April, 2011 No. 149


DUŠAN BAJATOVIĆ GOST ASOCIJACIJE MEDIJA

Generalni direktor JP Srbijagas, Dušan Bajatović sa saradnicima bio je gost direktora i glavnih urednika medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Razgovor, predviđen da traje nešto manje od dva sata, potrajao je sat i po duže, a na „tapetu“ su bile sve goruće teme kada su u pitanju Srbijagas i Bajatović lično. Razgovaralo se o tome da li je Srbijagas na ivici finansijskog kolapsa, ili je reč o jednom od najuspešnijih javnih preduzeća, da li će i pod kojim uslovima biti „Južnog toka“, šta znači biti „državni tajkun“, koje firme i zašto su u vlasništvu Srbijagasa, pod kojim uslovima su kupljene, a kada i pod kojim uslovima će biti prodate. Bajatović i njegovi saradnici nisu izbegli precizne odgovore ni na jedno od postavljenih pitanja. Posebna pažnja bila je posvećena razgovoru o unapređenju saradnje na informativnom planu sa medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije medija, kao i dogovoru o saradnji na planu marketinških aktinosti. Dogovoreno je da se o ovim temama uskoru ponovo razgovara na bazi konkretnih rešenja i to na skupu čiji će domaćin biti Srbijagas.


STARTOVAO NOVI „AUTO BILD“

Kompanija Ringier Axel Springer (član Asocijacije medija) lansirala je 22. marta prvi broj novog Auto Bilda, vodećeg svetskog magazina o automobilizmu. Pored najaktuelnijih informacija iz sveta autoindustrije, najveći deo sadržaja biće posvećen domaćim temama - novitetima na tržištu, servisnim i praktičnim savetima o Zakonu o saobraćaju, saobraćajnoj infrastrukturi, aktuelnim testovima novih automobila, a poseban segment baviće se polovnim automobilima. Nemačka kompanija Axel Springer počela je da izdaje Auto Bild 1986. godine. Sa prodajom od preko sedam miliona primeraka mesečno u 35 zemalja, danas Auto Bild predstavlja vodeći magazin o automobilizmu. Novo izdanje Auto Bilda  biće na kioscima svakog drugog petka po ceni od 50 dinara. Zbog izuzetnog interesovanja čitalaca, prvi broj je doštampan u tiražu od 15.000 primeraka


“VEČERNJE NOVOSTI”  DODELILE NAGRADE ZA ARHITEKTURU 

Najbolje arhitektonsko delo izvedeno u Srbiji prošle godine, po mišljenju stručnog žirija Kompanije “Novosti” (član Asocijacije medija), je stambena zgrada u Beogradu, na Vračaru u Novopazarskoj ulici 53 - delo arhitektkinja Vanje Miletić i Irene Videnov. Najuspešniji studentski projekat je “Alternativni model novobeogradskog bloka 23” Miloša Paunovića.Na osmi autorski konkurs Kompanije “Novosti” za najbolje izvedeno arhitektonsko delo u prošloj godini i najbolji studentski rad prispelo je ukupno 128 radova: 15 izvedenih projekata i 113 studentskih radova. Žiri za nagradu za arhitekturu Kompanije “Novosti” činili su akademik arh. Branislav Mitrović, prof. Aleksandar Kadijević, arh. Slobodan Maldini, arh. Borislav Petrović i Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik “Novosti”. Izložba nagrađenih i radova koji su se našli u najužem izboru za nagrade na autorskom konkursu za arhitekturu Kompanije “Novosti” otvorena je 1. aprila u beogradskoj galeriji Ozon.


McCANN  ERIKSON OSVOJIO NAJVIŠE NAGRADA

Agencija McCann Erickson (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je četiri nagrade „Snaga kreativnosti“ koju dodeljuje časpois “Taboo“ za 2010. godinu. Žiri i publika nagradili su spot za Raiffeisen banku „Stambeni krediti“ za najbolji pojedinačni spot. Kao najbolji slogan proglašena je poruka Mlekare Šabac „Da je malo mlađi, bio bi mleko“, a za najbolju kampanju proglašena je promocija nove boce Lav piva. “Srećan sam zbog dobijenih nagrada. McCann Erickson je već 14 godina na našem tržištu i ponosan sam na činjenicu da inostrani i domaći klijenti  prepoznaju kreativnost i posvećenost McCann tima. Takođe, sam ponosan da su ove nagrade dobili mladi ljudi, jer verujem da su kreativnost i mladost srž budućnosti naše zemlje“ rekao je Srđan Šaper prvi čovek agencije McCann Erickson.
Inače najbolji serijal TV poruka je "Jelen pivo Južna Afrika uživo" Apatinske pivare, koju je radila agencija "Leo Barnet", Najbolja oglasna kampanja, prema žiriju, prošle godine bila je "Raskamatite se" za Rajfajzen banku, koju je radila agencija "Draft SB", Najbolja neprofitna kampanja je "Ujedinjeni protiv droge" Ministarstva zdravlja, koju je radila agencija "SWA", Najbolji slogan je "Kuća od reči", koji je za Institut za strane jezike radila agencija "Idea plus komjunikejšn". 


BURDA PLUS SPECIJAL NA SRPSKOM TRŽIŠTU

Nakon decenije tokom koje je Burda simbolizovala novi svet mode i stila, Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) je lansirala Burda Plus Special ekskluzivno za srpsko tržište. Prvo izdanje Burda Plus, koje je u celosti na srpskom jeziku, pojavilo se na kioscima u martu. Burda Plus će biti izdata dva puta u toku ove godine i to u martu i septembru u tiražu od 40.000 primeraka. Burda plus na 36 strana daje ideje o stilskim trendovima, i na 24 strane nudi krojeve i krojačke šeme za 33 modela odeće. Jedinstvenost ovog Burdinog izdanja je taj što se posvećuje ekstra veličinama (44-54). Cena ovog novog čaasopisa je 209 dinara.


TELEKOM SRBIJA: PRIPEJD PAKETI ZA NAVIJAČE

Kompanija MT:S (pridruženi član Asocijacije medija), FK Crvena zvezda i  FK Partizan predstavili su jedinstveni tarifni profil – Zvezda pripejd i Partizan pripejd paket. Kupovinom paketa, korisnici će moći  povoljnije  da razgovaraju putem mobilnog telefona i istovremeno pomognu svoj omiljeni klub. Korisnici ovih paketa inicijalno dobijaju pogodnosti za telefoniranje, kao sto su određeni iznos kredita i  bonus za SMS poruke i minute. Oni mogu da odaberu i tri broja sa kojima će se razgovori tarifirati po ceni od 3 dinara bez obzira na trajanje, dok slanje poruka u okviru ova tri broja staje dinar. Ove pakete odlikuje i povoljnija cena poziva i SMS poruka i ka ostalim brojevima, koji ne spadaju u tri odabrana. Osim navedenih pogodnosti, mt:s korisnicima je data mogućnost i da kupovinom ovih pripejd paketa pomognu klubovima za koje navijaju. Prilikom aktiviranja kartice odnosno prvim obavljenim razgovorom, klub dobija 50 dinara, a od svake nove dopune dobija po jedan dinar.  „Želeli smo da sve naše korisnike, među kojima je sigurno dosta ljubitelja sporta, nagradimo povoljnim paketima mobilne telefonije. Istovremeno smo im omogućili da, onim što inače rade – svakodnevnim komuniciranjem putem mobilnog telefona – ujedno pomažu svoj klub. To je jedini primer ovakve saradnje u regionu, na šta smo se odlučili kao operator sa više od 5,6 miliona korisnika, a u želji da podstaknemo komunikaciju između kvalitetnih brendova u sportu i telekomunikacijama”, izjavio je Vladimir Lučić,  direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija.


CENTROŠTAMPA: APRILSKO PREUZIMANJE

Iz kompanije Centro Štampa stiže obaveštenje da je prošlog meseca završen proces potpisivanja   ugovora o kupovini kompanije Štampa sistem. Ono što je sada pred novim vlasnicima ovog distributivnog sistema je proces tzv.  "closing" koji ujedno predstavlja ispunjenje potpisanog ugovora. Očekuje se da ovaj proces u potpunosti bude završen tokom aprila. U Centro Štampi trenutno  rade  na  uspostavljanju sistema izveštavanja. U toku su razgovori sa pojedinačnim izdavačima o formi i sadržini budućih izvestaja. Po završetku te faze Centro Štampa će biti u  mogućnosti da šaljem u kontinuitetu  izveštaje koji će predstavljati  jasnu I preciznu sliku prodaje. U toku je i uspostavljanje novog procesa upravljanja firmom uz uvođenje novih menadžera u posao što bi u značajnoj meri trebalo da poboljša poslovanje.


DEJAN ANASTASIJEVIĆ I STEVAN DOJČINOVIĆ – STIPENDISTI

Nezavisni međunarodni žiri dodelio je stipendije Dejanu Anastasijeviću, novinaru nedeljnika Vreme (ćlan Asocijacije medija) i Stevanu Dojčinoviću, novinaru NUNS Centra za istraživačko novinarstvo, koji će tokom narednih sedam meseci sprovesti svoje istraživanje u regionu i zemljama Evropske Unije. U konkurenciji od  100 novinara iz regiona nezavisni žiri izabrao je deset stipendista na osnovu predloga istraživačkih priča na temu Pravda. Tekstovi nastali u okviru programa Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost biće objavljeni krajem 2011. godine, i republikovani u medijima širom Evrope i regiona Zapadnog Balkana. Osim dvojice novinara iz Srbije dobitnici stipendije su Elira Canga iz Albanije, Juliana Koleva iz Bugarske, Ahmed Burić iz Bosne, Ružica Matić iz Hrvatske, Selvije Bajrami sa Kosova, Slobodanka Jovanovska iz Makedonije, Jelena Kulidžan iz Crne Gore i Dollores Benezić iz Rumunije. Izabrani novinari dobiće 2 000 evra stipendije, kao i 2 000 evra za troškove istraživanja.


DVA NOVA PORTALA COLOR PRESS GRUPE

Color Press Grupa (član Asocijacije medija) pokrenula je u regionu dva nova internet portala. Prvi je www.savrseno-vencanje.rs koji prati novi istoimeni magazine, koji je prošle godine pokrenut u Srbiji i trenutno je u prodaji broj 2. Ovaj portal je zamišljen kao nezaobilazno mesto na koje će dolaziti svi budući mladenci u potrazi za detaljima i informacijama bez kojih je nemoguce organizovati svadbu. Promocija portala www.ljepotaizdravlje.ba obeležen je prošlog četvrtka u hotelu "Central West Wood Club & Spa" u Sarajevu. Poput svoje"starije sestre" portala lepotaizdravlje.rs i ovaj, inače prvi ženski lifestyle portal u BiH, baviće se svim temama koje zanimaju savremenu i dinamičnu ženu: lepota, moda, zdravlje, ljubav i seks, shopping, porodica, trudnoća, bebe..


CORD: TRKA ZA JAPAN

Ove godine, sedmi put zaredom, magazin CorD (član Asocijacije medija) organizuje humanitarnu trku CorD Charity Masters. Trka startuje na istom mestui i u isto vreme kao i Beogradski maraton, a jedina razlika je u tome što učesnici humanitarne trke za svaki pretrčan kilometar dobijaju novac koji dobrovoljno doniraju po svojoj želji. CorD ove godine predlaže da se novac uplaćuje na račun pomoći Japanu.
Ovogodišnja humanitarna trka CorD Charity Masters, počinje 17. aprila u 10 časova, a  učesnici treba da dođu na ugao ulica Kneza Miloša i Kralja Aleksandra u 9.30 časova, kako bi preuzeli tradicionalne majice, koje če se ovog puta prodavati po ceni od 100 dinara. Sav prikupljen novac, kao i novac koji „zarade“ učesnici – biće uplaćen na raćun pomoći Japanu, ili na račune koje odrede sami učesnici. Uobičajeno je da svaki učesnik, za svaki pretrčan kilometar, obezbedi najmanje 500 dinara od sponzora, kompanije u kojoj radi ili od svojih kolega, prijatelja... Prošle godine je CorD Charity Masters prikupio i donirao više od 10.000 evra. Ove godine očekuje se da iznos bude premašen. 


NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA NAGRAĐEN ZA NAJBOLJU LOKALNU REPORTAŽU

Kompanija Adrija Media Srbija (član Asocijacije medija) saopštila je da je foto-esej o životu u cirkusu iz aprilskog broja NG Srbija, proglašen za najbolju lokalnu reportažu. Autor je Marko Risović, stalni saradnik časopisa NG Srbija. „Veoma smo srećni. Ovakvo priznanje je i motiv, ali i dokaz da je u Srbiji moguće raditi po najvišim standardima“, kaže Igor Rill, glavni urednik National Geographic Srbija. Svetski poznat časopis National Geographic danas izlazi na više od 30 jezika, a na srpskom od novembra 2006. godine. Matično izdanje u Vašingtonu je uključeno i u produkciju lokalnih sadržaja i na nedeljnom ili mesečnom nivou bira najbolje lokalne reportaže.


BETA: RASPISAN KONKURS ZA NAJBOLJU NOVINSKU FOTOGRAFIJU

Novinska agencija Beta raspisala je konkurs za najbolju novinsku fotografiju godine.
To je osmi konkurs pod nazivom "Betina fotografija godine". Pozvani su da učestvuju profesionalni fotoreporteri iz zemalja jugoistočne Evrope sa fotografijama snimljenim u jugoistočnoj Evropi. Konkurs je otvoren do 21. aprila ove godine. Nagrade su novčane: Prva iznosi 1.000 evra, druga 750 evra i treća 500 evra. Pored glavnih nagrada, predviđene su i specijalne.
Generalni sponzor konkursa, Telekom Srbija, dodeliće nagradu za najbolju sportsku fotografiju. Izložba nagrađenih i izabranih radova biće otvorena u galeriji Nju Moment u Beogradu 19. maja u 18 časova. Agencija Beta će kao i svake godine izdati katalog svih izloženih radova. Propozicije i prijave za konkurs nalaze se na web sajtu Novinske agencije Beta: www.beta.co.rs/fotokonkurs


NOVI INFORMACIONI SISTEM U POŠTI SRBIJE

Generalni direktor Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić otvorio je 29. marta novu poslovnicu u Katićevoj ulici 14–18, koja je jedinstvena u Srbiji po tome što će u radu koristiti potpuno novi informacioni sistem – PostTIS. Ćirić je istakao da su celokupno IT rešenje uradili naši stručnjaci. Novom šalterskom aplikacijom informatizovani su svi procesi u okviru jedinica poštanske mreže, integrisano je više softverskih rešenja na nivou Preduzeća i time je unapređeno celokupno poslovanje Pošte Srbije. Pošta se može pohvaliti da je među retkim poštanskim upravama, koja je svoje poslovanje unapredila isključivo sopstvenim resursima.
Početak rada PostTIS-a u novootvorenoj pošti u Katićevoj ulici je početak implementacije ovog kompleksnog projekata, koji će u narednom periodu biti realizovan u više od 1.500 poštanskih jedinica u celoj Srbiji, čime će biti dodatno unapređene mogućnosti već postojeće multiservisne mreže PostNET u koju su povezane.


PROGRAMI  ŠTETNI  PO MALOLETNIKE SAMO POSLE PONOĆI

Programski sadržaj koji je kategorizovan kao sadržaj koji može da naškodi mentalnom, moralnom, ili fizičkom razvoju maloletnika i koji mora da nosi oznaku „18“, emiter može emitovati samo u periodu od ponoći do šest sati ujutro, navodi se u obavezujućem uputstvu o ponašanju emitera koje je donela Republička radiodifuzna agencija (RRA). Kako se dodaje, u okviru TV programa, neposredno pre emitovanja ovakvih programa, emiter mora da emituje pisanu i usmenu poruku, koja glasi: „Program koji sledi nije pogodan za osobe mlađe od 18 godina“. Takođe, tokom trajanja sadržaja sve vreme na ekranu mora postojati i grafički znak u vidu kruga crvene boje u kojem je ispisan broj 18.


 

NOVI ZELEND: NOVINSKI OGLASI – ZAKON!

Prema nedavno objavljenim podacima onaj ko se na Novom Zelandu nije oglasio u novinama kao da se – nije ni oglašavao. Šalu nastranu ali prema podacima koji se odnose na 2010. godinu za oglašavanje u novinama izdvojen je ukupan iznos od 627 miliona dolara, što je za 3,3 odsto više nego što je izdvojeno za drugoplasirano – tv oglašavanje koje je zabeležilo prihod od 607 miliona dolara. Novine su u vođstvu kada je reč i o prihodima koji se stiču po osnovu prihoda od onlajn oglašavanja.


VELIKA BRITANIJA: 4,1 MILIJARDA FUNTI ZA ONLAJN  OGLAŠAVANJE

Prema podacima koje je nedavno saopštio Internet Advertising Bureau (IAB) britanske kompanije su tokom 2010. godine za onlajn oglašavanje svojih brendova izdvojile, ni manje ni više nego 4,1 milijardu funti. U poređenju sa prethodnom godinom reč je o porastu od čitavih 12,8 procenata. Rast prihoda je zabeležen akonto velikih ulaganja u video formate, društvene mreže i mobilne kanale


NADAL “BACARDI” AMBASADOR

Svetski teniser broj jedan, Španac Rafael Nadal novi je promoter Bacardijeve akcije “Šampioni piju odgovorno” koja će biti lansirana u okviru socijalnih mreža. Prethodno zaštitno lice ove Bakardijeve akcije bio je automobilski as Šumaher čiji je trogodišnji ugovor istekao krajem 2010. godine. Nadalovu fotografiju sa reketom na ramenu pratiće tekst koji glasi: “Prijateljima uvek kažem gde je crta”. Drugi slogan ove akcije je “Pokušavam sve da pobedim u tenisu, ne u piću”. Po prvi put ove godine akcijom će biti obuhvaćen i Facebook.


NEWS CORP OPTUŽEN ZA “OSIONI NEPOTIZAM”

Akcionari kompanije News Corporation optužili su Upravni odbor kompanije za “osioni nepotizam”. Optužba je usledila nakon odluke kojom je prvom čoveku kompanije Rupertu Mardoku omogućeno da za 415 miliona funti kupi producentsku kuću Shine, čija je vlasnica Mardokova ćerka Elizabet. Očinska ljubav omogućila je Elzabeti da kao vlasnica 53 odsto akcija ove kompanije prihoduje, ni manje, ni više nego 320 miliona funti.


DESMOND PRODAJE MAGAZINE

Ričard Dezmond, osnivač i vlasnik kompanije Northern&Shell oglasio je da su svi magazini u njegovom vlasništvu na čelu sa perjanicom OK! – na prodaju. Prodajom magazina kako u Britaniji tako i preko okeana baviće se stručnjaci Barclays Capital. OK! Magazin zabeležio je prošle godine profit od oko 20 miliona funti. Međutim prema podacima ABC u šestomesečnom periodu magazin u odnosu na isti period godinu dana ranije beleži pad tiraža od 23,4 procenta. Inače vodeći Dezmondov magazin OK! se prodaje u 21 zemlji širom sveta među kojima su i: Indija, Španija, Rusija, Turska i SAD.


MARDOK LANSIRA   “THE DAILY” I U VELIKOJ BRITANIJI

Rupert Mardok je odlučio da njegove digitalne dnevne novine “The Daily” namenjene “iPad  čitaocima” startuju u Velikoj Britaniji polovinom 2011. godine. Čelnici News Corp kompanije su saopštili da će u Britaniji biti lansirano američko izdanje. Istovremeno saopšteno je da će prodor ovih digitalnih dnevnih novina na tržište Evropske unije biti uslovljeno rasprostranjenošću mogućnosti pretplate na Applove modele koji u iPad varijanti podržavaju “The Daily”.


MANČESTER SITI PRODAJE PRAVO NA IME STADIONA

Da bi se spasao finansijskih problema fudbalski klub Mančester Siti odlučio je da otvori nadmetanje za otkup prava za davanje imena fudbalskom stadionu ovog kluba. Dobijena je saglasnost od gradskih vlasti i sada se čeka najbolja ponuda. Inače, Mančester Siti je finansijsku godinu, koja je okončana u maju 2010. godine završio sa gubitkom od 121 milion funti. Sve nade za finansijski oporavak se polažu u prihod koji će biti ostvaren od prodaje prava za ime stadiona, a posebno kada se ima u vidu da je rival iz Premijer lige, fudbalski klub Arsenal pravo na ime stadiona prodao 2006. godine avio kompaniji Emirates za 100 miliona funti.


EVROPSKI NOVINSKI KONGRES OD 1. DO 3. MAJA U BEČU

Dvanaesti Evropski novinski kongres biće održan od 1. do 3. maja ove godine – u Beču. Ovogodišnji kongres pre svega će biti posvećen najnovijim zbivanjima u novinskom izdavaštvu. Glavne teme neće moći da zaobiđu iPad, Apps, Tablete i mnoge druge “novotarije” koje menjaju industriju. Opširnije informacije o mogućnostima učešća na kongresu očekuju vas na internet adresi: www.newspaper-congress.eu


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!