Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2012
Asocijacija Medija
No.173
U OVOM BROJU
Kostić gost Asocijacije Medija
Blic u novom ruhu
Dopisniku Novosti medalja Puškin
Info Lokal Media Group odituje sva izdanja
Nemačka: Važno za sva izdanja
Magazini prednjače u inovativnosti
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NAJVEĆI IZDAVAČI U NOVOM SADU


Asocijacija medija, poslovno udruženje najvećih izdavača dnevne štampe i magazina, biće i dalje nezaobilazni faktor u kreiranju medijske sfere u Srbiji, naglašeno je na sednici Upravnog odbora ove  asocijacije održanoj u Novom Sadu. Članovi upravnog odbora dogovorili su se o strateškim ciljevima delovanja Asocijacije medija u 2012. godini. Svi članovi UO dobili su konkretna  zaduženja u realizaciji poslova vezanih za unapredjenje zakonodavne, biznis, edukativne sfere, internet i digitalnog poslovanja i unapređenja i proširenja međunarodne saradnje. Glavni zadatak Asocijacije medija biće konstruktivno i stručno učešće u izradi svih zakonskih predloga koji direktno i indirektno utiču na poslovanje medija. Upravni odbor Asocijacije medija odlučio je da uputi zvanični poziv Evropskoj asocijaciji novinskih izdavača (ENPA) koja okuplja nacionalne asocijacije zemalja članica EU da jednu od narednih skupština održi u Beogradu. Domaćin skupa u Novom Sadu bio je Dnevnik Vojvodina Pres.


KOSTIĆ GOST ASOCIJACIJE MEDIJA

Gost glavnih i odgovornih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija bio je Miodrag Kostić predsednik MK Group (pridruženi član Asocijacije medija). U dugom i zanimljivom razgovoru pomenute su praktično sve teme od značaja za poslovanje velikih sistema kako u zemlji tako i u inostranstvu a u vremenima ekonomske krize. Privatizacija, tranzicija, podsticajne mere države, odnosi poslodavaca i sindikata, uticaj velikog biznisa na ekonomska i politička zbivanja u zemlji, izvoz, uvoz, monopolski položaji, poslovanje u inostranstvu, mogućnosti i razlozi velikih sistema da izadju na svetske berze... sve su ovo bile teme o kojima je Miodrag Kostić vrlo detaljno razgovarao sa domaćinima. Govoreći o planovima i opredeljenjima MK Group Kostić je istakao da će kompanija nastaviti da se razvija u dva glavna pravca a to su agrar i energetika. Miodrag Kostić je tokom razgovora izrazio spremnost da MK Group organizaciono i finansijki pomogne organizovanje specijalizovanih seminara za dodatno obrazovanje novinara koji pišu o ekonomskim temama.


„BLIC“ U NOVOM RUHU!

Perjanica kompanije Ringier – Axell Springer, dnevni list  "Blic" (član Asocijacije medija) je  odlučio  da od ponedeljka, 2. aprila, ponudi svojim čitaocima "Blic" u novom, redizajnirom, modernom dizajnu na kojem je mesecima radio tim eksperata - art direktora, urednika, prelamača. Moderniji ali i dalje prepoznatljiv kao “Blic”, list će imati  nekoliko novih rubrika - Ljudi u kojem će otkrivati sudbine neobičnih, vrednih i zanimljivih ljudi; U žiži gde će  svakog dana donositi zanimljivo istraživanje iz oblasti koje vas najviše zanimaju: crkva, tehnologija, obrazovanje, nekretnine, otkrića… Čitaoce će  svakodnevno očekivati dve strane najboljih reportaža iz Srbije i sveta, Intervju dana, povećan broj strana društva i ekonomije, kao i strana Digital gde će svakog dana biti najsvežije vesti iz sveta interneta i tehnologija. Uz novi redizajn, stižu i novi magazini. Utorkom - tematski dodatak na najrazličitije životne teme, sredom - Magazin za zdrav život, četvrtkom  Blic Tiket - Magazin za kladioničare koji  donosi sve najvažnije vesti i kvote za pasionirane ljubitelje sport.  Petkom dobijate najtačniji TV program, novina je subotnji specijalni  dodatak na mađarskom jeziku, a ”Blic” će i dalje činiti posebnom svaku nedelju svojim magazinom u kojom vas očekuju rubrike Istražujemo, Zavirili smo, Otkrivamo, Top 10…


„NOVOSTI“ URUČILE NAGRADE ZA ARHITEKTURU

Selekcija najboljih arhitektonskih radova izvedenih protekle godine, kao i najboljih studentskih projekata prispelih na Autorski konkurs za arhitekturu Kompanije “Novosti” (član Asocijacije medija)  otvorena je u galeriji “Ozon” svečanim uručenjem nagrada. Puna galerija na Andrićevom vencu, kao i ulica ispred nje, najbolje su svedočili o interesovanju publike za ovu tradicionalnu nagradu koja traje gotovo pola veka. Centar za posetioce “Lepenski vir”, arhitekata Marije Jovin i Siniše Temerinskog, po oceni stručnog žirija najuspešnija je arhitektonska realizacija u 2011. Interesovanje publike izazvao i najbolji studentski rad, projekat za muzej na Starom sajmištu Jelene Nikolić, studentkinje druge godine master studija. Nagrade, koje podrazumevaju i novčani iznos od 2500 za izvedeno delo odnosno 500 evra za studentski projekat, u dinarskoj protivvrednosti, u ime Kompanije „Novosti“ uručio je izvršni direktor Aleksandar Backović.


DELTI NAGRADA ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM

Potpredsednik Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) za korporativne komunikacije Jelena Krstović primila je u Parizu međunarodnu nagradu Disability Matters za program profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, za 2012. godinu. Kao kandidata za nagradu Delta Holding je nominovala organizacija Springboard Consulting, globalni ekspert u oblastima marketinga za OSI i njihove porodice, regrutacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i podrške zaposlenim osobama sa invaliditetom. Jelena Krstović je takodje bila jedan od učesnika  panela na temu “Zapošljavanje i inkluzija osoba sa invaliditetom” na kome su učešće uzeli i predstavnici velikih kompanija kao L Oreal, Lloids banking Group, Adecco, Publicis Group.
Program profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u okviru Delta Holdinga pokrenut je 1. oktobra 2008. Motiv za pokretanje programa bila je što uspešnija radna i socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom koje su u dugom vremenskom periodu izolovane iz šire društvene zajednice i bez ikakvog radnog iskustva. Program je obuhvatio edukaciju, program radne i socijalne inkluzije i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u okviru korporacije. Do danas u Delta Holdingu zaposleno je 207 osoba sa invaliditetom.


JOY.RS – NOVI PORTAL U PORTFOLIJU CPG

Color Press Grupa (član Asocijacije medija) lansirala je novi internet portal na adresi joy.rs. Portal će kao i magazin čiji brend nosi, pratiti sve ono što zanima devojke i mlade žene između 18 i 35 godina: od beauty i fashion preporuka do vesti o internacionalnim zvezdama i saveta iz oblasti karijere. Novi portal ekipa magazina JOY promovisala je na međunarodnoj JOY konferenciji koja je održan u Minhenu.
"Iako je JOY jedan od retkih magazina u Srbiji koji u proteklom periodu nije zabeležio pad tiraža, naprotiv, primetan je blagi rast u poslednjih nekoliko meseci - odlučili smo se da našim čitateljkama ponudimo i online portal na kojem će svakodnevno, a ne samo 1. u mesecu biti u prilici da čitaju sve ono što ih zanima!", kaže Gabrijela Vinković-Mirković glavna urednica magazina JOY.


PREDSTAVLJENA „SPRING“ ISTRAŽIVANJA

Na poziv ABC Srbija,  u Beogradu  je boravio Oliver Piške (Oliver Pischke), direktor nemačke kompanije za merenje posećenosti web sajtova “Spring”, od nedavno deo i Kantar Media Group, UK. Ovom prilikom, Piške je u Asocijaciji medija pred liderima srpske web industrije, održao prezentaciju sistema “Spring” na kojoj je izložio prednosti ovog sistema u odnosu na postojeće sisteme u našem regionu. Kao neke od glavnih prednosti, Piške je prisutnima približio metodologiju, transparentnost, iskustvo i adaptibilnost "Spring" sistema, već godinama prisutnog na razvijenim tržištima centralne i zapadne Evrope, uz sugestiju na koji način bi takav sistem doprineo razvoju internet tržišta i u našoj zemlji. Kompanija Spring je osnovana 1995. godine i postala je jedna od vodećih pan-Evropskih kompanija za site-centric i user-centric internet merenje, online istraživanja i analizu. Tehnologije i alati razvijeni od strane Springa mere navike i ponašanja online publike u nekoliko evropskih zemalja. U svoj portfolio klijenata Spring ubraja niz organizacija iz oblasti telekomunikacija, medija i finansija, uključujući Deutche Telekom, Ligatus, Net-Metrix i INFOnline.


DNEVNE NOVINE „PRESS“ U TIMU SERBIA OPEN

Srbija će i ovog proleća biti centar svetskog tenisa. Četvrtu godinu za redom najbolji svetski teniseri, predvođeni prvoplasiranim na ATP listi Novakom Đokovićem, boriće se na terenima „Milan Gale Muškatirović" na Dorćolu od 28. aprila do 6. maja za titulu šampiona Serbia Opena.Ove godine, svoje mesto u pobedničkom timu sponzora i prijatelja Serbia Opena zauzeo je i dnevni list „Press" (član Asocijacije medija)  , koji će imati zadatak da medijski i promotivno pruži punu podršku ovoj manifestaciji. Drago nam je što ćemo od ove godine uz sebe imati dnevni list „Press". U pitanju je redakcija koja značajan medijski prostor posvećuje tenisu. Očekujemo da će svojim velikim iskustvom pomoći u promociji Serbia Opena - istakao je direktor ove manifestacije Goran Đoković.


DOPISNIKU „NOVOSTI“ MEDALJA PUŠKIN

Dopisnik “Večernjih novosti”(član Asocijacije medija) iz Moskve Branko Vlahović je, odlukom predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, odlikovan Medaljom Puškina. Ova nagrada dodeljena mu je u oktobru zbog značajnog doprinosa razvoju rusko-srpskog prijateljstva, a priznanje mu je  27. marta, u redakciji "Novosti" zvanično uručio ruski ambasador Aleksandar Konuzin. Uručujući medealju Konuzin je rekao da je „ Branko je uspeo da nađe ključ kako da na dobar način prikaže ono što se dešava u Rusiji. On ne piše samo o dobrim stvarima već i o problemima koji tamo postoje. Znam da to ne radi nedobronamerno prema Rusiji, već da to znači da mu je ova zemlja bliska i da sa njom saoseća.“. Konuzin je dodao da već četiri godine od kako je u Beogradu redovno čita „Večernje novosti“


EKIPA SRPSKOG „JOY“ NA KONFERENCIJI U MINHENU

U Minhenu je održana JOY internacionalna konferencija na kojoj su se okupili, izdavači i urednici ovog magazina iz 10 zemalja širom sveta od Srbije do Indonezije. Tim Srbije predstavio je kolegama iz drugih zemalja dostignuća svog magazina koji ove godine slavi 10 godina postojanja i uz nemačko i mađarsko izdanje, najstariji je u JOY-porodici. Glavna urednica srpskog izdanja Gabrijela Mirković-Vinković predstavila je različite modalitete marketinških nastupa magazina JOY u drugim medijima, dok je licencni direktor Miroslav Vajda govorio i dostignućima na polju onlajn portala iz portfolija Color Press Grupe. Advertajzing direktor CPG Goran Radulović govorio je o posebnom pristupu klijentima koji se primenjuju kada je reč o srpskom tržištu. Grad Minhen je nemačko sedište švajcarske kompanije Marquard Media, koja je izdavač JOY-a, pa su domaćini nakon konferencije učesnike ugostili u tradicionalnoj bavarskoj pivnici uz specijalitete sa ovog podneblja.


ANA ANĐELIĆ GOST FESTIVALA „IDEJA X“

Njujorčanka iz Beograda, dr. Ana Anđelić gost je ovogodišnjeg festivala IdejaX“ koji će 11. i 12. maja biti održan u Umagu. Reč je o nacionalnom festivalu oglašavanja u organizaciji Hrvatskog Udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA) koji se ove godine održava po drugi put i okuplja vodeće stručnjake iz celog sveta među kojima će biti i Ana Anđelić. Ana radi kao digitalni strateg za Droga5 u New Yorku. U prošlosti je radila za kompanije poput HUGE, Inc., Razorfish, The Barbarian Group, AKQA, za klijente kao što su Unilever, Kraft, Burberry, Toyota, CNN i Puma.  Često piše o digitalnom marketingu za Ad Age a ima i blog I [love] marketing. Jedna je od ko autora knjige 'Strateški menadžment u medijskoj industriji'. Nedavno, Ana je predavala na  Hyperisland Masterclassu, CATFOA Speaker Series i na poznatom sveučilištu Miami Ad School. Osim toga, kvartalno predaje na kursu digitalne strategije i jedna je od sudija koji odlučuju o novim standardima za formate u mobilnom i display oglašavanju pri Interactive Advertising Bureau. Potražite ju na Twitteru @andjelicaaa. 


KNJIGA "BRANIO SAM ISTINU" U IZDANJU KOMPANIJE „NOVOSTI“

Od srede, 4. aprila, na kisocima širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, naći će se knjiga Veselina Šljivančanina "Branio sam istinu" u izdanju Kompanije "Novosti" (;lan Asocijacije medija).  U knjizi, Veselin Šljivančanin prikazuje  put od uspešnog oficira, optuženika za ratne zločine, do ponovo slobodnog čoveka. U šesnaest poglavlja, na više od 300 strana, uz stotinak fotografija, autor detaljno opisuje 2450 dana provedenih u Hagu. "Branio sam istinu" štampana je u tiražu od 20.000 primeraka, a biće prodavana po ceni od 490 dinara, odnosno 5 evra i 10 KM.


STORY – TAKO POČINJE SAVRŠEN VIKEND

Jedan od najpopularnijih glossy časopisa o poznatima - magazin Story, u godini kad slavi svoj 7. rođendan, obradovaće čitateljke osveženim konceptom, novim sadržajem i promenjenim danom izlaska. Kako saopštavaju iz Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) od 30. marta Story izlazi petkom i u njemu će se uživati tokom celog vikenda.
Story je uveo nove rubrike i novi, moderan dizajn. Nove teme daju više sadržaja, više korisnih saveta i još više detalja o životu poznatih. Uvođenjem novih rubrika Story postaje jedini glossy&lifestyle magazin o poznatima koji na nedeljnom nivou čitaocima nudi informaciju, inspiraciju i relaksaciju.


PTT SRBIJA OTVORILA JOŠ JEDNU RENOVIRANU POŠTU

Simboličnim slanjem pisma resornom ministru Predragu Markoviću, Goran Ćirić, v. d. generalnog direktora Pošte Srbije (ridruženi član Asocijacije medija),  je svečano otvorio renoviranu poštu  u naselju Bežanijska kosa. Reč je o jednoj od najvećih pošta na teritoriji Zemuna, koja godišnje realizuje više od milion usluga i opslužuje oko 26.000 domaćinstava. Građanima će biti dostupni svi tradicionalni i najsavremeniji servisi, a kvalitet celokupne usluge je dodatno unapređen zahvaljujući ulaganjima koje je Pošta Srbije obezbedila iz sopstvenih sredstava


EUROPAPRESS LANSIRA "HEJ! POSTERBOOK"

Izdavačka kuća Europapress (član Asocijacije medija), pored tinejdžerskog magazina HEJ! koji izlazi od oktobra 2011. godine, krajem marta je izdala specijalni dodatak HEJ! POSTERBOOK, koji će se na trafikama prodavati tokom naredna tri meseca. Specijalno izdanje Posterbook štampano je na 68 strana i u njemu tinejdžeri mogu pronaći postere omiljenih zvezda, glumaca, pevača, sportista... To je samo jedan u nizu dodataka koji redakcija magazina HEJ! priprema svojim vernim čitaocima.


DOMAĆI FUDBAL NA „ARENI“

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i Fudbalski savez Srbije potpisali su trogodišnji Ugovor o sponzorstvu i ugovor o pravima prenosa Kupa Srbije na TV Arena Sport. Takođe, potpisan je i Sporazum sa Zajednicom klubova Superlige Srbije o prenosu Super lige Srbije na ovoj televiziji, čime je višegodišnja podrška Telekoma Srbija domaćem sportu dobila novu dimenziju. Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija, ukazao je da saradnja sa FSS i udruženjem klubova obezbeđuje korisnicima, gledaocima kanala Arena Sport i web TV-a, da u naredne tri godine ekskluzivno prate utakmice domaćeg šampionata i kup takmičenja. „Sa FSS i zajednicom prvoligaša uspostavljeno je partnerstvo zasnovano na najvišim svetskim standardima, s obzirom da ovde nije reč samo o TV pravima ili samo o sponzorstvu, već o strateškom partnerstvu koje će u značajnoj meri doprineti popularizaciji i unapređenju kvaliteta domaćeg fudbala“, dodao je Branko Radujko.
Arena Sport će ubuduće na svojim kanalima emitovati raznovrsan fudbalski sadržaj: direktne prenose utakmica, preglede kola i prateće emisije i to u HD tehnologiji, koju karakteriše odličan kvalitet slike i zvuka. Isto tako, putem novog portala “Sve na klik” www.svenaklik.com,  mnogobrojni ljubitelji domaćeg fudbala u dijaspori moći će da prate aktuelna dešavanja i informacije o omiljenim klubovima.


INFO LOKAL MEDIA GROUP ODITUJE SVA IZDANJA

Info Lokal Media Group (član Asocijacije medija) prijavila je za odit osam svojih izdanja: "Zrenjaninac", "NS Reporter", "Subotičke novine", "Bačkopalanački nedeljnik", "Kikindske novine", "Vršačka kula", "Nova slobodna reč" (Vranjske novine) i "Somborske novine". Svi naslovi će biti oditovani počev od septembra 2011.godine.


KONKURS ZA NAJBOLJI NOVINARSKI PRILOG O SLOVACIMA

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine raspisao je konkurs za najbolji medijski produkt o slovačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji. Konkurs za dodelu nagrade “Ana Njemogova-Kolarova” će trajati do 31. maja 2012. godine. Nagrada se dodeljuje za novinarski prilog (štampa, radio, TV, internet) koji se bavi životom slovačke nacionalne manjine u Srbiji. Uslov je da je rad bio objavljen u medijima u poslednje tri godine na bilo kom jeziku osim na slovačkom. Pravilnik o dodeli nagrade, kao i prijava na konkurs nalaze se na sajtu Nacionalnog saveta www.rada.org.rs, Ana Njemogova-Kolarova  bila je  rediteljka, književnica i novinarka, urednica dečije redakcije i glavni urednik redakcije umetničkih programa Radio-televizije Vojvodine.


 “SRBIJAGAS” PRODAO STAKLARU ZA 35 MILIONA EVRA

U Medija centru u Beogradu potpisan je Aneks ugovora o prodaji   društvenog kapitala „Srpske fabrike stakla“ A.D. Paraćin u restruktuiranju između JP „Srbijagas” i međunarodnog konzorcijuma koji predvodi „Glass Industry“ iz Bugarske. Ugovor su potpisali Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa i Cvetan Vasilev, predsednik Nadzornog odbora „Corporate Commercial Bank” iz Sofije, koja je inače garant celokupnog projekta u ime konzorcijuma. Ovim je i praktično započeta realizacija prethodno najavljenog aranžmana koji ima za cilj kompletnu finansijsku i tehnološku revitalizacije Staklare iz Paraćina. U prethodne tri godine u kojem je JP „Srbijagas“ kao većinski vlasnik upravljalo Srpskom fabrikom stakla, uz pomoć i saradnju Agencije za privatizaciju i Vlade Republike Srbije, podmireni  su dugovi prema svim državnim poveriocima, stabilizovana i unapređena proizvodnja i sačuvana sva radna mesta.Novi vlasnik će u modernizaciju uložiti 22 miliona evra a za podmirenje obaveza prema bankama još 10 miliona evra. Ukoliko novi vlasnik u roku od tri godine ne završi sve predviđene investicije, fabrika se vraća državi Srbiji, odnosno Agenciji za privatizaciju Republike Srbije, što je prvi put da se jedna ovakva klauzula definiše pri prodaji domaćeg preduzeća.


STARTOVAO DIGITALNI TV SIGNAL!

Srbija je dobila  digitalni TV signal, koji će u početnoj, eksperimentalnoj fazi moći da primi 40 odsto stanovništva Srbije. U okviru inicijalne mreže biće emitovano 10 TV programa u standardnoj (SD) rezoluciji i jedan u visokoj (HD) rezoluciji.
Prema odluci RRA, u inicijalnoj mreži mogu da budu emitovani programi RTS 1, RTS 2, RTS digital, „Pink“, B92, „Prva“, „Avala“, „Hepi“, RTV 1 i Studio B, dok će u HD rezoluciji biti emitovan RTS-ov program.
Digitalni TV signal podrazumeva video i audio signal koji je daleko kvalitetniji od starog analognog i donosi brojne prednosti. Gledaoci će između ostalog moći  da biraju titlove, gledaju emisije kada im to odgovara, a imaće veliki broj raznih usluga, čak i za osobe koje imaju probleme sa sluhom i vidom. Uslov za to je posedovanje nekog od televizora sa DVBT2 tjunerom ili posebnog eksternog uređaja za starije TV prijemnike.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

NEMAČKA: VAŽNO ZA NOVINSKE IZDAVAČE

Nemačka vladajuća koalicija odlučila je da podrži predlog zakona koji bi obavezao Google na plaćanje naknade za korišćenje linkova na vesti tamošnjih novinskih organizacija.
Posle više od tri godine lobiranja, nemačke novinske organizacije uspele su da nagovore dovoljan broj političara da je potrebno da se donese novi zakon koji bi bolje štitio njihove sadržaje na internetu. Glasanje o zakonu očekuje se već u sledećih nekoliko nedelja.
Plan nemačkih izdavača usledio je pošto je prošle godine sličnu stvar učinila i belgijska Vlada, koja je presudila da Google, koristeći linkove na novinarske članke, krši autorska prava. Inače regulisanje prava korišćenja novinskih swadržaja na internetu jedna je od najznačajnijih tačaka za koje se zalaže Evropska asocijacija novinskih izdavača (ENPA) u nastojanju da zaštiti sve ugroženija prava novinskih izdavača.


OBAMA I ŠEFICA MMF GOVORE NA “AP” GODIŠNJEM SKUPU

Američki predsednik Barak Obama I prva žena šefica Međunarodnog Monetarnog Fonda (MMF) Kristin Lagard (Christine Lagarde) najavljeni su kao glavni govornici na godišnjem konvenciji “AP” (Associadet Press). Obama I Lagard će se obratiti predstavnicima I članicama AP na godišnjoj konvenciji poznate svetske agencije koja će biti održana 3. aprila u Vašingtonu. Zanimljivo je da ovo neće biti prvo već treće Obamino obraćanje članicama “AP” sistema.


“SUN ON SUNDAY” GUBI TIRAŽ

Mardokov tabloid “Sun on Sunday” lansiran da zameni prošle godine ugašeni “News of the World” u četvrtoj nedelji prodaje izgubio je još 300.000 prodatog tiraža. Prodaja je ovime dospela do cifre od 2,3 miliona primeraka u odnosu na početnih 3,32 miliona prodatih primeraka. Stručnjaci smatraju da je pad tiraža još veći a ono što je još opasnije za Mardokov tabloid je podatak da su tiraži direktnih konkurenata “Sunday Mirror” i “People” vrlo stabilni. Karakteristično je I to da je nedeljnik Ričarda Dezmonda “Daily Star Sundau” koji se cenom od 50 penija direktno tuče sa “Sun on Sunday” zabeležio u istoj nedelji pad od samo 1%


NAA “PROZIVA” FCC

Novinska Asocijacija Amerike žestoko je “prozvala”američku Federalnu komisiju za komunikacije (FCC) zatraživši od ovog regulatornog tela da po hitnom postupku razmotri odredbe 37 godina starog zakona kojim se reguliše oblast tzv. “ukrštenog vlasništva” (cross-ownership). Čelnici NAA tvrde da zastarele odredbe u sasvim novom tehnološkom okruženju ni izbliza ne mogu na pravi način da regulišu odnose medijskih kompanija iz sfere elektronskih medija I novinskog izdavaštva. Takodje insistira se na tome da odredbe važećeg zakona samo sputavaju razvoj medijske industrije I otežavaju investiciona ulaganja. Inače medju razlozima za redefinisanje zakonskih odredbi navode se primeri radio stanica čija informativnost je povećana u značajnoj meri snaženjem saradnje na novinskim izdavačima.


WAN-IFRA KONGRES – GOVORNICI SA SVIH 5 KONTINENATA

Već sada je poznato da će na 64. Svetskom novinskom kongresu i 19. svetskoj uredničkoj konferenciji učestvovati govornici sa svih pet kontinenata. Kongers će biti održan septembra 2012. godine u Kijevu (Ukraina) a očekuje se da okupi predstavnike preko 1200 novinskih izdavača i glavne urednike i novinske menadžere iz više od 100 zemalja. Medju prvim potvrdjenim govornicima su: Michael Golden iz New York Times, Laura Enavs, Washington Post, Gregory Hywood – Fairfax Australija, kao i govornici iz Južne Afrike, Švedske, Indije, Jordana, Brazila, Nemačke... U mogućnostima za učešće na skupu opširnije se informišite na internet adresi: www.wan-ifra.org


MAGAZINI PREDNJAČE U INOVATIVNOSTI


Po mišljenju Chris Llewellyn, predsednika I izvršnog direktora  Fipp tehnološki napredak s jedne strane i pritisci ekonomske krize sa druge strane osnovni su uzrok učestalim inovativnim potezima kojima pribegavaju izdavači magazina širom sveta. Medjutim inovacije se ne svode samo na aktivnosti usmerene ka tabletima ili uvodjenju plaćenih pristupa sajtovima. Medju najatraktivnije spadaju upravo one kojima pribegavaju klasični – štampani magazini u nameri da svoj sadržaj ili marketinšku ponudu oglašivača učine čitaocima što atraktivnijim. U ovom broju Newslettera predstavljamo vam neke od takvih poteza: Jedan od brojeva madjarskog magazina „Luck“ bio je dizajniran u formi elegantne papirne kese, jedan od brazilskih magazina ponudio je čitaocima atraktivnu 3D reklamu zžvakaćih guma,  španski Esquire ponudio je čitaocima „ogrebi i pomiriši“ varijantu logotipa koja ih za trenutak prenosi u čuveni katalonski restoran El Bulli. Izdavačka kuća Bauer Media je u svom magazinu FHM Colection da uz korišćenje aplikacije Digital Space istog trenutka znate cene robe oglašene u magazinu ili mesta gde možete da je kupite.


BEČ: EVROPSKI NOVINSKI KONGERS 6. MAJA

Glavni grad Austrije Beč biće od 6. do 8. maja 2012. godine domaćin Evropskog novinskog kongresa. Novinski stručnjaci iz cele Evrope ovoga puta će razmenjivati mišljenja o budućnosti društvenih mreža, paywall a imaće prilike da vide i najbolje i najuspešnije primere novinskog izdavaštva u Evropi tokom protekle godine. Detalje informacije o kongresu očekuju vas na internet adresi: www.newspaper-congress.eu.


FRANCUSKA: PRIZMA MEDIA LANSIRALA „NEON“

Francuska izdavačka kuća Prizma Media lansirala je krajem marta magazine “Neon” namenjen mladoj čitalačkoj publici starosti izmedju 25 I 35 godina. Reč je o šarolikom štivu posvećenom temama iz oblasti politike, culture, društva, putovanjima, potrošačkim rubrikama I svemu onom što može biti u žiži interesovanja ciljane čitalačke grupacije. Magazin će izlaziti kao dvomesečnik u početnom tiražu od 80.000 primeraka I uz prodajnu cenu od 3,5 evra (prvi broj 1,5 evra). Obim magazine je 148 stranica. Inače “Neon” već postoji u Nemačkoj I prodaje se u tiražu od 227.708 primeraka.


“RED TOMATO” STIGAO U MALEZIJU

Star Media Group, vlasnik vodećeg malezijskog dnevnog lista “The Star” lansirala je poslednjeg martovskog petka nedeljnik “Red Tomato” , na kineskom jeziku I u tiražu od 200.000 primeraka. Red Tomato će biti besplatno distribuiran na preko 1600 punktova širom Malezije. Magazin je posvećen sadržaju namenjenom mladima pre svega modi, filmovima, muzici, tehnologiji.


MAIL ONLINE PRETEKAO NYT

Britanski dnevni list The Daily Mail saopštio je da je njegovo online izdanje Mail Online po broju poseta pretekao online verziju The New York Timesa čime je zauzelo poziciju najposećenijeg novinskog sajta na svetu. Kako je saopšteno prema poslednjim zvaničnim merenjima kompanije Comscore Mail Online je tokom februara beležio dnevno prosečnu posetu od 6.265.000 posetilaca dok je website The New York Timesa imao samo 6.239.000 pojedinačnih poseta.


USA: MALI PORAST PRIHODA OD OGLAŠAVANJA

Kako saopštavaju stručnjaci američke kompanije Kantar Media kada je podvučena crta u Sjedinjenim Američkim Državama je na kraju 2011. godine ipak zabeležen porast ukupnog prihoda od oglašavanja. U vremenima ekonomske krize ni minimalni rast od 0,8% nije bio za zanemarivanje. Uz ovakav pprocentualni porast ukupan prihod od oglašavanja dostigao je iznos od 144 milijardi dolara.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde