Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2012
Asocijacija Medija
No.174
U OVOM BROJU
Asociajcija Medija: Izabrani predsednici, usvojen kodeks
VAC nije uputio ponudu Vladi Srbije
Dva nova magazina
"Zlatni Beočug" za "Najplemenitiji podvig godine"
Mardoka prisluškivanje telefona kosta 79 miliona funti
Zagreb: Regionalna konferencija "Oglašavanje u printu"
"Gardian" : Novi biznis - obučavanje novinara
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA : IZABRANI POTPREDSENICI, USVOJEN KODEKS

Upravni odbor Asocijacije medija na sednicama održanim proteklih dana u Novom Sadu i Beogradu usvojio je niz odluka značajnih za dalje unapređenje rada najveće medijske asocijacije u zemlji i stvaranje uslova za prijem novih članova. Za potpredsednike Upravnog odbora Asocijacije medija izabrani su Robert Čoban i Zoran Sekulić.  Usvojen  je Pravilnik o radu Upravnog odbora Asocijacije medija, stvoreni su uslovi za početak izrade novog i prema budućnosti usmerenog Statuta, a posebna pažnja bila je posvećena izradi i usvajanju Kodeksa ponašanja članica osnivača, koji je usmeren na unapređenje saradnje i bolje razumevanje medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije. Upravni odbor Asocijacije medija je uveren da su na ovaj način stvoreni povoljni uslovi za pridruživanje medijskih kompanija, koje još nisu članice Asocijacije pa ih poziva da u narednom periodu to i učine. Upravni odbor usvojio je izveštaj o finansijskom poslovanju tokom 2011. godine, a izvršni tim je zadužen da se tokom 2012. godine maksimalno pozabavi aktivnostima vezanim za dopunsku edukaciju zaposlenih u medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije medija.


ŠABIĆ I JANKOVIĆ GOSTI ASOCIJACIJE MEDIJA

Poverenik za informacije od javnog interesa i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i Aleksandar Janković, zaštitnik građana posetili su Asocijaciju medija, gde su im domaćini bili glavni urednici i direktori medijskih kuća okupljeni oko Asocijacije medija. Šabić i Janković detaljno su upoznali prisutne o najaktuelnijim poslovima, kojima se bave institucije na čijem su čelu, kao i o problemima na koje nailaze u svakodnevnom radu, ali i o do sada postignutim rezultatima. Sa suštinom poslova kojima se bave gosti su domaćine upoznali prezentacijom konkretnih slučajeva ukazujući koliko je nekada dug i mukotrpan put do rezultata koji bi trebali već u startu da se podrazumevaju. Sa domaćinima je posebno razgovarano o medijskoj podršci aktivnostima zaštitnika građana i poverenika za informacije u smislu dalje afirmacije rada i značaja ove dve institucije.


SAVET ZA ŠTAMPU RASPISAO KONKURS ZA  ČLANA KOMISIJE ZA ŽELBE

Upravni odbor Saveta za štampu raspisao je konkurs za novog člana Komisije za žalbe iz redova predstavnika javnosti. Pored osam članova koji su predstavnici osnivača (Asocijacije medija, UNS, NUNS, Lokal Pres), Komisija za žalbe ima i tri člana predstavnika javnosti koje bira Upravni odbor Saveta za štampu. Mesto predstavnika civilnog društva u Komisiji je upražnjeno jer je dosadašnji član Miljenko Dereta podneo ostavku zbog političkog angažmana. Konkurs je otvoren do 4. maja 2012. godine. Predlozi za predstavnike javnosti podnose se uz pisano obrazloženje na adresu: Savet za štampu, Ljube Jovanovića 9c, 11000  Beograd, ili na mejl: office@savetzastampu.rs


ODRŽAN PRVI “SERBIA ONLINE ADVERTISING TOUR” U SUBOTICI

U organizaciji ABC Srbija, IREX i USAID, 30. Marta na Paliću u Hotelu Prezident, održan je prvi regionalni Serbia Online Advertising Tour, koji je okupio 90 učesnika iz web, medijske i advertajzing industrije. Seminar je organizovan sa ciljem da pomogne razvoj regionalnih web sajtova i lokalno preduzetništvo. Prisutnima su se predstavili predavači, preduzetnici i blogeri Dragan Varagić, Dragana Vukajlović-Krstović, Istok Pavlović, Goran Todorov i Miloš Perović, Bojan Rendulić, direktor agencije Fastbridge, Vojislav Stevanović iz Sektora za komunikacije u Erste Banci i Slobodan Marković ispred Digitalne agende. Na seminaru su obrađene teme o pronalaženju perspektivnih onlajn "niša", zatim o kreiranju efektivnog sadržaja, građenju uspešnih koncepata web sajtova, a predstavljen je i primer uspešnog lokalnog web sajta. Predstavnici oglašivača i agencija su dali svoje viđenje pozicioniranja lokalnih web sajtova, a prisutnima je podeljen i "eKUPOVINA - Vodič za kupce u elektronskoj trgovini".
Sledeća stanica na putu ABC po Srbiji, biće Kragujevac! Serbia Online Advertising Tour u centru Šumadije, biće održan 11.maja u hotelu "Kragujevac", a potom i u Nišu 11. maja u hotelu "Aleksandar". Sve dodatne informacije o ovim skupovima i mogućnostima učešća nalaze se na adresi: www.abcsrbija.com


DELTA NAJAVILA "DELTA PLANET"

Kriza ne menja investicione planove "Delta holdinga" (pridruženi član Asocijacije medija) istakla je Jelena Krstović, potpredsednik za korporativne komunikacije ove kompanije. " Sve što smo najavili za ovu i narednu godinu biće i realizovano.Najznačajnije ulaganje sigurno je šoping-mol "Delta planet" na beogradskoj Autokomandi. Vrednost ove investicije je oko 200 miliona evra, a Srbiji treba da donese i oko 5.000 novih radnih mesta. Planirano je da gradnja počne početkom 2013. godine. U "Delta Planetu" naći će se, između ostalog, i više od 30 ekskluzivnih svetskih brendova koji će prvi put ući na naše tržište. Prvi put biće u Srbiji viđen i bioskop sa 14 sala, koji uključuje i jednu salu sa takozvanom IMAKS tehnologijom, koja predstavlja svetski hit u filmskoj, odnosno, bioskopskoj industriji."


„MOJ KIOSK – TU JE KAD MI TREBA“

Kompanija Centroproizvod (pridruženi član Asocijacije medija) odlučila je da svoje znanje, energiju i investicije usmeri u novu oblast - unapređenje poslovanja maloprodajnog kanala kioska čime se stvaraju uslovi za uspostavljanje stabilnog poslovnog sistema i očuvanje 4.300 radnih mesta. Novi početak u poslovanju kompanije obeležiće i novi vizuelni identitet Štampinih kioska koji obuhvata novo ime i novi logo, kao i poruku koja je upućena potrošačima. „Inspirisani tradicijom dužom od 50 godina i činjenicom da je kiosk mesto gde mnogi građani započinju svaki svoj dan,  novo ime kioska  „Moj kiosk – tu je kad mi treba“, upravo simbolizuju činjenicu da se „Moj kiosk“ nalazi na ulici, na svakom koraku, i predstavlja najčešće prvo mesto na kome građani kupuju jutarnje novine, ili sitnice koje su im potrebne tog dana“, Istakla je Olivera Papić, direktorka marketinga poslovnog sistema Centroproizvod a.d. Vizija kompanije je da se novim vizuelnim identitetom naglasi entuzijazam sa kojim se ulazi u novu fazu poslovanja. „Moj kiosk“ će u potpunosti odražavati novu poslovnu filozofiju – potpunu posvećenost potrebama potrošača i stvaranje jednog toplog i komšijskog odnosa sa potrošačima čiji je sastavni deo života upravo kupovina na Štampinim kioscima.


AKCIJA „NOVOSTI“ – „PRVO POSADI DRVO

Pod sloganom "Prvo posadi drvo", na platou između kule Nebojša i Sportskog centra Milan Gale Muškatirović u Beogradu, zasađeno je trideset sadnica breze, u organizaciji Kompanije "Novosti" (član Asocijacije medija). Pored direktora i zaposlenih iz "Novosti", učešće u akciji uzele su i brojne poznate ličnosti, mahom dobitnici nagrada "Novosti" i prijatelji ove medijske kuće, poput Tanje Bošković, Momčila Bajagića Bajage, Bore Đorđevića, Ilije Petkovića, legende našeg fudbala, Sanje Malagurski, odbojkaške reprezentativke, Milorada Mandića Mande, Branka Milićevića Kockice, Predraga Vasića, mlade zvezde filma "Montevideo, Bog te video!", Saše Stanojevića, nosioca zlatne plakete za dečji najplemenitiji podvig 2011. godine, Jugoslava Vlahovića, dobitnika nagrade "Pjer" 2011, Jelene Nikolić, dobitnice nagrade za arhitekturu za najbolji studentski projekat 2011.
Svi su se okupili sa istim ciljem – da promovišu akciju zaštite životne sredine, i ličnim primerom pokazali kako se najlakše može napraviti prvi korak u brizi o prirodi - tako što su sami zasadili po jednu sadnicu breze.


VAC NIJE UPUTIO PONUDU VLADI SRBIJE

Kako je izjavio premijer Mirko Cvetković, Vlada Srbije nije dobila ponudu nemačke kompanije VAC za otkup njenog udela u Politici novine i magazini (PNM). Cvetković je istakao: „Mi smo od VAC-a dobili samo pismo u kome se oni žale na uslove poslovanja. A Upravni odbor Politike a.d., u kojoj je država većinski vlasnik, ne može većinskom vlasniku da prosledi ponudu za otkup, nego bi trebalo da nas obavesti šta oni u vezi sa tom ponudom predlažu“, rekao je Cvetković. Sonja Liht predsednica Upravnog odbora Politike a.d. rekla je Danasu da je Upravni odbor ranije uputio premijeru Mirku Cvetkoviću pismo sa informacijom o ponudi VAC-a kao i informaciju o stanju u Politici a.d., a da je na poslednjoj sednici odlučio da od VAC-a zatraži da svoju ponudu konkretizuje pošto „ponuda u ovom trenutku to nije“. VAC je Upravnom odboru Politike a.d. uputio ponudu za otkup 50 odsto udela u Politici novine i magazini po ceni od 4,7 miliona evra, plus ostale obaveze koje, po rečima Sonje Liht, nisu specifikovane. VAC i Politika a.d. su vlasnici u PNM, a država je direktno i indirektno većinski vlasnik u Politici a.d.


„PRESS“ U HUMANITARNOJ AKCIJI

Dnevne novine Press (član Asocijacija medija) organizovale su Uskršnju aukciju u beogradskom  hotelu Balkan . Ovo je treći put kako je Press organizovao Uskršnju aukciju sa ciljem da prikupi novac u dobrotvorne svrhe. Prošle godine su prikupljena sredstva za pomoć deci Japana, a 2010. godine za opremanje škola na Kosovu. Ovogodišnja aukcija bila je posvećena porodici Kovinić iz Medveđe. Bračni par Maja Cvetković i Branislav Kovinić su za 28 meseci tri puta dobili bliznakinje, koje odgajaju u trošnoj kući, u sobi od 16 kvadrata, bez kupatila i osnovnih elementarnih uslova. Tamaru i Jovanu stare 15 dana, Janu i Aleksandru koje imaju 15 meseci i Petru i Milu sa „već“ dve godine i četiri meseca, roditelji izdržavaju sa 18.000 dinara, socijalne pomoći . Na aukciji je izlicitirano 16 aukcijskih eksponata, prikupljeno je 1,700.000 dinara. Akciju su pomogli Delta Holding, Delta Generali, Delta Sport, Telekom Srbije, IDEA, Salford.


„SRBIJAGAS“ PODRŽAVA CENTAR „ZEMLJA ŽIVIH“ I MLADE SPORTISTE

Generalni direktor JP „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) Dušan Bajatović uručio je donaciju projektu „Zemlja živih“,  koji su pokrenuli Eparhija Bačka i Bratstvo manastira Kovilj, a sa ciljem trajnog izlečenja zavisnika od narkotika. Prilikom posete  muškom centru za lečenje narkomanije „Zemlja živih“ u blizini Čeneja direktor Srbijagasa je istakao da će  firma na čijem je čelu i ubuduće pomagati ovaj projekat, budući da je primenom religijskog i naučnog pristupa, postignuto da stepen uspešnosti izlečenja mladih zavisnika ovde bude izuzetno visok - čak preko 82 procenta. Primer kako mladi ljudi i deca treba pravilno da se razvijaju i usmeravaju  jeste bavljenje sportom, tako da je stvaranje i unapređivanje uslova za to, jedan od osnovnih pravaca strategije društveno odgovornog poslovanja kompanije „Srbijagas“, rekao je direktor Dušan Bajatović  nakon uručenja sportske opreme klubovima u novosadskim naseljima Klisa, Slana bara i Vidovdansko naselje. Sportsku opremu dobili su fudbalski klubovi „Borac“ i „Proleter“, Ženski košarkaški klub „Proleter“ i Rukometni klub „Vojvodina“. Direktor Srbijagasa uručio je ujedno trojici učenika Osnovne škole „Dušan Radović“ prve tri od 50 stipendija od po 100.000 dinara, koje će dobiti ukupno 50 mališana iz Novog Sada, a kao pomoć  pri školovanju izuzetno talentovane, vredne i pametne dece. Reč je o sredstvima iz fonda Dušana Bajatovića koja su nastala od prihoda po osnovu članstva u Upravnom odboru kompanije „Jugorosgas“.


NOVOSTI“ PROMOVISALE NOVU KNJIGU

U hotelu "Balkan", održana je promocija knjige Veselina Šljivančanina "Branio sam istinu", u izdanju Kompanije "Novosti" (član Asocijacije medija). U 16 poglavlja, na više od 300 strana, uz stotinak fotografija, autor detaljno opisuje dane provedene u Hagu, svoj gorki put od uspešnog oficira, preko optuženika za ratne zločine, do ponovo slobodnog čoveka. U prodaji je na kioscima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, po ceni od 490 dinara, odnosno 5 evra ili 10 KM. Ovo je 177. naslov objavljen u izdanju Kompanije "Novosti". Za sedam godina prodato je više od šest miliona primeraka književnih izdanja "Novosti", čime je ova Kompanija postala najtiražniji srpski izdavač.


OTVOREN REKONSTRUISAN POŠTANSKI MUZEJ

Pošta Srbije (pridruženi član  Asocijacije medija) obeležila je krsnu slavu Blagovesti i tim povodom otvorila i rekonstruisani Poštanski muzej u Beogradu. Svečanom otvaranju prisustvovali su Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva i Goran Ćirić, v. d. generalnog direktora Pošte Srbije. Fundusi muzeja obuhvataju zbirku istorijske dokumentacije sa više od 10.000 jedinica, filatelističke zbirke, originalne poštanske kočije u punoj veličini i mnogo toga još. Osim 800 kvadrata izložbenog prostora, detaljno je obnovljeno i uređeno i oko 400 kvadrata pratećih prostorija u kojima će biti biblioteka, depoi za knjige, kao i mini-školski centar. Poštansko-telegrafsko-telefonski muzej formiran je u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a na osnovu Uredbe o organizaciji Ministarstva pošta i telegrafa otvoren je 31. jula 1923. godine. Sledeće godine se navršava 90 godina postojanja ove kulturne institucije, koja spada među najstarije poštanske muzeje u Evropi, iako prvi podaci o prikupljanju istorijske PTT građe u Srbiji sežu u 19. vek.


"NOVOSTI“ POKLONILE KNJIGE CRKVI SVETOG NIKOLE U PRIŠTINI

Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija) poklonila je 236 knjiga u svom izdanju, biblioteci crkve Sveti Nikola u Prištini, uništenoj u martovskom pogromu 2004. godine. Brojni svetski klasici, ali i hit knjige domaćih autora našli su se u ovoj donaciji. U Prištini danas živi samo osamdeset Srba, a knjige će svakako ulepšati njihove dane. U crkvi podignutoj 1833. godine, spaljeno je 2004. hiljade knjiga, te su zaposleni poslali molbu za pomoć svim izdavačima. Na žalost, osim "Novosti" nije im se odazvala ni jedna veća izdavačka kuća.


DVA NOVA MAGAZINA

Na tržištu štampe u Srbiji pojavila su se dva nova, licencna magazina. Izdavačka kuća „Wertmedia“ iz Beograda lansirala je mesečnike „Food and travel“ i „T3“. Prvi je, kao što mu ime kaže posvećen uživanjima u hrani i putovanjima, a drugi u zaglavlju nosi odrednicu „gadžet magazin“ što u prevodu znači da je sadržaj posvećen svim tehnološkim novitetima  koja nam čine život lakšim, ili komplikovanijim. Oba magazina su na tržište lansirana po ceni od 249 dinara, na obimu od 134 strane i u izvanrednoj štampi štamparije „Politika AD“.


SERVISI TELEKOMA SRBIJA ZA GRAĐANE PANČEVA

Kompanije Telekom Srbija i Ericsson razvile su inovativne servise  EcoBus i BusTracker koji su, od sredine aprila, dostupni građanima Pančeva putem web aplikacije i mobilnih telefona. Građani Pančeva će ubuduće putem ovih pametnih servisa moći da, u svakom trenutku, dobiju informacije o lokaciji autobusa gradskog prevoza, kao i o kvalitetu vazduha i atmosferskim prilikama. EcoBus servis prikazuje informaciju o kvalitetu vazduha, temperaturi, atmosferskom pritisku, ili vlažnosti u realnom vremenu na interaktivnoj mapi na mobilnom telefonu, ili internet stranici. Tačnu lokaciju željenog autobusa u javnom saobraćaju, kao i vreme dolaska sledećeg vozila, građani Pančeva moći će da provere korišćenjem BusTracker servisa. Građanima je omogućeno da željene informacije provere putem weba, mobilnih aplikacija, a BusTracker još i pozivanjem kratkog koda ili slanjem SMS-a, po ceni od 6 dinara sa PDV-om. Saša Leković, direktor Direkcije za tehniku Telekoma Srbija, ocenio je uvođenje ovih servisa u Pančevu kao odličan primer kako se saradnjom privatnog i javnog sektora, kao i primenom najnovijih tehnoloških dostignuća može doprineti poboljšanju kvaliteta života društvene zajednice. Rešenje, primenjeno u Pančevu, rezultat je istraživačkog projekta „Sensei“ koji finansira Evropska unija. Kompanije Telekom Srbija i Ericsson, projektom EcoBus, koji je deo nagrađivanog Smart Santander projekta, ušle su u najuži izbor za nagradu na GSMA kongresu u Barseloni, u kategoriji Najbolje mobilne inovacije za  automobilsku industriju, usluge prevoza i komunalne usluge“.


„ZLATNI BEOČUG“ ZA „NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE“

Žiri od sedamnest članova odlučivalo je koje su ličnosti ove godine zaslužile da ponesu priznanje „Zlatni Beočug" za trajan doprinos kulturi Beograda. Među šesnaest kulturnih radnika koji su poneli Zlatni Beočug, našao se i menadžer kulture, medija i izdavaštva, Aleksandar Backović, izvršni direktor u kompaniji "Novosti", dobitnik godišnje nagrade za trajni doprinos kulturi Beograda. Kulturno prosvetna zajednica je na predlog žirija uručila i posebna piznanja, među kojima je i ono za „Najplemenitiji podvig godine“, u organizaciji kompanije "Novosti", za 50 godina najuspešnije humanitarne akcije u Srbiji.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

MARDOKA PRISLUŠKIVANJE TELEFONA KOŠTA 79 MILIONA FUNTI

Gašenje tabloida News of the Worl i isplate po osnovu nagodbi i sudskih presuda zbog telefonskog prisluškivanja kojima su se bavili novinari i urednici ovog tabloida do sada su vlasnika Ruperta Mardoka koštali više od 79 miliona funti.  Za odštete i sudske i advokatske troškove Mardokova kompanija je morala do sada da izdvoji 23,7 miliona funti. Preostali deo od 55,5 miliona funti potrošen je u kontekstu gašenja tabloida News of the Worl odnosno „otišao“ je na isplate otpremnina i ostale zakonske obaveze. Inače 168 godina star tabloid News of the World ugašen je 10. jula 2011. godine nakon definitivnog otkrivanja afere prisluškivanja telefona o kojoj se u Velikoj Britaniji prethodno „šaputalo“ više godina.


ZAGREB: REGIONALNA KONFERENCIJA „OGLAŠAVANJE U PRINTU“ 

"Iako svakodnevno slušamo kako su vremena teška, budžeti sve manji, a perspektiva printa upitna - mi na to gledamo drugačije", poručuje rukovodstvo ABC Hrvatske i najavljuje regionalnu konferenciju "Oglašavanje u printu" na kojoj će vodeći oglašivači, izdavači i agencije iz Hrvatske, Srbije i BiH, porazgovarati o svim aspektima oglašavanja u printu, njegovim stvarnim kvalitetima i prednostima. Konferencija će biti održana 4. juna u Zagrebu.


HERST LANSIRAO PRVI DIGITALNI ŽENSKI MAGAZIN

Britanski obgranak kompanije Hearst Magazines lansirao je novi kvartalni ženski lajfstajl magazin koji će takođe biti dostupan i u print varijanti. Novi magazin “Good Ideas” biće po sadržaju sličan “sestrinskom” magazinu “Good Housekeeping” s tim što je dizajniran za digitalno čitanje na “Apple Kioscima”, ali i u print izdanju. Cena magazina u obe varijante biće 3,99 funti. Magazin “Good Ideas” će pripremati ekipa novinara iz “Good Housekeeping” uz pomoć frilensera.


I “HUBERT BURDA MEDIA” SA NOVIM ŽENSKIM MAGAZINOM

Britanski izdavači magazina očigledno vode žestoku borbu za naklonost ženske čitalačke publike. Britanski izdavač Hubert Burda Media UK pribegao je neuobičajenom potezu. Samo dan nakon što je na kioscima osvanulo njegovo izdanje ”LandScape” pojavilo se još jedno novo – “LandLove”. Oba magazina posvećena su prirodi, kuvanju, tradicionalnim britanskim zanatima. Reč je o dvomesečnicima. Magazin “LandLove” namenjen je ženskoj čitalačkoj publici starosne dobi preko 35 godina, a na početku će biti štampan u 75.000 primeraka, dok će  mu prodajna cena biti 3,85 funti.


“GARDIAN”: NOVI BIZNIS - OBUKA NOVINARA

Kompanija Guardian News and Media, izdavač poznatih listova “The Guardian” i “Observer”, u nastojanju da obezbedi dodatne prihode odlučila je da zaplovi u obrazovne vode. Kompanija koja je za prošlu godinu, pre taksi, iskazala gubitak od 33 miliona funti odlučila je da se pozabavi obukom novinara. Reč je o treninzima za digitalno novinarstvo koji bi po polazniku trebalo da koštaju 9.000 funti, a biće pokrenuti do početka 2013. godine, ili ranije. Predstavnici GNM saopštili su da su na ovu temu razgovarali sa većim brojem škola u Velikoj Britaniji kako bi i njih uključili u ovaj program kao i da su vođeni razgovori sa City Univesity of London, koji su, nažalost za sada, prekinuti.


EKSPERIMENT MAGAZINA CAJT „SVESKA PO VAŠEM IZBORU“

Nemački magazin „Zeit“ pozvao je čitaoce u svom aktuelnom izdanju da daju predloge za teme koje će biti objavljene u junskom broju. Čitaoci za iznošenje predloga mogu da koriste i posebnu web stranicu da bi do 30. aprila u 18 časova sugerisali teme i druge predloge koji će biti razmotreni u Redakciji. Na konferenciji koja će biti organizovana 7. maja redakcija će, na osnovu prispelih predloga, usaglasiti sadržaj junskog izdanja. Ova konferencija će biti direktno prenošena, a „Sveska po željama čitalaca“ biće na tržištu 21. juna.


“MOTHERCARE” ZATVARA 100 PRODAVNICA I POJAČAVA ONLAJN PRODAJU

Poznata kompanija za prodaju potrepština za trudnice, dečije odeće i opreme neophodne za bebe i igračaka “Mothercare” donela je odluku da u naredne tri godine zatvori 111 prodavnica. Kompanija će ukupan broj prodavnica u Velikoj Britaniji redukovati na 200 do marta 2015. godine. Računa se da će ovaj potez uvećati prihode za oko 13 miliona funti. Kompanija se nada da će značajan deo prometa biti nadoknadjen širenjem ponude na najrazličitije medijske platforme i onlajn trgovinom.


KRALJICA PIŠE ZA LOKALNE MEDIJE

Britanska kraljica Elizabeta napisaće specijalnu poruku koja će biti objavljena u britanskim lokalnim medijima na početku ovogodišnje Nedelje lokalnih medija. Stotine britanskih lokalnih medija jednom godišnje aktivno učestvuju u aktivnostima koje se organizuju povodom Nedelje lokalnih novina. Ove godine događaj će biti posvećen ulozi lokalnih medija u obeležavanju takvih događaja kao što su Dijamantski jubilej kraljice i organizovanje Olimpijskih igara u Londonu. Kraljičin tekst, zajedno sa tekstvovima mnogih zvaničnika, biće postavljen na “Week website” odakle će mediji moći da ga preuzmu i koriste za svoje potrebe.


POVEĆAN PRIHOD OD DIGITALNOG OGLAŠAVANJA

Prihodi od digitalnog oglašavanja u Velikoj Britaniji dostigli su najviši nivo u proteklih pet godina. Prema podacima, koje je saopštio Internet Adwertising Bureau (IAB) i oditorska kuća Pricewaterhouse Coopers, zabeležen je porast od 14,4 procenta. U apsolutnom iznosu prihod ostvaren po ovom osnovu dostigao je sumu od 4,8 milijardi funti i najveći je u periodu od proteklih pet godina.


“CALSBERG” NAPADA “PIVOMRSCE”

Svetski lider u proizvodnji piva kompanija “Carlsberg” odlučila je da na tržište Velike Britanije lansira novu marku piva  sa 4,5 procenata alkohola. Stručnjaci kompanije tvrde da je namenjena grupaciji “pivomrzaca” i “metroeksualaca”. Osmislili su ga u Carlsberg intennational inovation departmanu u Kopenhagenu. Inače jednim delom kompanija računa da pridobije kao kupce i deo ženske publike, što nije prvi pokušaj ove vrste.


TINDLE PAZARIO JOŠ DEVET NOVINA

Kompanija Tindle Newspapers u nezavisnom vlasništvu Ser Ray Tindle pazarila je još devet  besplatnih lokalnih novena na jugozapadu Velike Britanije. Na ovaj način kompanijski portfolio je premašio cifru od 200 naslova. Šest listova “View From” kupljeni su od kompanije Lyme Media&Events, a preostala tri od grupe “Weekenders titles. Novi vlasnik tvrdi da svi zaposleni ostaju na svojim radnim mestima i da neće biti otpuštanja.


VOG KRENUO U HOLANDIJI

Izdavačka kuća Grüner + Jahr pokrenula je krajem marta modni magazin „Vogue“ za holandsko tržište kupivši licencu za ovo područje od Condé Nast. Glavna urednica je Karin Swerink, koja već ima iskustvo u donošenju glamura na holandsko tržište. Početni tiraž Voga u Holandiji je oko 200.000 primeraka, a cena je 5,95 evra.


NOVO: E-BIKE MAGAZIN

Krajem marta u Nemačkoj se u prodaji  pojavilo prvo izdanje E-Bike magazina koji izdaje BHM Verlag Magazin. Novi magazin, pored ostalog, informiše čitaoce o novostima na tržištu motocikla, opreme za dvotočkaše, kao i destinacijama interesantnim za ovu publiku. Časopis će se pojavljivati dva puta godišnje, a početni tiraž je 58.000 primeraka uz prodajnu cenu od 4,90 evra.


KOMPLETAN BILD KAO ELEKTRONSKO IZDANJE ZA iPAD

Tabloid „Bild“ sada je dosptupan kao E-Paper. Pored osnovnog izdanja u digitalnoj formi je dostupno i 18 regionalnih izdanja ovog dnevnika, ali bez multimedijalnih sadržaja. Pored ovog lista na istoj adresi čitaoci mogu dobiti i nedeljno izdanje („Bild am Sonntag“). Mesečna pretplata u paketu za oba lista iznosi 14,99 evra. Kada se poručuje samo Bild onda mesečna pretplata iznosi 12,99 evra, a samo za nedeljno izdanje „Bild am Sonntag“ mesečna pretplata iznosi 6,99 evra.


 

Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde