Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2013
Asocijacija Medija
No.197
U OVOM BROJU
Predstavljen nacrt zakona o informisanju
Obeležene godine uspešnog rada ABC Srbija
"The Sun" izgubio krunu najčitanijeg lista u Britaniji
Kanada: Dnevne novine čitanije nego ikada
BBC Worldwide prodao Lonely Planet uz gubitak od 80 miliona funti
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PREDSTAVLJEN NACRT ZAKONA O INFORMISANJU

U organizaciji Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije održano je javno slušanje nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima koje je okupilo veliki broj predstavnika medija, medijskih stručnjaka kao i ostalih zainteresovanih za zbivanja u medijskoj sferi. Uvodničari su bili ministar Kulture Bratislav Petković, Rade Veljanovski, član Radne grupe Ministarstva kulture, Kalman Kuntić, zamenik pokrainskog sekretara za informisanje, Zoran Sekulić, potpredsednik UO Asocijacije medija i predstavnik medijske zajednice i Sandra Bašić Hrvatin, stručnjak EU za oblast medija. Cilj  zakona, kako je objasnila Bašić Hrvatin, jeste da se zaštiti javni interes, obezbedi transparentan način trošenja sredstava i stvore podjednaki uslovi privređivanja za sve medije. "U Srbiji postoji 1.200 medija, od čega je nešto manje od 100 u javnom vlasništvu. Nacrt zakona o javnom informisanju nije protiv njih, ali svi moraju da imaju iste uslove na tržištu", Bašić Hrvatinova je istakla da nacrt zakona predviđa povlačenje države iz vlasništva u medijima i njihovu privatizaciju, i jasan način trošenja državnog novca u toj oblasti. Zoran Sekulić, potpredsednik Asocijacije medija je u ime Asocijacije, Anema, Lokalpressa, NUNS-a, UNS-a i NDNV još jednov ponovio do sada više puta precizno iznete stavove u pogledu neophodnosti povlačenja države iz vlasništva u medijima, projektnog finansiranja, potrebe poštovanja predloženih rokova, kao i značajne prenormiranosti zakona, a posebno u delovima koji se odnose na transparentnost vlasništva i registar. Kao i tokom javne rasprave, i ovom prilikom najviše diskusija i reagovanja je bilo iz redova medijskih kuća, koje se u ovom trenutku finansiraju iz budžeta.


„NOVOSTI“ URUČILE NAGRADE ZA ARHITEKTURU

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) upriličila je u Galeriji „Ozon“ od 1. do 5. aprila izložbu najboljih radova sa ovogodišnjeg arhitektonskog konkursa. Prilikom otvaranja izložbe uručene su nagrade arhitekti Predragu Milutinoviću za izvedeno arhitektonsko delo i njegovom mlađem kolegi Nemanji Vukoviću za studentski rad. Puna galerija na Andrićevom vencu najbolje svedoči o velikom interesovanju publike. Uručujući nagrade laureatima Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" je, pored ostalog  rekao: „Uprkos tome što imaju ovako divnu nagradu, "Novosti" arhitekturu ne prate na način kako bi to trebalo. Ubuduće ćemo raditi sa više ambicije i naklonosti. Arhitekturu nećemo ostavljati po strani, dajući prednost stripovima i poeziji. Uostalom, i arhitektura je jedna vrsta poezije”.


MILAN ĆULIBRK, V. D. GLAVNOG UREDNIKA NIN-A

Milan Ćulibrk, dosadašnji zamenik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN (član Asocijacije medija), izabran je za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika, dok je dosadašnji glavni i odgovorni urednik NIN-a Nebojša Spaić imenovan za izvršnog direktora za specijalne projekte i razvoj u tom magazinu. Ćulibrk je u NIN došao jula 2011, na mesto urednika privredne rubrike, a oktobra 2012. je postao zamenik glavnog i odgovornog urednika.


AKCIJA „SRCE ZA DECU“ VRAĆA NADU NAJSIROMAŠNIJOJ DECI

Za sat i po vremena, koliko je trajao „Veliki humanitarni šou“, koji su organizovali "Blic fondacija" i TV Pink, gledaoci su poslali više od 50.000 poruka i pozvali 21.000 puta. U teletonu organizovanom na TV “Pink” šezdesetak javnih ličnosti istovremeno je pričalo telefonom sa gledaocima, koji su po specijalnoj tarifi (120 dinara uključenje i 120 dinara za minut razgovora) uporno zvali tokom dva sata emisije. Najpopularnije ličnosti u Srbiji učestvovale su u akciji “Srce za decu”, koja je podigla Srbiju na noge i vratila nadu u dobre ljude spremne da, ma koliko malo imaju, to podele sa onima koji nemaju ništa - sa najsiromašnijom decom u Srbiji. Za sat i po vremena koliko je trajao „Veliki humanitarni šou“, gledaoci su poslali više od 50.000 poruka i pozvali 21.000 puta. Hvala od srca! Glavni urednik „Blica“ (član Asocijacije medija) Veselin Simonović rekao je da je izuzetno ponosan zbog ove akcije, da mu je puno srce i da nije očekivao ovako veliki odziv.


NOVE USLUGE POŠTE SRBIJE

Pošta Srbije je od početka aprila uvela novu uslugu – slanje SMS obaveštenja korisnicima post-ekspres usluga. Ukoliko kurir ne pronađe primaoca post-ekspres pošiljke na naznačenoj adresi, ili dostava nije izvršena iz nekog drugog razloga, korisnik će dobiti SMS poruku sa informacijom u kojoj najbližoj pošti i u kom roku može da preuzme svoju pošiljku. Na taj način, SMS poruka će zameniti dosadašnji „Izveštaj o prispeću pošiljke” i besplatna je.
Osim toga, za korisnike post-ekspres usluge „Danas za sutra” uvodi se i nova dodatna usluga – Elektronska potvrda o uručenju pošiljke na zahtev pošiljaoca, koja se realizuje putem SMS poruke nakon obavljenog uručenja pošiljke. Ovom uslugom, koja se dodatno naplaćuje, pošiljalac će dobijati blagovremenu informaciju kada je njegova pošiljka uručena.
Za korisnike post-ekspres usluge „Danas za sutra” uvodi se i opcija izbora roka uručenja, pa pošiljka može biti dostavljena na željenu adresu do 12 ili do 19 časova. Ove dodatne usluge jedinstvene u ponudi kurirskih operatora na teritoriji Republike, kao i da ih je Pošta kreirala sopstvenim tehnološkim i informatičkim kapacitetima, oslanjajući se na znanje poštanskih tehnologa i IT stručnjaka.


OBELEŽENE  GODINE USPEŠNOG RADA ABC SRBIJA

Kompanija ABC Srbija obeležila je  šest godina od kako je u Srbiji počela sa radom ABC organizacija, kao punopravni član Svetske federacije ABC asocijacija IFABC. Tokom proteklih godina, ABC Srbija beleži značajne rezultate u pionirskom poslu među kojima se ističu: oditovanje štampanih medija sa pokrivenošću od 78 odsto tržišta, kada su u pitanju dnevne novine i 90 odsto tržišta za magazine u Srbiji, U 2011. godini, ABC Srbija je uvela do sada najveći centralizovani sistem za merenje online oglasnog potencijala u Srbiji. Uvođenje 125 sajtova u ABC web audit predstavljalo je do tada najveće audience istraživanje u Srbiji. Održan je veliki broj edukativnih skupova poput The Digital Impact, New Media Summit, Press Media Summit. Ovi događaji su okupili neke od najvecih autoriteta evropske medijske scene i preko 3.500  posetilaca iz cele Srbije i regiona. ABC Srbija je 2009. godine bila domaćin evropske sekcije ABC (EMEA) i svetskog Borda ABC (IFABC). U 2012. ABC Srbija je sufinansirala i realizovala, prvi put u Srbiji, seriju edukativnioh seminara pod nazivom "Serbia Online Advertising Tour"" (Subotica, Kragujevac, Niš, Beograd), u cilju promocije razvoja internet tržišta u Srbiji, kao i onlajn oglašavanja. Tokom 2012. je uvedeno 17 lokalnih medija u besplatni sistem ABC, čime su stvoreni uslovi za uvećanje prihoda od oglašavanja kroz korporativni nastup na tržistu oglašavanja. Marta 2013. potpisani su ugovori za odit 10 manjinskih štampanih medija. Članovi ABC Srbija su mnogobrojne najuglednije medijske kuće, agencije, kompanije i organizacije u Srbiji, koje prepoznaju značaj transparentnog, fer i korektnog poslovanja.


LJILJANI STJEPANOVIĆ  URUČENA NAGRADA "ŽANKA STOKIĆ"

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta uručena je po jedanaesti put nagrada "Žanka Stokić" koju dodeljuje nacionalni teatar, "Večernje novosti" (član Asocijacije medija) i SO Požarevac. Ovogodišnja dobitnica ovog prestižnog priznanja je glumica Ljiljana Stjepanović. U obrazloženju žirija  navodi se da je Ljiljana Stjepanović, prvakinja Pozorišta na Terazijama, stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza po mišljenu žirija u potpunosti zaslužila nagradu.
Plaketu Narodnog pozorišta dobitnici je uručio Dejan Savić, v.d. direktora Narodnog pozorišta, statuetu Žanke Stokić primila je iz ruke Milomira Ilića, gradonačelnika Požarevca, a novčani deo nagrade uručio joj je Aleksandar Backović, izvršni direktor Kompanije "Novosti". Zahvaljujući se na priznanju, lepim rečima i ukazanoj časti, svečanost je završena uz pesmu dobitnice iz predstave "Dva mirisa ruže" dok ju je publika pozdravljala dugim i burnim aplauzom.


TELEKOM SRBIJE NAJAVIO 200 MILIONA EVRA INVESTICIJA U 2013. GODINI

Generalni direktor Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) Predrag Ćulibrk najavio je na panelu “IKT industrija – stub razvoja Srbije” da će kompanija ove godine izdvojiti 200 miliona evra za investicije, ukazavši istovremeno da je realizacija investicionog plana uslovljena dobijanjem svih neophodnih dozvola. „Podsticaj razvoja IKT-a u Srbiji ne treba prepuštati pojedincu, jednoj firmi ili kompaniji, nego time mora da se bavi država, sa nadležnim ministarstvima, koji će zajedno sa kompanijama kreirati specifičan ekosistem, a koji će pružiti odgovarajuće uslove za razvoj IKT-a i poslovanje svih kompanija”, rekao je Predrag Ćulibrk na panelu, koji su organizovali Privredna komora Srbije i magazin NIN (član Asocijacije medija). U delu koji je bio posvećen trendovima u oblasti elektronske trgovine i poslovanja, kao i o prednostima elektronske uprave, direktor za IT usluge Telekoma Srbija, Milan Simić,  predstavio je iskustva i pojedine usluge koje je kompanija razvila u toj oblasti samostalno, ili u saradnji sa partnerima. „Telekom Srbija, u saradnji sa 50 partnerskih kompanija građanima već nudi usluge, koje doprinose razvoju IKT sektora, pre svega mobilno plaćanje. Plaćanje parkinga preko mobilnih telefona, zatim usluga Infostana, EDB-a, kao i mogućnost plaćanja preko weba samo su neki od servisa koje građani već sada mogu da koriste u Srbiji“, rekao je Simić.


RRA ZATVORILA RADIO FOKUS

Savet Republičke radiodifuzne agencije je doneo odluku o privremenom oduzimanju dozvole za emitovanje programa na 30 dana Radio Fokusu, jer je prekršio Kodeks ponašanja emitera, ne objavljujući cenu SMS-a. Prema saznanjima Agencije iz predstavki građana, cena poruke je naplaćivana 602,64 dinara. - Ova odluka je izrečena u skladu sa Zakonom o radiodifuziji pošto je emiteru prethodno izrečena mera opomene, a kasnije i upozorenja. Radio Fokusu je 2011. godine Savet RRA izrekao meru opomene zbog kršenja Zakona o radiodifuziji i reklamiranja političkih organizacija van predizborne kampanje, a kasnije i upozorenje zbog kršenja Kodeksa ponašanja emitera u smislu izrazite programske favorizacije legalnih političkih partija, ili njihovih funkcionera. Radio Fokus je obavezan da prekine sa emitovanjem programa u trajanju od 30 dana od dana prijema rešenja. Nakon isteka tog perioda moći će da nastavi redovno emitovanje programa.


ODRŽANA PRVA PRO-FEMINE KONFERENCIJA

U organizaciji magazina „Lepota i zdravlje“ (izdavač Color Press Group, Novi Sad) održana je prva konferencija Pro-Femine u hotelu Hayatt u Beogradu. Na jednom mestu okupio se veliki broj dama iz sveta novinarstva, blogginga, biznisa, književnosti, PR-a i iz svih oblasti društvenog života, iz čitavog regiona. Program konferencije činile su interesantne studije slučajaprezentacije, dok su paneli, na kojima su se sukobljavali stavovi učesnika, izazvali najviše pažnje i najviše komentara. Konferencija sa velikim brojem učesnika bavila se najviše polažajem žena u društvu, u medijima i popularnoj kulturi, problemom multitaskinga... Među učesnicima i gostima konferencije bili su, pored ostalih i Olja Balašević, Vedrana Rudan, Biljana Srbljanović, Nevena Rendeli, Biljana Cincarević, Duška Jovanić, Suzana Trninić, Ksenija Mijatović, Danica Vučinić, Marijana Mateus, Snežana Dakić, Valentina Obradović, Igor Todorović i drugi…


RRA PREDLOŽILA SMANJENJE NADOKNADE ZA EMITERE

Republička radiodifuzna agencija (RRA) uputila je Vladi Srbije predlog u kojem traži smanjenje naknade za emitere za 20 odsto, izjavio je predsednik Saveta RRA Goran Karadžić.
On je novinarima rekao da je takav predlog upućen kako bi se olakšao položaj emitera i da bi mogli akumulacijom sredstava, koja im ostanu „da olakšaju sebi postupak digitalizacije, a globalno gledano i golo preživljavanje”. Karadžić je podsetio da će nacionalnim emiterima u 2014. prestati važenje dozvola i najavio mogućnost da im novim zakonom o elektronskim komunikacijama dozvole budu produžene na 10 godina. „Moguće je da će doći do produženja dozvole, u Radnoj grupi ima takvih mišljenja, a moguće je da će naredne dozvole biti izdate na 10 godina, zato što je to period koji se u Evropi smatra neophodnim da bi se ulaganja isplatila”, rekao je Goran Karadžić.


STUDIO B PROSLAVIO 43. ROĐENDAN

Studio B je obeležio 43 godine rada otvaranjem izložbe plakata maturanata Škole za dizajn u holu palate „Beograd” u prisustvu velikog broja kolega, vernih gledalaca i prijatelja ove medijske kuće. Tom prilikom uručena je i nagrada „Najbeograđanin”, koja se tradicionalno dodeljuje pojedincima ili timovima ljudi koji su u protekloj godini unapredili život u Beogradu. Titulu je ove godine dobila hirurg dr Milena Jauković, koja godinama prikuplja donacije za Urgentni centar Kliničkog centra Srbije kako bi lekari imali pristojne uslove za rad, a pacijenti dostojanstven oporavak.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

„THE SUN“ IZGUBIO KRUNU NAJČITANIJEG LISTA U BRITANIJI

Perjanica izdavačkih projekata Ruperta Mardoka u Velikoj Britaniji, godinama najtiražniji dnevni list, širom sveta poznati “The Sun” izgubio je krunu najčitanijeg dnevnog lista u 2012. godini. Prema rezultatima, koje je nedavno objavila kompanija PADD  koji se odnose na kombinovanu čitanost štampanog izdanja i onlajn verzije na prvom mestu po broju čitalaca na mesečnom nivou je Daily Mail (20.018.000), a “The Sun” sa 17.418.000 je tek na drugom mestu. Inače ovo je prvi put da najprodavaniji britanski dnevni list nije na prvom mestu kada je u pitanju i čitanost.


KANADA: BORBA ZA DOPUNSKE PRIHODE

Tokom 2012. godine kanadski novinski izdavači preduzeli su niz mera i aktivnosti usmerenih ka sticanju novog – dopunskog prihoda. Diapazon mera preduzimanih u borbi za opstanak na tržištu je bio zaista širok - od osnivanja internet radio stanica, organizacije specijalnih događanja, prodaje e-knjiga, pokretanja novih novina... Pregled načinjen na kraju godine kaže da je lansirano 10 novih novina, obavljeno 7 spajanja u oblasti novinskog izdavaštva, da je pokrenuto 10 novih sajtova, da su četiri izdavača za svoja izdanja „podigli zaštitne zidove“ na internetu, da su dve novine redefinisale sadržaj, da su dve dopunile svoj sadržaj kao i da je preduzeto još najmanje desetak različitih inicijativa sa idejom da novinskim izdavačima obezbede dopunski prihod.


PROMENE IMENA POSLE 130 GODINA

Menadžment britanskog regionalnog lista odlučio je da nakon 130 godina od izlaska iz štampe prvog broja promeni ime. Lansiran davne 1885 godine „Evening Chronical“ postao je jednostavno „The Chronical“, a odrednica „večernji“ izbrisana je u kontekstu promene termina izlaska iz štampe. Promenu, termina štampe i imena pratila je i promena cene. Nova cena, umesto dosadašnjih 50 penija, povećana je za 20 odsto i iznosi 60 penija.


BURMA: POVRATAK PRIVATNIH NOVINA POSLE 50 GODINA

Posle punih 50 godina od zabrane u Burmi je ukinut državni monopol kada su u pitanju štampani mediji i na tržištu su se pojavile prve privatne novine. Reč je o još jednom važnom koraku na putu udaljavanja od decenijske autoritarne vladavine koja je Burmu u dugom vremenskom periodu izolovala od čitavog sveta. Iako je u startu izdato 16 licenci za izdavanje i štampanje dnevnih novina za brz start bila su spremna samo četiri dnevna lista u privatnom vlasništvu. Za početak tiraži su više nego skromni – par hiljada, a na tržištu su se prvi pojavili: Golden Fresh Land,  The Voice, The Union and The Standard Time


KANADA: DNEVNE NOVINE  ČITANIJE NEGO IKADA

Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja čitanosti u Kanadi, dnevne novine su, kada je reč o svim platformama, čitanije nego ikada. Čak 15,9 miliona Kanađana čita novine svake nedelje. Na dnevnoj osnovi čak 80 procenata čitalaca se izjašnjava da se informiše iz štampanih izdanja, a taj procenat je još veći kada je reč o periodu od nedelju dana – štampana izdanja preferira čak 89 odsto čitalaca. Kada je reč o čitanju novina na drugim platformama samo 18 odsto anketiranih novine čita preko mobilnih telefona, a kombinovano preko mobilnih i PC procenat raste do 25 procenata. Kada je reč o anketiranima koji novine čitaju na drugim platformama najveći procenat anketiranih, (57 odsto) čita novine uz pomoc računara.


JAPAN TIMES“ SA DODATKOM „INTERNATIONAL NEW YORK TIMES“

Kompanije Japan Times i The New York Times saopštile su nedavno da je postignut sporazum po kome će se ubuduće „The International New York Times“ na japanskom tržištu pojavljivati kao dodatak Japan Tajmsu. Prvo izdanje će biti štampano 16. oktobra 2013. godine. Japan Times će i ubuduće pripremati redakcije u Tokiju i Osaki a prilozi za International New York Times stizaće iz ureda u Hong Konga, Njujorka, Pariza i Londona.


I „THE SUN“ IZA „ZAŠTITNOG ZIDA“

I ta odluka je najzad doneta! Kompanija News International, britanski ogranak Mardokovog medijskog džina News Corporation, odlučila je da oko internet izdanja svoje izdavačke perjanice – dnevnog lista „The Sun“ podigne „zaštitni zid“. Preciznije, čitaoci će ubuduće morati da plate za posetu ovom sajtu. Mera je doneta kako bi se zaštitio i isplatio 20 miliona funti težak ugovor sa Premijer ligom kojim je „The Sun“ stekao pravo objavljivanja video klipova u dužini od 60 sekundi sa svih utakmica Premijer lige. Naplata počinje sa startom novog prvenstva 17. avgusta 2013. godine.


BBC WORLDWIDE PRODAO „LONELY PLANET“ UZ GUBITAK OD 80 MILIONA FUNTI

Komercijalna divizija Bi-Bi-Si-ja, britanskog javnog servisa, BBC Worldwide prodao je izdavačku kompaniju „Lonely Planet“ za oko 51,5 miliona funti. Novi vlasnik poznatog izdavača turističkih vodiča i ostale turističke literature je kompanija NC2 Media. Isplata će biti izvršena u dva dela od kojih drugi deo sledi nakon perioda od godinu dana. Inače na ovom poslu BBC Worldwide gubi skoro 80 miliona funti jer je za kupovinu izdavačke kuće, 2007. godine izdvojio čak 130 miliona funti. U tom trenutku „Lonely Planet“ je štampala oko 120 miliona knjiga na 11 različitih jezika.


ŠPANSKO IZDANJE „FORBSA“

Španska izdavačka kuća Spain Medija, startovala je sa španskim licencnim izdanjem privrednog magazina Forbs. Početni tiraž bio je 65.000 primeraka. Ova izdavačka firma osnovana  2007. godine izbacila je, pored ostalih, na tržište vrlo dobro primljene časopise Esquire i Harper’s Bazar.


WELEDA POKREĆE ČASOPIS WERDE

Proizvođačka firma prirodne kozmetike Weleda planira da od 10. maja izbaci u prodaju na području Nemačke časopis Werde. Ovo izdanje će u sadržaju imati reportaže, intervjue i portrete aktuelnih ličnosti. Prema najavi izdavača, u ciljnu grupu ovog časopisa ubrajaju se čitaoci zainteresovani za teme iz oblasti održivosti posebno mladih porodica. Weleda je i do sada izdavala besplatan časopis za kupce svojih proizvoda. Početni tiraž časopisa Werde biće oko 84.000 primeraka, a prodaja će biti organizovana putem pretplate, ali i na prodajnim mestima štampe. Pored toga časopis će biti distribuiran i lekarima, zdravstvenom osoblju u zdravstvenim institucijama. Werde će u početku izlaziti dva puta godišnje i u prodaji će koštati 4,90 evra.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde