April, 2010 No. 126


AMBASADORKA USA POSETILA ASOCIJACIJU MEDIJA

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Mery Burce Warlick posetila je sa saradnicima Asocijaciju medija. U dužem razgovoru sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija dotaknute su sve aktuelne političke i ekonomske teme u bilateralnim odnosima dve zemlje ali i teme vezane za evropski put Srbije. Razgovor prožet međusobnim pitanjima i odgovorima nije mogao da mimoiđe pitanje Kosova, odnosa u regionu, mogućnosti za ekonomsku saradnju na regionalnom nivou, ekonomsku saradnju USA i Srbije, mere vlade u borbi protiv suzbijanja posledica ekonomske kriza, kao i mnoga druga aktuelna pitanja. Ambasadorka Mery Burce Warlick je izrazila nadu da će naredni, skori, susret biti u celosti posvećen pitanjima vezanim za medijske slobode i funkcionisanje medijske industrije u Srbiji.


„BLIC“ NAJČITANIJE DNEVNE NOVINE U SRBIJI

Dnevni list „Blic“ najčitanije su dnevne novine u Srbiji, prema istraživanju koje je početkom godine sproveo „Cesid“. U istraživanju „Cesida“ učestvovalo je 4.515 građana Srbije starijih od 15 godina, koji su odgovarali na dva pitanja: „Koje od navedenih dnevnih novina najčešće čitate?“ i „Koliko često čitate navedene dnevne novine?“. Ispitanici su mogli da biraju između 11 dnevnih listova, među kojima su se, pored „Blica“, našle i „Večernje novosti“, „Kurir“, „Politika“, „Pres“, „Alo“, „24 sata“, „Danas“, „Pravda“, „Glas javnosti“ i „Dnevnik“. Na oba pitanja najveći broj glasova dobio je „Blic“.
Tačnije, od 4.515 ispitanika 29,1 odsto izjasnilo se da najčešće čita „Blic“, a slede „Večernje novosti“ sa 15,4 odsto i „Kurir“ sa 8,4 odsto glasova. Drugi deo istraživanja pokazuje da „Blic“ redovno čita 14 odsto, a povremeno 23 odsto građana. „Večernje novosti“ redovno čita devet odsto ispitanika, „Kurir“ šest odsto, „Pres“ pet odsto, a „Politiku“ četiri odsto građana.


NUNS: IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO

Novinar britanske medijske kuće BBC Đorđe Vlajić izabran je na Izbornoj skupštini Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) za novog predsednika tog strukovnog udruženja. Vlajić je izabran na period od četiri godine. "Prioriteti Nezavisnog udruženja novinara Srbije u narednom periodu biće snaženje profesije u društvu i pozicije i statusa novinara u novinskim kućama, kao i nastojanje da se bude partner vlasti u reformisanju medijskog zakonodavstva", izjavio je  novoizabrani predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić. Novi članovi Izvršnog odbora su: Dragan Janjić (Politika), Amela Bajrović (Radio Sto), Brankica Stanković (TV B92), Dušan Radulović, (Radio Beograd), Jelka Jovanović (Beta), Ljubomir Živkov (Vreme), Mijat Lakićević (NIN), Senka Vlatković (TV B92), Vukašin Obradović (Vranjske) i Željko Bodrožić (Kikindske).


BELGRADE DESIGN WEEK POČINJE 29.MAJA

Podsećamo da ovogodišnji Belgrade Design Week počinje 29. maja i da će trajati do 5. juna. BDW će ove godine biti sastavljen iz nekoliko programskih celina od kojih je najznačajnija  trodnevna kreativna i biznis-edukativna konferencija, koja se ove godine realizuje pod nazivom  SMART2 (3.- 5. juna). U radu konferencije će učestvovati oko 30 najboljih svetskih predavača Svetski priznati i poznati stručnjaci za dizajn, arhitekturu, brending i advertajzing govoriće o vlastitom uspehu, ali i o svom viđenju  savremenih tendencija u ovim oblastima. Do sada su svoje učešće potvrdili: Bjarke Ingles /BIG/ Kopenhagen, Autoban/Istanbul, Laurent Fetis/Pariz, Arik Levy/Pariz, Graphic Thought Facility/London, Hi-ReS!/London, Mario Nanni/ Viabizzuno, Nika Zupanc/Ljubljana, Jaime Hayon/Madrid-London, Biomega i Kilo Design/Kopenhagen, x architekten/Beč, Marti Guixe/Barselona, Werner Aisslinger/Berlin, Wilkhahn/Hanover…


“INTELIGENT LIFE” NOVI PROJEKAT COLOR PRESS GROUP

Na kioscima u Srbiji i Crnoj Gori pojavio se 1. broj srpskog izdanja magazina "Intelligent Life" koji Color Press Grupa (član  Asocijacije medija) radi u saradnji sa londonskim nedeljnikom "The Economist".
Magazin "The Economist: Intelligent Life" izlaziće četiri puta godišnje u izdanjima za proleće (mart), leto (jun), jesen (septembar) i zimu (decembar). "Intelligent Life" je lifestyle magazin "za poslovne ljude kada nisu na poslu" i bavi se temama koje njih zanimaju a to su: automobili, vina, putovanja, moda, nauka, umetnost...
Tiraž magazina je 34.000 primeraka, štampan je na 128+4 strane, u formatu 230x303 mm sa toplim povezom. Cena: 150 din. u Srbiji, odnosno 1,80 evra u CG. Color Press Group povodom izlaska iz štampe prvog broja magazina priredila je specijalnu promociju u sedištu Asocijacije medija. Domaćin promocije bio je Robert Čoban predsednik CPG.


"RINGIER" POSTAO VLASNIK 99,7 % AKCIJA NIN-A

Izdavačka kompanija Ringier Srbija (član Asocijacije medija) saopštila je da je na aukciji kupila dodatnih 13,2 odsto akcija Društva za novinsko-izdavčku delatnost NIN i tako postala vlasnik 99,7 odsto kapitala tog beogradskog nedeljnika. "Ringier" je, kako se navodi u saopštenju, u prvoj godini od potpisivanja ugovora o preuzimanju većinskog vlasništva u NIN-u ispunio sve preuzete obavaze iz socijalnog i investicionog programa. "Ringier" je u martu prošle godine na tenderu kupio 70 odsto kapitala NIN-a za 810 hiljada evra i obavezao se na investicije od 186.607 evra. Od tada prodaja NIN-a je uvećana za 25 odsto, a prosečni prodati tiraž je 16.200 primeraka. Pored nedeljnika NIN u vlasništvu "Ringiera" u Srbiji su i dnevne novine "Blic" i "Alo", besplatne dnevne novine "24 sata", nedeljnici "Puls" i "Blic Žena" i mesečnik "Blic Žena Kuhinja”.


SLAVLJENIČKI BROJEVI „LISE“ PO PROMOTIVNOJ CENI

Izdavačka kuća Adria Media Srbija (član Asocijacije medija) pripremila je niz aktivnosti vezanih za proslavu 8. rođendana magazina „Lisa“. Jedna od najzanimljivijih je odluka da će svih pet brojeva „Lise“ tokom slavljeničkog meseca na tržište stizati po promotivnoj ceni od samo 39 dinara. Ovu cenu će pratiti i znatno povećanje štampanih tiraža, a pripremljena je i specijalna ponuda za oglašivače. Detaljnije o svemu na internet adresi: www.adriamedia.rs


STARTOVAO MAGAZIN “STAN I KUĆA”

Neposredno pred Sajam građevinarstva na tržište štampe lansiran je magazin “Stan i kuća”. Kao što mu ime kaže posvećen je opremanju stanova i kuća, a čitaocima tu vrstu sadržaja predstavlja na obimu od 52 strane. Izdavač magazina je Studio VLV plus iz Zemuna, Magazin standardno dobro štampa štamparija Politika AD, a na bolje snabdevenim kioscima se prodaje po ceni od 100 dinara. Izdavači se u startu, izgleda, nisu odlučili za dinamiku izlaženja magazin pa takvo određenje ne postoji u prvom broju.


IZAŠAO NOVI BROJ “CM” ČASOPISA 

Iz štampe je izišao novi broj časopisa “CM”. koji je namenjen stručnoj javnosti. Ovaj časopis se bavi temama iz oblasti upravljanja komunikacijama. Neke od zanimljivih tema u novom broju “CM” bave se, pored ostalog, budućnošću industrije komunikacija, institucionalnim i zakonodavnim okvirima razvoja digitalne televizije u Srbiji, američkim modelom javnog servisa, partijama i medijima u predizbornoj kampanji. Časopis “CM” izdaje Fakultet političkih nauka iz Beograda.


TELEKOM SRBIJE  NA HUMANITARNOJ AUKCIJI USKRŠNJIH JAJA

Na humanitarnoj aukciji uskršnjih jaja, koju su organizovali Dnevne novine Press (Član Asocijacije medija) i NVO „Dečja radost" iz Gnjilana, sakupljen je novac za kupovinu računara za dve škole na Kosovu. Predstavnici Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) kao i brojne poznate ličnosti, predstavnici uglednih kompanija, glumci i sportisti podržali su ovu dobrotvornu akciju i nadmetali se za 24 vaskršnja jajeta. U vaskršnjoj korpi pred goste je izneto devet ručno oslikanih drvenih jaja iz umetničke radionice Dragane i Ružice Ilić, kao i 15 keramičkih za čije šare su bili zaduženi mališani iz Doma „Jovan Jovanović Zmaj" iz Zvečanske ulice. Milica Amidžić, direktor Sektora za PR Telekoma Srbija, u ime kompanije izlicitirala je pet jaja, od kojih se posebno izdvaja jaje sa motivom ikone Belog anđela iz manastira Mileševa.  „Čitavu prošlu godinu smo posvetili opremanju škola računarima i uvek ćemo podržati sve akcije koje vode ka dobrobiti dece i njihovom obrazovanju. - istakla je Milica Amidžić, nakon aukcije.
VELIKA BRITANIJA: MANJE PARA ZA PR I KONSULTANTE U 2010.

Nakon što je objavljen podatak da su ministarstva Velike Britanije tokom 2008./2009. potrošila više od 1,5 milijardi funti na angažovanje eksternih konsultantskih firmi i za pružanje PR usluga Ministarstvo finansija donelo je odluku o oštrim merama štednje. Izdvajanja za ovu vrstu usluga tokom 2010. godine biće smanjena za 50 procenata. Kresanje troškova dolazi kao posledica odluke da vlada tokom godine mora da smanji sopstvemne troškove za najmanje 650 miliona funti. Primera radi, samo Ministarstvo odbrane planira da tokom godine smanji troškove za oko 30 miliona funti odričući se eksternih usluga konsaltinga i redukujući štampanje velikog broj publikacija sa 300 na 30.


NEZADRŽIVI “CILIT BANG”

Uprkos ekonomskoj krizi i recesiji britanski ogranak kompanije Reckitt Banckiser zabeležio je povećanje profita od čak 23 odsto po osnovu poslovanja u 2009. godini. Zahvaljujući ovakvom poslovanju izvršni direktor kompanije Bart Becht zaradio je više od 90 miliona funti u kešu i akcijama i time postao britanski rekorder po zaradi isplaćenoj jednom izvršnom direktoru. Glavni krivac za ovakav uspeh je prodaja Cilit Bang sredstva za čišćenje čemu. Osim kvaliteta uspehu ovog sredstva doprinosi i izuzetno snažna i dobro osmišljena propagandna kampanja. Inače, kada je reč o Cilit Beng sredstvu za čišćenje ono se u Evropi prvi put pojavilo 2003. godine i to u Mađarskoj, a u Veliku Britaniju je stiglo 2004. godine.


PROMOCIJA ŠTAMPANIH MEDIJA U KANADI

Novinske asocijacije i udruženja u svetu sve češće se odlučuju za oglasne kampanje namenjene potsticanju čitanja novina, ali i plasmanu oglasa na stranice štampanih medija. Najnoviju akciju su udruženo pokrenule Kanadska novinska asocijacija (CNA) i Kanadska asocijacija lokalnih novina. Osnovna poruka čitaocima i oglašivačima glasi da čitanje novina, pa i oglašavanje u njima nisu u suprotnosti sa očuvanjem čovekove okoline jer je većina novina štampana na hartiji dobijenoj u procesu reciklaže.


“GORKANA” PRODATA ZA 25 MILIONA FUNTI

Komanija “Gorkana” osnovana 2003. godine u Velikoj Britaniji prodata je Durrant grupi za medija planiranje i monitoring za 25 miliona funti. Od osnivanja pa do prodaje “Gorkana” se bavila formiranjem baza podataka o medijima i novinarima namenjenim prodaji PR agencijama. “Gorkanine” informacije stižu na adrese više od 70.000 novinara u 10 različitih oblika čiji sadržaj zavisi od različitih interesa krajnjih korisnika. Kupac, kompanija Durrants tvrdi da je ovom kupovinom objedinila i unapredila vlastiti biznos čija vrednost se sada ceni na oko 40 miliona funti.


VAŽAN JE KVALITET

Kanadska asocijacija lokalnih novina na svečanosti koja će 13. maja biti upriličena u Torontu uručiće nagrade za kvalitet tokom 2009. godine izdavačima lokalnih novina. Nagrade će biti uručene za dostignuća na godišnjem nivou u 31 oblasti među kojima su: ukupan kvalitet, kvalitet uredničkih stranica, naslovne strane, fotografije, strane komentara... Posebno su zanimljive tiražne grupacije novina u okviru kojih će biti dodeljivane nagrade. Prva kategorija podrazumeva novine čiji tiraž je do 1.249 primeraka a onda slede kategorije: 1.250-1.999; 2.000-2.999; 3.000-3.999 do onih najviših grupa u kojima su lokalne novine od 12.500 – 24.999 i preko 25.000 primeraka.


MARDOK ZARATIO SA „NEW YORK TIMES“

U nastojanju da svom „Wall Street Journal“ definitivno obezbedi primat na američkom tržištu dnevnih listova Rupert Murdock je na svim planovima zaratio sa najozbiljnijim konkurentom „Neew York Times“. Mardok će na tržište lansirati njujorško izdanje WSJ u čiju promociju će tokom ove fiskalne godine uložiti više od 30 miliona dolara. O žestini Mardokovih napada govori i činjenica da je poveden i pravi rat za pridobijanje oglašivača kojima u nekim segmentima Mardok nudi popuste i veće od 70 procenata kada je reč o zakupu celih stranica u WSJ.


KANAĐANI ČITAJU I VERUJU NOVINAMA

Nedavno sprovedeno istraživanje u Kanadi kazuje da su novine i dalje na najvažnijem mestu kada je reč o informisanju Kanađana. Čak 73 odsto Kanađana novine čita najmanje jednom tokom sedmice, u proseku 22 odsto čita onlajn izdanja tokom nedelje, 4 odsto čita novine isključivo na Internetu. U proseku 47 odsto ispitanika čita štampana izdanja radnim danom, 44 odsto čita subotnja izdanja novina, a 23 procenta Kanađana odlučuje se za izdanja – nedeljom.


MOŽE SE I AKO SE NEMA

U jednom od prethodnih brojeva Newslettera informisali smo vas o tome da je britanska izdavačka kuća Trinity Miror tokom 2009. godine zabeležila pad profita pre plaćanja taksi od 41 odsto, da je, da bi opstala, morala da otpusti 1.700 zaposlenih i da ukine ili proda više od 30 izdanja. Nakon ovako “uspešnog” poslovanja stigla je vest da su primanja Sly Bailey, izvršne direktorke kompanije porasla za čitavih 66 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Izvršnoj direktorki je na ime osnovne plate isplaćen iznos od 736.000 funti, na ime penzijskih obaveza 248.000 funti i na ime bonusa iznos od 671.000 funti. U mršavoj godini – 1,68 miliona funti.


LOKALCI U POTRAZI ZA NACIONALNIM OGLAŠIVAČIMA

Udruženje izdavača lokalnih novina Velike Britanije (Newspaper Society) lansiralo je oglasnu kampanju u štampanim medijima. Osnovni cilj kampanje je da oglasne agencije i oglašivače na nacionalnom nivou upozna sa snagom lokalnih medija u sredinama u kojima se distribuiraju. Najnovija oglasna kampanja samo je najnoviji pojavni oblik akcije pod nazivom “U potrazi za oglasom” koju je udruženje pokrenulo još 2006. godine.


MARDOK SVE OŠTRIJI PREMA GUGLU

Medijski mogul Rupert Murdoch sve je oštriji u napadima na Google i slične kompanije koje objavljuju novinske vesti bez plaćanja naknade. On je nedavno, prisustvujući promociji Apple iPad izjavio da će izdavači zaustaviti ljude poput onih iz Google, ili Microsoft koji preuzimaju novinske sadržaje bez naknade i na račun toga se bogate. On je rekao da postoje zakoni o autorskim pravima i da će se ove kompanije vrlo brzo suočiti sa tom činjenicom. Osim što je najavio i naplatu sadržaja novinskih sajtova svoje kompanije Murdoch je izjavio i da bi novi Aple-ov proizvod iPad mogao da bude od koristi za budući razvoj novinske industrije.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!