Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
APRIL, 2011.
Asocijacija Medija
No.150
U OVOM BROJU
Ministar kulture i informisanja posetio Asocijaciju Medija
Draginja Đurić: "Banka Intesa"siguran poslovni partner medija
U SAD novinski oglasi presudni za kupovinu
U Australiji magazini konkurišu onlajn oglasima
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NEWSLETTER U NOVOM RUHU!

Pred vama je 150. broj našeg i vašeg Newslettera. Prvi broj smo vam poslali decembra 2004. godine i tada nas je pročitalo prvih 138 čitalaca. Od tada do danas, dva puta mesečno, slali smo na vaše internet adrese zvanično elektronsko glasilo Asocijacije medija verujući da vam šaljemo sadržaj koji će vas zanimati. Objavili smo više hiljada vesti i zanimljivosti o zbivanjima u domaćoj i svetskoj medijskoj industriji i izgleda da nismo pogrešili u konceptu. Danas nas iz broja u broj čita preko 6.000 medijskih profesionalaca i poslovnih prijatelja medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Ubuduće će na vaše adrese stizati moderno dizajniran i medijskim vestima i dalje izuzetno bogat newsletter čiji stepen interaktivnosti će mo podizati iz broja u broj tokom cele 2011. godine. Cilj nam je da uz vašu pomoć do kraja godine dostignemo cifru od 8.000 korisnika koji se putem Newslettera informišu u zbivanjima u medijskoj industriji. Očekujemo vaše sugestije, poneku primedbu i što više vesti za objavu.


MINISTAR KULTURE I INFORMISANJA POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Ministar kultre, informisanja i informacionog društva Predrag Marković zajedno sa državnom sekretarkom za informisanje Draganom Milićević Milutinović posetio je Asocijaciju medija. Ministar Marković i državna sekretarka Milićević bili su gosti upravnog odbora Asocijacije medija a razgovor je bio posvećen položaju medijskih kuća i novinara u Srbiji. Detaljno je razgovarano o upravo započetom poslu na izradi nacrta teksta Medijske strategije i važnosti ovog dokumenta za dalji razvoj medija u Srbiji. Razgovaralo se i o nezavidnom ekonomskom položaju medijskih kuća i moguđnostima za kvalitetnu i adekvatnu pomoć države na ovom planu. Posebno je istaknuta potreba poštovanja najbolje evropske prakse i iskustava u domenu medijske industrije ali i potreba aktivne saradnje Ministarstva i Asocijacije medija. Na kraju je dogovoreno da se sačini poseban protokol posvećen temama na kojima u narednom periodu treba zajednički raditi.


VUK JEREMIĆ GOST ASOCIJACIJE MEDIJA

Ministar inostranih poslova u Vladi Srbije, Vuk Jeremić dan uoči odlaska u Francusku, gde je boravio u srpskoj delegaciji koju je predvodio Boris Tadić, predsednik Republike – posetio je sedište Asocijacije medija. Domaćini su mu bili glavni urednici i direktori medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije, a broj tema o kojima se detaljno razgovaralo – izuzetno širok. Od onih vezanih za posetu Francuskoj i potpisivanje ugovora o strateškom partnetstvu preko tehničkih pregovora sa predstavnicima Prištine, odnosima sa EU, ali i Amerikom, Rusijom i Kinom do ekonomske diplomatije i saradnje sa Kuvajtom. Jeremić je prisutne detaljno informisao o kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim obavezama srpske diplomatije, a deo razgovora bio je posvećen i unapređenju saradnje medijskih kuća članica Asocijacije sa Ministarstvom na čijem je Jeremić čelu.


DRAGINJA ĐURIĆ: „BANCA INTESA“ SIGURAN POSLOVNI PARTNER MEDIJA

Predsednica Izvršnog odbora „Banca Intesa“ Draginja Đurić u pratnji Maje Kolar, direktorke Sektora za Marketing i komunikacije vodeće banke u Srbiji posetila je sedište Asocijacije medija povodom priključivanja „Bavca Intesa“ grupaciji pridruženih članova koji pomažu aktivnosti Asocijacije. Gospođa Đurić je još jednom potvrdila da je Banka bila, da jeste i da će i u buduće uvek biti dobar poslovni partner medijske industrije spreman da na najbolji način podrži sve realno zasnovane poslovne projekte. Sa domaćinima, glavnim i odgovornim urednicima i generalnim direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija detaljno je razgovarala o poslovnoj politici banke, planovima i prognozama za poslovanje do kraja tekuće godine, ali i svetskoj ekonomskoj krizi i merama Vlade Republike Srbije za njeno prevazilaženje. Deo razgovora bio je posvećen i saradnji na marketinškom planu. 


POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI NA IZRADI MEDIJSKE STRATEGIJE

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva i šest medijskih udruženja (Asocijacija medija, ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) zaključili su  Protokol o saradnji kojim su precizirani koraci za izradu nacrta Medijske strategije (strategija razvoja sistema javnog informisanja do 2016. godine).Protokol su potpisali ministar Predrag Marković i predstavnici medijskih udruženja: Vukašin Obradović, Saša Mirković, Ljiljana Smajlović, Nedim Sejdinović, Veselin Simonović i Dejan Miladinović Protokolom je predviđeno da Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva formira stručnu radnu grupu koja će izraditi i, do 1. juna 2011. godine, predložiti Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine, sa akcionim planom za njeno sprovođenje.
Radnu grupu činiće sedam članova, od kojih će pet biti izabrano na predlog medijskih udruženja i asocijacija, a dva na predlog Ministarstva.


MEDIJI SRBIJE U GODIŠNJEM IZVEŠTAJU STEJT DEPARTMENTA

U redovnom izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu u prošloj godini,  u odeljeku o Srbiji, koji se odnosi na stanje u medijima, konstatovano je da je većina, kako štampanih tako i elektronskih, nezavisna i u privatnoj svojini, iako je država zadržala prilične medijske resurse. Ukazano je, takođe, da privatizaciija lokalnih medija još nije dovršena, a da izveštaji o tome da vlast ugrožava slobodu govora i štampe uglavnom dolaze sa lokalnog nivoa i od pojedinaca koji javno ili privatno kritikuju vladu. Ocenjeno je da RTS, uglavnom, objektivno izveštava o događajima, ”iako vlada ima značajan uticaj na taj medij”. Uočeno je da se mnoge TV stanice oslanjaju na vesti agencije Tanjug, uz napomenu da je ona u državnoj svojini.


DRAGANA MILIĆEVIĆ MILUTINOVIĆ DRŽAVNA SEKRETARKA ZA MEDIJE

Odlukom Vlade Republike Srbije nova državna sekretarka zadužena za oblast informisanja i medija je Dragana Milićević Milutinović, saopšteno je  iz Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije. Dragana Milićević Milutinović rođena je 1965. godine u Beogradu, gde je završila krivično-sudski smer na Pravnom fakultetu.
Od 1991. do 1997. bila je novinarka, urednica redakcije i urednica programa na Studiju B, a potom do 2002. urednica na PG "Mreža". Dragana Milićević Milutinović je od 2002. do 2007. godine bila glavna i odgovorna urednica i generalna direktorka Studija B. Generalna direktorka "Jugodrvo holdinga" bila je od 2007. do 2011. Prve aktivnosti novopostavljene državne sekretarke usmerene su ka ubrzavanju procesa vezanih za izradu Medijske strategije do 2016. godine.


 “POLITIKA” SE PODMLADILA

Kompanija Politika novine i magazini (član Asocijacije medija) uprkos opštim nepovoljnim uslovima za poslovanje novinskih izdavača odlučila je da značajno podmladi redakciju najstarijeg dnevnog lista na Balkanu. Početkom aprila, osmoro mladih novinara - Daliborka Mučibabić, Jelena Čalija, Vladimir Vukasović, Stefan Despotović, Ivan Aranđelović, Dragan Vukotić, Vojislav Nedeljković i Aleksandar Todorović potpisali su ugovore o radu i time postali ravnopravni članovi redakcije “Politike”. Prvu priču o lepotama i izazovima profesije ispričali su im Dragan Bujošević, glavni urednik “Politike” i Mira Glišić Simić, generalna direktorka kompanije.


UPRAVNI ODBOR SMENIO RUKOVODSTVO RTV VOJVODINE

Upravni odbor Radiodifuzne ustanove Vojvodina – Radio-televizije Vojvodina (RTV) smenio je kompletno rukovodstvo te medijske kuće zbog lošeg rada, koji se, pre svega, ogleda u slaboj gledanosti i slušanosti tog javnog servisa. Smenjeni su generalni direktor Blažo Popović, direktor Televizije Aleksandar Dotlić, glavni urednik Televizije Ljubiša Nikolin i glavni urednik Radija Radovan Balać. „Upravni odbor je pozitivno ocenio finansijsku konsolidaciju, sprovedeni socijalni program, mere na unapređivanju organizacije RTV. Negativno su ocenjeni rezultati gledanosti i slušanosti, jer Upravni odbor smatra da su građani u Vojvodini zaslužili bolji program za svoj novac”, navodi se u saopštenju. Smenjeni rukovodioci će ostati na položaju do izbora novog rukovodstva RTV kao vršioci dužnosti.


UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE NERAZREŠENO I POSLE 12 GODINA

Kolege, rodbina i prijatelji položili su  venac i odali počast novinaru Slavku Ćuruviji na mestu gde je pre 12 godina ubijen, u Svetogorskoj ulici u Beogradu, i pozvali nadležne da rasvetle taj zločin. Predstavnici novinarskih udruženja ocenili su da bez otkrivanja istine i kažnjavanja počinilaca ubistva Ćuruvije neće biti moguć napredak novinarske profesije i sloboda javne reči u Srbiji.


MARKU ĐOKOVIĆU NAGRADA “PRESS PHOTO SERBIA 2011.”

U galeriji „Artget" upriličena je dodela nagrada sa 13. konkursa „Press photo Serbia za 2011. godinu" medijske fotografije koju dodeljuju Asocijacija medijskih fotografa Srbije, Centar za razvoj fotografije i Udruženje novinara Srbije. Prvu nagradu za najbolju fotografiju u medijima „Parada ponosa" dobio je Marko Đoković, fotoreporter dnevnog lista „Press" (član Asocijacije medija) za fotografiju “Parada ponosa”. U kategoriji foto-ilustracija nagrađen je Saša Čolić za fotografiju „Pillows". U kategoriji ljudi - reportaža fotografija „Vojvođanske Švabe" Marije Janković proglašena je za najbolju. Fotoreporter lista „Press" dobitnik je nagrade za „Stanovnika 0" u kategoriji okolina - reportaža. Iz oblasti portret reportaže nagrađen je Novak Đurović za delo „Beštija". Marku Ristoviću uručena je „Pres foto" nagrada za „Urban rabbits" u oblasti umetnost reportaža. U kategoriji život nagrađen je Goran Sivački za fotografiju „Popodnevni odmor". Sanja Knežević dobila je nagradu u kategoriji život reportaža za „Porodične stvari". Miloš Bičanski je nagrađen u kategoriji blic reportaža, a specijalna nagrada pripala je za oblast život reportaža Nemanji Pančiću, autoru fotografije „Najdanovi krugovi". Na konkurs je prispelo 1.200 medijskih fotografija i fotoreportaža u devet kategorija i one su objavljene u medijima tokom 2010. godine, predstavljajući događaje koji su obeležili tu godinu, a u uži izbor žiri je izabrao 151 fotografiju.


STUDENTI IZ SRBIJE NAJBOLJI NA SVETU U MEDIJSKOM PRAVU

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su na Četvrtom međunarodnom takmičenju Monroe E. Price Moot Court iz međunarodnog medijskog prava osvojili prvo mesto, kao i nagradu za najbolje pismene podneske (tužbu i odgovor na tužbu) u konkurenciji 26 timova iz 19 zemalja sveta – Amerike, Afrike, Azije i Evrope.  Studenti –Adriana Minović, Stefan Dragojević, Sava Pavlović, Petar Radosavljev, Nevena Krivokapić i Milica Janačković, u finalu takmičenja koje je održano na Univerzitetu Oksford, pobedili su tim američkog Univerziteta Kardozo iz Njujorka, a na putu do finala sastali su se sa timovima iz Indije, Kenije i SAD. Takmičenje se inače sastoji iz dve faze – pismene i usmene, a reč je o simulaciji suđenja na engleskom jeziku pred Univerzalnim sudom za ljudska prava. Studenti se nalaze kako u ulozi advokata tužioca – zaštitnika medija, tako i u ulozi advokata države – tužene za kršenje prava slobode izražavanja, osnovnog ljudskog prava garantovanog Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.


«CASA» NOVI MAGAZIN COLOR PRESS GRUPE

Početkom aprila  na kioscima se pojavio prvi broj magazina "Casa" u produkciji Color Press Grupe (član Asocijacije medija). "Casa" se bavi uređenjem stana, kuće i dvorišta i namenjena je svima koji bi da unesu promene u svoj dom i učine ga savršenim mestom za stanovanje, a da pri tom sve to bude funkcionalno i ekonomično. Osim obilja korisnih saveta i ideja za opremanje enterijera, informacija o najatraktivnijim proizvodima, tu su još i preporuke stručnjaka o uređenju bašte i dvorišta, kao i konkretni nacrti za pravljenje ograda, terasa, nadstrešnica i nameštaja po principu "uradi sam". Advertajzing magazina je okrenut ka tome da prezentuje programe uvoznika, distributera, proizvođača nameštaja i opreme za kuću i baštu širokom krugu čitalaca. Magazin se štampa u "džepnom formatu" sa toplim povezom i košta 50 dinara.


POKLON «VEČERNJIH NOVOSTI»: POVODOM 20.000 BROJEVA

Kompanija «Novosti» je povodom 20.000 broja «Večernjih novosti» čitaocima pripremila specijalni poklon uz ovaj nesvakidašnji jubilarni broj. Reč je o CD-u Zdravka Čolića sa 16 balada među kojima su i nezaboravne pesme poput: „April u Beogradu“, „Zvao sam te Emili“, „Ti si mi u krvi“... Kompanija «Novosti» će biti medijski sponzor Čolićevog koncerta, koji je planiran za 25. jun i biće održan na Ušću.


POŠTA SLAVI BLAGOVESTI

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) posle više od pola veka, 7. aprila je obnovila krsnu slavu poštanske profesije – Blagovesti. Uz činodejstvovanje Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, obredni kolač je prihvatio domaćin slave Goran Ćirić, generalni direktor Pošte Srbije. Svečanom činu su prisustvovali Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva, Srđan Srećković ministar vera i dijaspore, poslovodstvo preduzeća i zaposleni.


DOBRO VREME ZA „MOJ STAN“

Kako javljaju iz kompanije Adria Media Srbija (član Asocijacije medija) magazin „Moj stan“ beleži vrlo dobre rezultate. Magazin „Moj stan“ je najčitaniji i najprodavaniji mesečnik u kategoriji  magazina za uređenje enterijera u  Srbiji. Prema podacima ABC Srbija (Audit Bureaux of Circulation), „Moj stan“ je i u februaru (poslednji podatak iz ABC-a) imao veći prodati tiraž u odnosu na konkurente  istog segmenta i to za (71%).  Pored toga, podaci Print Adex-a (SMMRI) ukazuju na to da je magazin „Moj stan“ za period januar-mart 2011. najčitaniji magazin u segmentu.Osim toga, magazin Moj stan nalazi se na šestom mestu po čitanosti u kategoriji svih mesečnika, a prosečna čitanost za  prva tri  meseca  iznosi (170,858). AN izlazi jednom mesečno, poslednjeg četvrtka u mesecu.


PRESUDA PRETI DA UGASI “DANAS”

Dnevni list „Danas“ osuđen je da plati  kaznu zbog  povrede ugleda i časti trojice policajca iz Požarevca i moraće još da plati i kazne „Kurira“ i „Glasa javnosti“. Ovako formulisana presuda izazvala je burne proteste stručne pa i šire javnosti koji osporavaju kako pravnu zasnovanost tako i svrsishodnost izricanja izuzetno visokih kazni medijskim kućama. Glavni urednik lista, Zoran Panović tvrdi da sudsko opredeljenje da „Danas“ plati sumu od čak 942.000 dinara i za sva tri lista otvara sumnju da se iza svega krije namera da se ovaj dnevni list uguši. Povodom presude izrečene dnevnom listu “Danas” izvršni director Asocijacije medija, Zoran Papić,  izjavio je da je apsolutno neprihvatljivo izricanje sudskih presuda kojima se visinom novčane kazne ugrožava i dovodi u pitanje poslovanje medijskih kuća.


NOVINARSKA UDRUŽENJA PISALA PREDSEDNIKU TADIĆU

Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres uputili su zajedničko pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Predstavnici udruženja pismom su pozvali predsednika Tadića da učini sve što je u njegovoj moći da novinari ne bi živeli u bedi, korupciji i strahu i kako bi se pomoglo medijskoj industriji.


„NONSTOPSHOP.RS“ DOBITNIK NAGRADE „E-TRGOVINA AWARD 2011“

Stručni odbor konferencije „E-trgovina 2011“ doneo je odluku da nagradu "E-trgovina AWARD 2011", koja se dodeljuje za doprinos razvoju e-trgovine i e-poslovanja u Srbiji, dodeli kompaniji Ringier Axel Springer d.o.o. (član Asocijacije medija) za projekat www.NonStopShop.rs.  Sajt www.NonStopShop.rs je internet prodavnica koju je kompanija Ringier Axel Springer pokrenula krajem aprila 2010. godine. U toku razvoja projekta glavni cilj je bio isporučiti obećanu vrednost potrošačima, ali i unaprediti i otkloniti sve one barijere koje postoje na tržištu. Kroz konstantan edukativni PR o sigurnosti, načinima i mogućnostima plaćanja na internetu, oblicima poslovanja i pravima potrošača krajnji cilj kampanje je bio da se stvori poverenje kod potrošača i lojalan potrošač, a ne samo da se proda proizvod.


COM TRADE ULAŽE U INFORMATIČKO OBRAZOVANJE

Prepoznajući značaj kvalitetnog školovanja  IT stručnjaka, kompanija ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija) uključila je i obrazovanje u svoje strateške ciljeve. U skladu s tim Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS (Information Technology School) postala je deo ComTrade grupacije. Pored ITS-a, od 1. septembra sa radom počeće i prva srednja strukovna IT škola – ITHS (Information Technology High School). Ovo je jedinstven primer školovanja IT stručnjaka u regionu, budući da svaki student ima mogućnost da svoje znanje odmah primeni u praksi, učestvujući u projektima u razvojnim centrima ComTrade-a, lidera u Jugoistočnoj Evropi u oblasti informacionih tehnologija. Predstavljanju jedinstvenog načina studiranja prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, dekan ITS škole dr Valentin Kuleto, predsednik ComTrade grupacije Veselin Jevrosimović, kao i predstavnici kancelarija najvećih svetskih IT kompanija. Više informacija na: www.its.edu.rs  www.iths.edu.rs


TV PROGRAM ZA ODRASLE TEK POSLE PONOĆI

Televizije u Srbiji ubuduće će moći da emituju programe, koji nisu pogodni za osobe mlađe od 18 godina, samo od ponoći do šest sati ujutro, propisano je obavezujućim uputstvom Republičke radiodifuzne agencije, koje je objavljeno u najnovijem broju Službenog glasnika. Ovo uputstvo neće promeniti programske šeme televizija sa nacionalnom frekvencijom jer, kako kažu, one su i do sada poštovale pravila. Tatjana Vojtehovski, portparol „Pinka“, kaže da ova odluka neće uticati na programsku šemu jer su dnevni program već prilagodili za gledaoce mlađe od 18 godina. Sa TV B92 takođe poručuju da svaku odluku RRA poštuju i da će se ovakva odluka eventualno odraziti na filmski program. Dragan Nenadović, direktor programa “TV Prva“, kaže da je pravilo i pre bilo da se programi koji nisu prilagođeni maloletnicima ne emituju pre ponoći.

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

U SAD NOVINSKI OGLASI PRESUDNI ZA KUPOVINU

Prema rezultatima istraživanja sa kojima je javnost upoznala Novinska Asocijacija Amerike (Newspaper Associatio of America – NAA) novinsko oglašavanje i novinski oglasi presudno utiču na planiranje kupovina, kupovinu, ili poručivanje najrazličitijih proizvoda. Istraživanje “kako Amerikanci kupuju i troše 2011.” godine sprovedeno je na reprezentativnom uzorku i dalo je više nego ohrabrujuće rezultate za novinske izdavače, a oglašivačima još jednom potvrdilo snagu oglašavanja u štampanim medijima.  Čak četvoro od pet Amerikanaca (79%) je izjavilo da se na potrošačke aktivnosti tokom “proteklog meseca” opredelilo zahvaljujući novinskim oglasima. Više od polovine (52 odsto) identifikuje novine kao medij uz čiju pomoć planiraju kupovinu. Čak 72 procenta anketiranih izjavljuje da redovno ili povremeno čita novinske ogklase, a zanimljivo je da njih 38 odsto, koji za sebe kažu da nisu “čitaoci”  odluke o kupovini donose na bazi oglasa objavljenih u novinama. NAA je neprofitna asocijacija koja na tržištu SAD i Kanade okuplja više od 2.000 listova.


DESMOND PRODAJE “DAILY EXPRESS” I “DAILY STAR”

Ričard Dezmond predsednik kompanije Northern&Shell u čijem vlasništvu su listovi “Daily Express” i “Daily Star” žuri da što pre ispliva iz finansijskih problema koje mu stvaraju ova dva lista. Rešenja se traže na sve strane, a dva najzanimljivija, o kojima pričaju dobro obavešteni, su: listove kupuje Mohamed Al Fayed i - listovi se “spajaju” sa DMGD (Daily Mail&General Trust). Mohamed Al Fayed nema mnogo izdavačkog iskustva ali ima 1,5 milijardi funti od prodaje Harrods-a. S druge strane je kompanija DMGT u čijem vlasništvu je jedan od najtiražnijih britanskih dnevnih listova “Daily Mail” koji se dnevno prodaje u tiražu od oko 2 miliona primeraka. Dezmondov tiražniji dnevni list “Daily Express” dnevno se prodaje u oko 600.000 primeraka i u martu ove u odnosu na isti mesec prošle godine beleži pad prodaje od 128.000 primeraka u proseku.


U AUSTRALIJI MAGAZINI KONKURIŠU ONLAJN OGLASIMA

Novinski izdavači širom sveta se sve žešće i uspešnije odupiru tv i onlajn oglašavanju. To je slučaj i u Australiji gde je najnovije istraživanje utvrdilo da su australijski magazini postali najozbiljnija konkurencija onlajn oglašavanju kada je u pitanju zdravlje, zdrav život i fitnes.
Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja kao najbolji medij za ovu vrstu oglašavanja i dalje se prepoznaje internet (28 procenata), ali za razliku od prethodnog perioda grupacija ispitanika koja se izjašnjava za magazine dostigla je 25 odsto. Ako se ovom procentu doda i 13 odsto onih koji se izjašnjavaju za novinsko oglašavanje onda nema dileme gde je najbolje oglašavati proizvode namenjene zdravlju i zdravom životu.


ZAŠTITA DECE OD NEKOREKTNIH ONLAJN OGLAŠIVAČA

Svetska Federacija oglašivača ( World Federation of Advertisers - WFA) razvila je vodič za vlasnike brendova koji sa decom imaju onlajn komunikaciju. Vodič – instrukcije za ponašanje su pripremljene nakon istraživanja sprovedenih na tržištima Brazila, Kine, SAD i Velike britanije, a zasnivaju se na obavezi oglašivača da “ne uznemiravaju” decu. WFA očekuje da se onlajn oglašivači pridržavaju instrukcija a od lokalnih zajednica da reaguju ako pravila ne budu poštovana


“HALLO!” PRIPREMA NAJVEĆE IZDANJE ZA KRALJEVSKO VENČANJE

Britanski magazin “Hallo!” priprema najobimnije izdanje u svojoj 22 godine dugoj istoriji. Izdanje je, naravno, posvećeno kraljevskom venčanju i događajima vezanim za njega. Planirano je da ovim povodom “Hallo!” bude odštampan na čak 264 stranice što je čitavih 116 stranica više nego što je ikada štampano. Ovaj broj magazimna pojaviće se na tržištu 1. maja, a već sada je rezervisano 60 oglasnih stranica. I 9. maja će se na tržištu pojaviti još jedno izdanje magazina “Hallo!” posvećeno kraljevskom venčanju. Oba izdanja će se prodavati po redovnoj ceni od 2 funte po primerku.  


OBAMA KAMPANJU 2012. ZAPOČEO NA “YU TUBE

Američki predsednik Barak Obama započeo je predizbornu kampanju koja bi trebala da mu obezbedi još jedan četvorogodišnji mandat na izborima 2012. godine. Ovoga puta sve je započelo na dosada neuobičajenom mestu. Ovoga puta uobičajeni, tradicionalni plakat zamenjen je video klipom postavljenim na “YU Tube” pod parolom “Počinje sa nama”.


KANADA: PORASTAO BROJ ČITALACA TOKOM 2010. GODINE

Prema istraživanju čije je rezultate nedavno objavila Kanadska asocijacija novinskih izdavača, izdavači u ovoj zemlji bi morali da budu više nego zadovoljni. Istraživanje koje je obuhvatilo 84 dnevne novine na 53 kanadska tržišta i 60 lokalnih novina na 33 tržišta širom Kanade pokazalo je da je broj čitalaca povećan 2010. godine u odnosu na 2009. godinu. Dok je tokom 2009. dnevne novine ili njihove sajtove tokom nedelje čitalo 14,7 miliona Kanađana taj broj se tokom 2010. godine popeo do cifre od 15.000.000 čitalaca. Ovo znači da skoro 8 od 10 anketiranih čitalaca čita štampano, ili onlajn izdaje novina tokom nedelje.


ČIPS PROMENIO VLASNIKA ZA 2,35 MILIJARDI DOLARA

Jedna od najvećih i najmoćnijih kompanija na svetu Proctor&Gamble odlučila je da za 2,35 milijardi dolara proda jednu od najpoznatijih grickalica na svetu – čips “Pringles”. Novi vlasnik je kompanija Diamond Foods koja je ovom kupovinom praktično triplirala svoju veličinu. Pringles je najpoznatija marka čipsa na svetu i prodaje se u više od 140 zemalja.


IPC MEDIA LANSIRA “WALLPAPER” NA iPAD

Najveći britanski izdavač magazina IPC Media odlučila je da lansira svoje prvo izdanje na iPad. Menadžment kompanije je odlučio da to počev od leta 2011. godine bude mesečnik “Wallpaper” širom sveta poznato IPC Media izdanje. U okviru plaćenog sadržaja čitaoci će preko iPada moći da vide rubrike kojih inače neće biti u štampanom izdanju.


U MINHENU KREĆE NEDELJNIK NA ENGLESKOM

Grad Minhen od maja dobija novi lokalni list na engleskom jeziku. Naslov je Minhen Tajms, a cilj izdavača je da svake nedelje brojne doseljenike u pokrajini Bavarskoj obaveštava o događajima u gradu. Sajt ovog budućeg lista je već je aktivan na mreži (themunichtimes.com), a list će biti distribuiran po kafanama i restoranima.


KORIŠĆENJE INTERNETA NA MOBILNIM TELEFONIMA PORASLO ZA 78 ODSTO

Od ukupnog broja korisnika interneta u Nemačkoj u 2010. godini njih 16 odsto koristili su ovu globalnu mrežu preko mobilnog telefona. U odnosu na prethodnu (2009.) godinu to je povećanje za 78 odsto, kada je bilo samo 9 odsto korisnika interneta preko mobilnih telefona. Vodeća starosna grupa među korisnicima je ona između 25 i 34 godine starosti, dok je sledeća starosna grupa ona između 16 i 24 godine i oni čine jednu petinu od ukupnog mase korisnika interneta putem mobilnih telefona.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde