Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2013
Asocijacija Medija
No.198
U OVOM BROJU
Izabran novi upravni odbor Asocijacije Medija
ABC Srbija pozvana da predstavi "Supporting Service" projekat
Story aplikacija za mobilne telefone
Kanada: Objavljeni podaci o tiražima u 2012. godini
Princ Čarls urednik
Time Out Group kupuje pa gasi istoimeno čikaško izdanje
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ZORAN SEKULIĆ PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA ASOCIJACIJE MEDIJA

Na izbornoj skupštini Asocijacije medija izabrani su novi članovi upravnog odbora koji će rukovoditi radom Asocijacije medija u naredne četiri godine. Članovi Upravnog odbora su: Zoran Sekulić (Agencija Fonet), Veselin Simonović (Ringier-Axell Springer),  Manojlo Vukotić (Kompanija Novosti), Aleksandar Rodić (Kurir-info),  Tihomir Trišić (Akter), Branislav Novčić (CORD), Srdjan Vučurević ( Info Lokal Media Group). Članovi UO su izabrani jednoglasnom odlukom prisutnih na skupštini. Po završetku Skupštine održana je konstitutivna sednica Upravnog odbora Asocijacije medija. Jednoglasnom odlukom članova UO za novog predsednika Asocijacije medija izabran je Zoran Sekulić, glavni urednik i direktor Agencije FONET. Mandat članova UO traje 4 godine. Izvršni direktor Asocijacije medija je Zoran Papić.


VUKOTIĆ PODNEO OSTAVKU

Dugogodišnji generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije Novosti, Manojlo  Manjo Vukotić podneo je ostavku na obe funkcije. Nadzorni odbor Kompanije Novosti raspravljaće na narednoj sednici o Vukotićevoj ostavci.


POČEO RAD NA NACRTU ZAKONA O OGLAŠAVANJU

Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić formirao je radnu grupa za izradu "stručne osnove za tekst Nacrta zakona o oglašavanju”. Na čelu radne grupe je pomoćnica ministra magistar Ljiljana Stanković, a prva sednica radne grupe održana je 15.aprila. Tom prilikom dogovorene su osnovne smernice za dalji rad, a radna grupa je dopunjena novim članovima. Prethodni Zakon, koji je još na snazi, donet je pre više od 20 godina i, pored ostalog, ne predviđa postojanje Interneta, digitalnih medija i drugih "novih“ medija.


OBJAVLJEN VODIČ KROZ PRAKSU SAVETA ZA ŠTAMPU

Najinteresantniji slučajevi o kojima je u prvoj godini rada odlučivala Komisija za žalbe Saveta za štampu objavljeni su u brošuri namenjenoj pravosudnim, ali i svim drugim institucijama i pojedincima, koji se zalažu za sprovođenje etičkih standarda u medijima.  U „Vodiču kroz praksu Komisije za žalbe“ predstavljeno je devet odluka Komisije, koje se odnose na obavezu postupanja sa dužnom novinarskom pažnjom, objektivnost izveštavanja, privatnost „običnih građana“, kritiku javnih ličnosti, prava manjinskih grupa i zaštitu autorskih prava, predviđenih Kodeksom novinara Srbije. Štampanje ovog vodiča je deo projekta upoznavanja sudija i tužilaca u Srbiji sa radom Saveta za štampu, u okviru kojeg će, za predstavnike pravosudnih organa, biti organizovani seminari u šest gradova Srbije. Prva dva skupa zakazana su za 19. i 23. april u Nišu i na Zlatiboru. Savet za štampu, jedino samoregulatorno telo u medijskoj sferu u Srbiji, osnovali su: Asocijacila medija, Lokal pres, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.


URUČENE POVELJE ZA NEGOVANJE SRPSKE JEZIČKE KULTURE

Povelje Matice srpske za negovanje srpske jezičke kulture uručene su u Novom Sadu prvim dobitnicima te nagrade - akademiku Ivanu Klajnu, Kompaniji Novosti (član Asocijacije medija) i grupi od 27 profesora i nastavnika iz Crne Gore. Kako je rekao predsednik žirija Miodrag Maticki, „Večernje novosti“ se godinama staraju za kulturu srpskog jezika, a čitaocima istoimenog lista darovale su do sada sedam miliona knjiga "biranih i reprezentativnih, kada je reč o srpskom jeziku".


ŠTIĆENICI DOMA ZA DECU BEZ RODITELJSKOG STARANJA POSTALI DEO TIMA „PARTIZAN ONE TEAM TELEKOM”

Na terenima „KL centra“ u Beogradu održan je prvi trening u okviru projekta „One Team Partizan Telekom“. Četrnaestoro štićenika Doma za nezbrinutu decu „Drinka Pavlović“, starosti  između 6 i 14 godina upoznalo se sa svojim idolima. U čari košarke mališane su uveli treneri iz omladinske škole Partizana, a svoja iskustva sa terena preneli su im kapiten Partizana mt:s Vladimir Lučić, ambasador projekta i Mladen Đorđević, prvotimac crno-belih. Štićenici Doma će tokom dva naredna meseca imati priliku da stiču timski duh i razvijaju društvene veštine baveći se magičnom igrom pod obručima. Marija Bošković, direktorka sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), podsetila je da se ova kompanija, poznata po dugoj istoriji društveno odgovornog poslovanja i učešćima u akcijama od najvećeg društvenog značaja, bez dvoumljenja i sa puno entuzijazma priključila i ovom velikom projektu koji će jednoj od najosetljivijih društvenih grupa - deci bez roditeljskog staranja,  pomoći da se izbori sa negativnim uticajima sredine i otvori vidike za budućnost. One team je projekat košarkaške Evrolige koji ima za cilj da putem sporta ostvari pozitivan uticaj na društvene zajednice. Trenutno 15 klubova Evrolige čini One team, a među njima su: CSKA, Anadolu Efes, Olimpijakos, Panatinaikos i drugi. Košarkaški klub „Partizan” pridružio se akciji u novembru 2012. godine.


VESELIN SIMONOVIĆ 15 GODINA NA ČELU „BLICA“

U redakciji „Blica“ (član Asocijacije medija) na prigodan način je obeleženo punih 15 godina, koliko se Veselin Simonović nalazi na mestu glavnog urednika jednih od najuticajnijih dnevnih novina u Srbiji.


NOVI ČLANOVI UO POŠTE SRBIJE

U Javnom preduzeću PTT saobraćaja „Srbija” 12. aprila 2013. godine,  izvršena je verifikacija mandata novih članova Upravnog odbora, koje je imenovala Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 5. aprila. Novi predsednik UO Pošte Srbije je Meho Omerović. Milan Krkobabić, generalni direktor Pošte Srbije, poželeo je dobrodošlicu novoimenovanom predsedniku i članovima Upravnog odbora PTT-a – Dobrosavu Mariću, Aleksandru Đorđeviću, Draganu Grgureviću, Milutinu Stojinoviću i Milanu Stevanoviću – izrazivši nadu da će konstruktivno i uspešno sarađivati na dobrobit PTT sistema, zaposlenih i korisnika usluga Pošte Srbije. Tom prilikom, generalni direktor je predstavio temelje poslovne politike, istakavši da je Pošta Srbije stabilno i profitabilno državno preduzeće, koje efikasno servisira građane i privredu Srbije, i značajno učestvuje u punjenju republičkog budžeta. Cilj je da ovaj sistem bude jedan od najuspešnijih, da ljudi budu adekvatno i dobro nagrađeni i da sistem permanentno ulaže u nove tehnologije. Posebnu pažnju posvećujemo IT tehnologiji i izdvajamo oko 20 miliona evra sopstvenih sredstava za investicije.


IVANU MRĐENU URUČENA NAGRADA GRADA BEOGRADA

Uredniku u „Blicu“ (član Asocijacije medija) Ivanu Mrđenu uručena je u Nagrada grada Beograda za kreativan doprinos u informisanju Beograđana. Nagrade dobitnicima za 2012. godinu uručio je u Skupštini grada gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Mrđen je ovoga  puta izabran u konkurenciji koju su činili: Olja Bećković za emisiju „Utisak nedelje“, Momčilo Moci Srećković iz „Zabreških novina”, Aleksandra Sanja Marković za rubriku u dnevnom listu Politika „Ulica koju volim”, Mirjana Belić – Koročkin - Davidović i Radivoje Davidović za knjigu „Stevan Filipović - Istina o istorijskoj fotografiji”, Vidak Maslovarić za uređivanje emisije „Doživeti stotu”, Dr Smiljka LJ. Isaković za knjigu muzičkih kritika „Bemus perpetuum mobile”, Prof. dr inž. Borislav A. Džodžo Sedobradi za knjigu „Mrkalj – Karadžićeva reforma srpskog jezika i pisma”, Dragoljub Petrović za kolumne u dnevnom listu Danas „Žvaka u pepeljari”, Suzana Trninić za autorsku emisija „Kažiprst” i Vesna Nestorović za seriju emisija na Studiju B, posvećenih osobama sa invaliditetom.


NENADOVIĆ DIREKTOR PRVE TV

Vodeća evropska kompanija u oblasti medijskih investicija Antenna Grupa objavila je da je postavila Dragana Nenadovića za direktora Prve Srpske Televizije. Nenadović ima više od 15 godina profesionalnog medijskog iskustva na televizijama, poput BK TV, Fox TV i TV Prva. Nakon što se Prva pozicionirala kao najjača medijska kuća u Srbiji za samo godinu dana, Nenadović je postavljen za glavnog urednika televizije. Antenna Grupa imenovala je Pavela Stančeva za generalnog direktora za Jugoistočnu Evropu, u skladu sa opredeljenjem da nastavi sa investicijama u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji, ali i proširi uticaj u regionu. Stančev je bio direktor Antenine televizije Nova u Bugarskoj, koja je postala jedan od najgledanijih i najprofitabilnijih kanala u ovom delu Evrope. Trenutno je na poziciji generalnog direktora Planet TV, slovenačke televizije u vlasništvu Antenna Grupe i Telekoma Slovenija.


ABC SRBIJA POZVANA DA PREDSTAVI "SUPPORTING SERVICE" PROJEKAT

U Beču će od 15. do 17.maja biti održana konferencija Evropske zone svetske federacije ABC (IFABC) i svetskog Borda ove organizacije. Predstavniku ABC Srbija je upućen poziv predsednika Evropske zone da na konferenciji predstavi projekat osnivanja "Supporting service" u okviru IFABC, koji bi podrazumevao konsolidovani razvoj, nabavku i kupovinu alata za različita medijska merenja u okviru IFABC. Realizacijom ovog projekta postigle bi se uštede i veća efikasnost u obezbeđivanju i korišćenju alata za medijska merenja koja danas obavljaju članice IFABC, ali i viši stepen harmonizacije mernih alata, pravila i procedura. Projekat bi bio od posebnog značaja za manje ABC organizacije u svetu, koje odituju do 300 naslova, portala, digitalnih izdanja i drugih medijskih formi. Inače, konferencija će se, pored ostalog, najviše baviti pitanjem daljeg razvoja digitalnih medija.


STORY APLIKACIJA ZA MOBILNE TELEFONE

Magazin Story, jedna od perjanica izdavačke kuće Adria Media Serbia, (član Asocijacije medija) je odlučio da čitaocima omogući da upoznaju poznate i na tabletima i mobilnim telefonima. Najnovije vesti iz sveta poznatih, novosti iz kulture i šoubiznisa od sada su dostupne čitaocima na Story mobilnoj aplikaciji u svakom trenutku, gde god da potencijalni čitalac nalazi. Stručni tim novinara će omogućiti da posetioci prvi saznaju vesti iz života poznatih, pročitaju ekskluzivne intervjue i pregledaju jedinstvene fotografije. Za sve korisnike android operativnog sistema aplikacija je dostupna na GooglePlay, koju je najlakše pronaći pretragom termina story.rs u okviru GooglePlay-a. Direktna adresa aplikacije je https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.klika.
adriamedia.story


ZNAČAJ UPRAVLJANJA PROMENAMA U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI

U organizaciji Giacomelli Media u Gorici, Italija, 17. maja će biti održana međunarodna konferencija "Media & Change". Pitanje koje će se naći u fokusu panelista biće značaj upravljanja promenama u medijskoj industriji. Među govornicima će biti medijski top menadžeri koji oblikuju sudbinu medija, uspostavljaju trendove i donose odluke: Paolo Possamai (Il Piccolo), dr. Dietmar Schantin (Institute for Media Strategies), Wolfgang Eckert (Austrija), Dorothea Ionescu Vannau (Intact Media Group), Tomas Bella (Piano Media) ...
Opširnije informacije možete pronaći na internet adresi: www.mediachangeconference.com


NAGRADA PKV  ZA VIKTORIJA GRUP

Privredna komora Vojvodine dodelila je kompaniji „Viktorija Group“ (pridruženi član Asocijacije medija) dve nagrade za privredna ostvarenja tokom 2012. godine. Nagrada je dodeljena Branislavi Pavlović direktorki kompanije „Sojaprotein“ i kompaniji „Viktorijaoil“.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

KANADA: OBJAVLJENI PODACI O TIRAŽIMA U 2012. GODINI

Kanadska asocijacija medija objavila je podatke o prodatim tiražima na globalnom planu, ali i podatkre o prodatim tiražima svih kanadskih dnevnih listova. Kada je reč o dnevnom proseku u Kanadi je do čitalaca stizalo 6.000.147 primeraka plaćenih i besplatnih dnevnih novina. Na nedeljnom nivou prosek tokom 2012. godine je bio 35.964.745 primeraka. U kanadi je tokom 2012. godine redovno izlazilo na engleskom i franscuskom 95 dnevnih novina koje su čitaoci kupovali putem pretplate, ili na kioscima i 29 besplatnih dnevnih listova. Listovi koji su kupovani ostvarili su prosečan dnevni tiraž od 4.199.421 primeraka, a besplatni dnevni listovi imali su prosek od 1.800.726 primeraka.


ONLINE I MOBILNI SEKTOR POMAŽU RASTU PRIHODA OD UGLASA 

Prema nedavno objavljenim prognozama rast prihoda od oglasa u onlajn i mobilnom sektoru doprineće ukupnom rastu ove verste prihoda u Velikoj Britaniji (1,9%) i Nemačkoj (1,2%) tokom 2013. godine. Španija, Italija i Francuska prema istoj prognozi ne mogu da računaju sa rastom već će beležiti pad prihoda od oglasa i to za 9,8; 5,6 i 2,1 procenat


NEMAČKO IZDANJE NEW SCIENTIST PRESTAJE DA IZLAZI

Licencni naučni časopis na nemačkom jeziku New Scientist će 31. maja osvanuti u prodaji poslednji put. Ovaj časopis je, kao licencno izdanje renomiranog englesnog časopisa, pokrenula u novembru 2012. godine izdavačka kuća New Scientist Deutschland GmbH, kao ćerka firma u stoprocentnom vlasništvu velikog nemačkog izdavača Spiegel.


AUSTRALIJA: BAUER MEDIA LANSIRA “SVET ZMNANJA”

Izdavačka kuća Bauer Media lansira za tržište Australije magazin „World of Knowledge”. Magazin je posvećen zbivanjima u svetu nauke i izlaziće na obimu od 100 stranica, a za njegovu promociju predviđen je budžet od 500.000 australijskih dolara. Za početak izdavač je objavio pilot broj na obimu od 36 strana, koji je distribuiran kao prilog uz druge – poznate magazine ove izdavačke kuće. Cena magazina, kada bude startovao,  iznosiće 6,95 dolara


NOVI IZGLED I SADRŽAJ „KAPITALA“

Krajem maja pred čitaocima će se pojaviti sadržajem i izgledom obnovljeni privredni magazin „Capital“, koji izdaje kuća „Grüner + Jahr“. Posle nestanka sa tržišta FTD i drugih promena na tržištu privredne štampe, nametnula se potreba temeljite promene i časopisa Capital. Ubuduće će ovaj časopis prezentirati celokupna zbivanja na temu privrede, a biće priređeno i digitalno izdanje za ajfon, smartfon i tablet.


PRINC ČARLS – UREDNIK

Britanski princ Čarls biće gost urednik Country life magazina koji će se na tržištu  pojaviti 14. novembra 2013. godine. Biće to prvi put da je jedan član britanske kraljevske porodice gost urednik neke publikacije u Velikoj Britaniji. Tim povodom menadžment lista izjavio je da to ne treba da čudi jer je Country life magazin prisutan u kraljevskoj porodici od kada je lansiran davne 1897. godine. Princ Čarls je inače poznat kao veliki ljubitelj i zaštitnik prirode.


STARTUJE FILMSKI MAGAZIN ME.MOVIES

Uskoro bi trebalo da startuje novi filmski časopis, koji će kako najavljuju izdavači, obuhvatati veoma širok spektar tema – od onih o aktuelnim blokbasterima i visokobudžetskim filmskim projektima, produkciji hit serija, intervjua sa mega zvezdama i vodećim ličnostima u filmskoj branši, do relevantnih kritika. Biće tu i druga interesantna iznenađenja i sadržaji. Magazin će koštati 6.90 evra, a paralelno će biti dostupna i digitalna izdanja čija će cena biti 4.49 evra.


TIME OUT GROUP KUPUJE PA GASI ISTOIMENO ČIKAŠKO IZDANJE

Kompanija Time Out Group, kako je nedavno saopšteno, kupila je čikaški magazin Time Out za četiri miliona dolara. Vlasnik magazina je bio Joe Mansueto, inače izvršni direktor američke investicione kompanije Morningstar. Novi vlasnik planira da vrlo brzo ugasi osam godina staro čikaško štampano izdanje i da ga prebaci na onlajn format. Inače u portfoliu Time Out Group su magazini, websajtovi i vodiči u 37 gradova širom sveta.


MALEZIJA: “MONGOOSE” LANSIRA “ELLE”

Malezijska izdavačka kuća Mongoose Publishing objavila je da će marta 2014. godine lansirati magazine “Elle” Malezija. Magazin je inače u vlasništvu francuske kompanije Lagardere Active, ima 43 izdanja širom sveta, ukupan tiraž od 6.560.000 primeraka i čitanost od 21.000.000 čitalaca. “Mongoose” inače izdaje magazine kao što su: Time Out Kl, Time Out Singapure, Esquire Malezija, Esquire Singapur Voyage…


AGENCIJA DAPD PRESTAJE S RADOM

Posle proglašenog stečaja novinska agencija DAPD će verovatno biti ugašena. Pred otkazom je 175 zaposlenih. Stečajni upravnik i direktor pokušavaju od 1. marta da pronađu eventualno zaiteresovane medijske i druge firme koje bi priključile delove ove agencije i tako spasile ostajanja bez posla bar dela zaposlenih.


INFORMATIVNI SAJTOVI MANJE POSEĆENI

Najveći i najposećeniji informativni portali u Nemačkoj imali su u martu manje čitalaca nego u februaru. Tako je, na primer, i Spiegel online u ovom periodu izgubio 5.6 odsto čitalaca u odnosu na prethodni mesec i ostvario „samo“ 181.2 miliona poseta. U istom periodu, međutim, portal najposećenijeg informativnog portala „bild.de“ zabeležio je  256.7  miliona poseta i 7.2 odsto više posetilaca nego u prethodnom mesecu.


 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde