposlenih i novozaposlenih u 2013, tehnološke inovacije, kao i orijentisanost ka zaštiti životne okoline i ostvaren doprinos razvoju lokalne zajednice. Članovi žirija su Igor Mirović, doskorašnji ministar privrede, Siniša Nadbantić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Jelena Bulatović, izvršni direktor Srpske asocijacije menadžera (predsednik žirija), Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije, Miljan Ždrale, EBRD, Verica Radovanović, direktor odeljenja za mala preduzeća Sosijete ženeral banke i Danijela Nišavić, novinar “Blica”.


PRIJAVE PROTIV ČETIRI TV ZBOG KRISTIJANA

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) odlučio je da pokrene postupke za izricanje mera protiv svih televizija koje su emitovale emisije u kojima je proteklih sedmica gostovao Aleksandar Kristijan Golubović, ličnost sa bogatim kriminalnim dosijeom. U postupcima će se utvrditi postoje li elementi kršenja Zakona o radiodifuziji i Kodeksa ponašanja emitera emisija „Amidži šou“ i „Teška reč“ televizije Pink, emisije „Bulevar“ televizije B92, emisije „Eksploziv“ TV Prva i emisije Goli život“ na TV Hepi“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu RRA posle sednice održane po hitnom postupku.


USLUGE TELEKOMA DOSTUPNE I NA ZNAKOVNOM JEZIKU

Korisnici Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) u svim većim poslovnicama u Nišu i južnoj Srbiji imaće mogućnost da budu usluženi i na znakovnom jeziku. Nakon obuke, koja je završena dodelom sertifikata za uspešno savladane osnove znakovnog jezika, zaposleni u poslovnicama Telekoma Srbija u Nišu, Pirotu, Prokuplju, Zaječaru, Boru, Vranju, Leskovcu, Kosovkoj Mitrovici, Gračanici i Ranilugu, kao i njihove kolege u ostalim gradovima u Srbiji, počeli su sa pružanjem usluga kompanije i na znakovnom jeziku. "Povodom uspešnog završetka obuke, odlučili smo da obradujemo i sve škole u Srbiji koje pohađaju deca sa oštećenim sluhom i da im doniramo sredstva za nabavku interaktivnih tabli i opreme neophodne za izvođenje nastave. Zahvaljujući tome, učenici tih škola moći će jednostavnije i bolje da prate nastavu, što će značajno unaprediti proces sticanja znanja i nastavni proces uopšte“, izjavila je Marija Bošković direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija. Projekat obuke na znakovnom jeziku za zaposlene u poslovnicama, Telekom Srbija je pokrenuo u saradnji sa Udruženjem tumača za lica oštećenog sluha Srbije (UTLOSS).


ROĐENDANSKA IZDANJA MAGAZINA COSMOPOLITAN I ELLE

Cosmopolitan je stil života za modernu, neustrašivu ženu koja želi da dostigne svoj maksimum. Svaki broj magazina Cosmopolitan pročita više od 78 miliona žena, što ga čini ženskim magazinom broj jedan u svetu. Kao najprodavaniji magazin u svojoj kategoriji, Cosmopolitan ima 61 internacionalno izdanje, objavljuje se na 32 jezika i distribuira u skoro 100 zemalja. Svojim majskim izdanjem Cosmopolitan obeležava 10 jubilarnih godina postojanja u Srbiji i 10 godina inspirisanja žena u našoj zemlji da budu aktivne, aktuelne i atraktivne.

Modni magazin broj jedan u svetu svojim majskim izdanjem obeležava devet godina postojanja u Srbiji. Specijalno izdanje magazina Elle ima fantastičnih 200 stranica atraktivnog sadržaja. Ekskluzivno za rođendanski broj, direktno iz Njujorka, govori supermodel Nataša Vojnović, koja ujedno krasi naslovnu stranu. U novom broju Elle nas upoznaje sa 20 veličanstvenih – najmoćnijih ljudi u modi, otkriva šta je potrebno da se nađete u njihovom društvu i otvara vrata ateljea najzanimljivijih kreatora današnjice.


ČUVAR VAŠEG ZDRAVLJA U INOSTRANSTVU

Da biste u inostranstvu bili potpuno bezbrižni AMS Osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija) vam, tokom prolećne akcije, poklanja 20 odsto popusta na polisu Putnog zdravstvenog osiguranja. U ponudi su individulana polisa, koja vam omogućava više izlazaka iz zemlje, porodična - za roditelje do 71 godine starosti i decu do 18. godine i turistička, koja podrazumeva osiguranje više osoba. Ove polise su garancija da ćete, dok budete boravili u inostranstvu, pozivom na broj telefona koji dobijete uz njih ili njihovim pokazivanjem u zdravstvenom centru, dobiti hitnu medicinsku pomoć, prevoz do bolnice ili mesta boravka, bolničko lečenje, lekove i medicinska pomagala, stomatološke i druge medicinske usluge – a AMS Osiguranje će vam refundirati nastale troškove u skladu sa uslovima osiguranja. Svakom osiguraniku garantovana je neophodna dijagnostika, stomatološki tretman, medicinska pratnja, lekarski savet, prevoz u zemlju prebivališta koji košta do 7.000 evra, u okviru ugovorene obaveze, kada se iz zdravstvenih razloga on ne može vratiti na način na koji je to nameravao, kao i prevoz do zdravstvene ustanove radi lečenja vozilom hitne pomoći. Za sve dodatne informacije posetite www.ams.co.rs


DVADESET GODINA MOSTA RADIJA SLOBODNA EVROPA

Emisija Most, autora Omera Karabega, emituje se već dvadeset godina na radiju Slobodna Evropa, sada u terminu nedelja u 18 časova. Prvi Most emitovan je 24. aprila 1994. godine, a sagovornici su bila dva profesora političkih nauka iz Beograda i Zagreba. Prvih devet Mostova bili su srpsko-hrvatski dijalozi. Prvi sarajevski Most snimljen je u julu 1994. godine kada je bila uspostavljena satelitska veza sa biroom u Sarajevu. Pored ratnih Mostova, kojih je bilo sedamdesetak, najviše odjeka imali su srpsko-albanski dijalozi, koji su počeli 1994. godine u vreme Miloševićeve represije na Kosovu, i nikada se nisu prekidali tokom ove dve decenije koliko postoji Most. Nisu se prekidali ni za vreme NATO bombardovanja. Most Radija Slobodna Evropa je ustvari bio jedino mesto gde se vodio javni dijalog između Srba i Albanaca. Do sada je emitovano preko 800 Mostova i u njima je učestvovalo preko 1.500 ljudi. Među njima su bili ne samo sagovornici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore nego i značajne javne ličnosti iz Slovenije i Makedonije. Autor, pokretač i voditelj emisije Most Radija Slobodna Evropa je dobitnik nagrade "Dr Erhard Busek" za doprinos boljem razumevanju u Jugoistočnoj Evropi.


NIN FOKUS - "LIBERALIZACIJA SRPSKOG TRŽIŠTA TELEKOMUNIKACIJA"

Cilj NIN Fokusa održanog 16. aprila bio je da se podstakne razgovor sa predstavnicima države o situaciji u sektoru telekomunikacija, državnim podsticajima, olakšicama i poreskoj politici, mogućnostima konsolidacije i napretka ove industrije. Na skupu su govorili državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević, direktor Ratela Milan Janković, šef ekonomskog odeljenja EU delegacije u Srbiji Frek Janmat, predstavnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović, profesorka telekomunikacija na Saobraćajnom fakultetu Nataše Gospić, izvršni direktor za operativne poslove u kompaniji Optima Telekom Hrvatska Iva Gržetića, generalni direktora ORION Telekoma Slobodana Đinovića i ekonomista Milan Kovačević. Učesnici su se glasno zapitali zašto liberalizacija kasni devet godina u odnosu na zakonski propis, ko je najviše izgubio zbog kašnjenja - građani ili operateri, šta prenosom fiksnih brojeva dobijaju građani i da li je liberalizacija potpuna.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

OPET VERBALNI DELIKT

Novinarka Slavica Lukić već je prvostepeno osuđena, a četrdeset i dva hrvatska novinara tek čeka suđenje zbog, kako to zakon kaže, „sramoćenja“. Verbalni delikt je tako, na sporedna vrata, ponovo ušao u Hrvatsku i uterao strah među ionako isfrustrirane novinare, koji više nisu bezbedni ni kada napišu istinu. „Sramoćenje“ je nova formula kako disciplinovati novinare, pre svega od strane moćnih interesnih grupa. Lukićeva je tužena i osuđena jer je pisala da je privatna poliklinika „Medikol“ dobila pare od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali joj nije išla naruku tvrdnja da je „Medikol“, uprkos ogromnom novcu koji je dobio od države, nesigurna firma, a to je ocenjeno kao „sramoćenje“. Hrvatsko novinarsko društvo tvrdi da je to kazneno delo pretnja slobodi govora, i da u problemima može da se nađe svaki građanin, a ne samo novinar. Na sudsku klupu će i nekoliko novinara, među kojima su glavni urednik „Novog lista“ Branko Mijić i bivši urednik Hrvatske televizije Zoran Šprajc, samo zbog toga što su preneli ono što je premijer govorio.


BRITANSKA BIBLIOTEKA DNEVNIH NOVINA I MAGAZINA

Kolekcija više od 750 miliona stranica novina i magazina i 4,8 miliona arhiviranih web sajtova, otvorena je 28. aprila u Londonu. Kolekcija besplatnih nacionalnih novina, sadržana u Newsroomu Britanske biblioteke vrednom 33 miliona funti, datira još od Engleskog građanskog rata i ispunjava više od 20 kilometara prostora na policama. sada je pristup novinskom sadržaju moguć u digitalnom obliku, na mikrofilmovima , u vidu kolekcije TV i radio emisija, kao i putem arhive jedne milijarde strana web sajtova sa UK domenima. Ovaj sadržaj predstavlja vredan izvor podataka za sve koji istražuju razne aspekte lokalnog, regionalnog i nacionalnog života Velike Britanije. Novine se često opisuju kao "prvi zapis istorije" - a činjenica je da često ostaju kao jedini zapis o događajima i ljudima , koji bi inače bili zaboravljeni. Veoma osetljivi štampani primerci su sada smešteni u novom savremeno opremljenom prstoru sa kontrolom vlage i temperature, i niskim nivoom kiseonika, jer su mnogi primerci štampani na jefinom papiru i podložni su raspadanju.


THE EQUALISER - EMAIL PROIZVOD USMEREN NA FUDBALSKU PUBLIKU

Bauer Media (izdavačka kompanija sa centralom u Hamburgu, Nemačka, u vlasništvu porodice Bauer od 1875. godine) lansirala je novi digitalni proizvod u obliku email-only (samo putem mejla) servisa namenjenog publici fokusiranoj na fudbal, sa nazivom The Equaliser. Izdanje je pokrenuto u saradnji sa sportskom kompanijom Opta, koja se bavi fudbalskom statistikom. Lansiranju ovog izdanja prethodila je objava još jednog digitalnog proizvoda The Debrief, ženski online magazin, kao deo strategije ovog izdavača da unovči publiku svojih digitalnih izdanja. Za razliku od Debrief-a, Equaliser nema svoju samostalnu digitalnu platformu i biće prosleđivan samo putem emaila. Equaliser cilja publiku od preko 1,4 miliona korisnika označenih kao ABC1 (ciljna grupa u ABC istraživanju) muškarci 25-45 godina koji informacije o fudbalu primaju online. Procenjeno je da ovi korisnici imaju potrebu za podacima i ciframa koje im stižu ažurno i direktno njima, a ne u okviru sajta na koji moraju da odu i da ga pretražuju. U ponudi će biti i pozicije za oglašivače.


BURBERRY PRVI OTVARA ON-LINE PRODAJU ZA KINESKO TRŽIŠTE

"Ono što je dovoljno dobro za Rolls Royce dovoljno je dobro i za Burberry" - to je slogan novopostavljenog sajta za tržište luksuznim proizvodima za kupce iz Kine. Burbery brend je otvorio virtuelnu prodavnicu na Ali Baba sajtu za šoping. Wall Street Journal opisuje ovaj potez kao neobičan ali i kao pokazatelj brzo rastućeg kineskog elektronskog trgovanja. Kineski kupci su kupili proizvode u vrednosti 295 milijardi dolara putem online kupovine prošle godine i procena je da će se taj iznos duplirati do kraja 2017. godine. Drugi razlog za ovaj korak je pokušaj da Burbery bolje kontroliše svoj brend u Kini, budući da su njihovi proizvodi do sada prodavani na tzv. sivom tržištu. Ali Baba sajt sadrži 70.000 prodavaca i kontroliše skoro polovinu kineske on-line prodaje.


OSEĆAJ ZA LIMBURG

Pored izdavanja dnevnih novina "Het Belang van Limburg", Belgijski izdavač Mediahuis iz Limburga, pokrenuo je dve inicijative koje su uključile lokalnu zajednicu i time potvrdio da ne mora da se bori za svoje čitaoce jer zajedno sa njima deli "osećaj za Limburg", oblast od 840.000 stanovnika. Jedna akcija je bila promotivni let avionom na relaciji Limburg - Washington, D.C, samo za stanovnike Limburga, a druga je izbor "100 najmoćnijih ljudi u Limburgu". Promotivni let je organizovao pilot iz "Het Belang van Limburg", sa posadom samo iz Limburga i tim povodom je objavljen tekst u novinama, koji je rezultirao prodajom svih mesta u avionu za samo nekoliko minuta. Na ovaj način, izdavač je dobio novih 150 ambasadora svog izdanja, koje je od tada prisutno sa obe strane okeana, među pripadnicima Belgijske zajednice. Druga akcija se bazirala na nominaciji 400 poznatih ljudi iz Limburga po izboru novinara, da bi po glasanju čitalaca, bilo izabrano 100 onih čija su imena objavljena u novinama. Ovaj izbor je imao veliki odjek.


NEW YORK TIMES - PONOVO RAST PRIHODA OD OGLAŠAVANJA

The New York Times je objavio rast od 3,4% prihoda od oglašavanja, u prvom kvartalu ove godine, što je prvi rast u prethodne tri godine. Oglašavanje u štampanom izdanju je poraslo 3,7% u poređenju sa prošlom godinom, digitalna prodaja je porasla 2,2% (na 37,8 miliona dolara). U međuvremenu, tiraž je porastao 2,1%, a ukupan broj samo digitalnih pretplatnika je porastao za 39.000 i stigao do 799.000 pretplatnika. Ukupan prihod je porastao za 2,6% na 390,4 miliona dolara. Ovaj rast je posledica više mera koje je Times preduzeo: uvođenje "plaćenih postova na sajtu", novi modeli pretplate - jeftinija pretplata za samo mobilne aplikacije, a skuplja za Times Premier paket.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde