April, 2010 No. 125


DAČIĆ GOST ASOCIJACIJE MEDIJA

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sa saradnicima bio je gost glavnih i odgovornih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. U višečasovnom razgovoru pomenute su praktično sve aktuelne teme iz domena rada Ministarstva unutrašnjih poslova: borba protiv organizovanog kriminala, mere protiv privrednog kriminala, borba protiv narko dilera, bezbednost na drumovima i primena novog zakona, regionalna saradnja sa policijama susednih zemalja, modernizacija policije... U razgovoru nisu mimoiđene ni ostale aktuuelne teme za čije rešavanje je zadužena Vlada Republike Srbije, a deo razgovora bio je posvećen i aktuelnim temama čije rešavanje je pred Vladom Republike Srbije. Posebna pažnja posvećena je dogovoru o unapređenju saradnje medijskih kuća i MUP Srbije na poboljšanju kvaliteta inforisanja o aktivnostima ovog ministarstva i policije.


DINKIĆ POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i minostar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić posetio je Asocijaciju medija na poziv čelnih ljudi medijskih kuća okupljenih oko najveće medijske biznis asocijacije u zemlji. Veselin Simonović predsednik UO Asocijacije medija iskoristio je ovu priliku da ministra Dinkića detaljnije upozna sa nizom ekonomskih problema sa kojima se novinski izdavači sučeljavaju i u tekućoj godini naglašavajući da ekonomska kriza u prvim mesecima 2010. godine još žešće pogađa novinske, ali i sve ostale medijske kuće. Simonović je Dinkiću ukazao na potrebu što hitnijeg donošenja kvalitetnog Zakona o oglašavanju, kao i na neophodnos striktnog poštovanja odredbi postojećeg zakona kada su u pitanju tv emiteri sa nacionalnim licencama, na neophodnost bržeg reagovanja RRA, ali i na potrebu da Vlada pojedinačnim merama, odnosno uredbama pomogne poslovanje štampanih medija koje je kriza najviše pogadja. Mlađan Dinkić je podržao stav o potrebi hitne izrade Zakona o oglašavanju u duhu evropske prakse, podsetio na mogućnost da vlada uredbama omogući izdavačima neke carinske olakšice vezane za uvoz repromaterijala i na još neke mere koje bi mogle da olakšaju poslovanje novinskih izdavača u vremenima krize.
U drugom delu razgovora ministar Dinkić detaljno je informisao prisutne glavne urednike i direktore medijskih kuća o merama Vlade usmerenim ka suzbijanju posledica ekonomske krize. Razgovaralo se i o razvoju regiona, stepenu zaduženosti, kursu dinara, prodaji Telekoma i JAT-a, a posebna pažnja bila je posvećena razgovoru o eventualnom uvođenju jedinstvene, više stope PDV. Ovim povodom ministru Dinkiću je jasno stavljeno na znanje da bi primena ove mere značila prestanak rada najvećeg broja novinsko izdavačkih kuća u zemlji, te da u tom kontekstu odmah treba započeti rad na iznalaženju odgovarajućeg rešenja.


RTV STUDIO B PROSLAVIO 40. ROĐENDAN

"Prvih 40 godina bili smo simbol Beograda, nadam se da ćemo to ostati i dalje i da ćemo biti mlađi nego ikada. Pozdravljam one koji su radili na Studiju B i one koji će postati naše kolege i još jednom hvala svima koji vole radio, televiziju i sajt Studija B” ovim rečima je Aleksandar Timofejev, glavni urednik i director Studija B (član Asocijacije medija) pozdravio mnogobrojne zvanice okuljene u Starom dvoru u Beogradu povodom 40. rođendana ove popularne gradske RTV stanice. I ove, jubilarne godine Studio B dodelio je tradicionalne nagrade Najbeograđanin godine. Zamenik direktora i glavnog i odgovornog urednika Nemanja Vranjković nagradu je uručio vozaču Žiki Radišiću, koji je teško povređen kada je pomagao putniku u invalidskim kolicima da izađe iz njegovog autobusa. Urednica gradskog programa RTV Studija B Snežana Petrović nagrade je uručila putnici Aniti Ljubinković i vozaču autobusa Borislavu Đuranoviću, koji su pokazali veliku hrabrost i požrtvovanje kada su sprečili otmicu 13-togodišnje devojčice iz autobusa gradskog prevoza. Specijalnu, jubilarnu nagradu za celokupan doprinos uručila je Slobodanu Konjoviću pomoćnica glavnog i odgovornog urednika Danijela Šegan.
Proslavi rođendana Studija B prisustvovale su mnogobrojne ličnosti iz sveta politike, kulture, estrade, a među njima su bili i Dragan Šutanovac, Mlađan Dinkić, Vuk Jeremić, Dragan Đilas…


MEDIJIMA U VOJVODINI 24,4 MILIONA DINARA

Za brži razvoj medija i bolje ostvarivanje prava građana na javno informisanje, Vlada Vojvodine izdvojila je ove godine 24,4 miliona dinara. Pomoć će biti dodeljena kroz pet konkursa, na koje mogu da se prijave gotovo sve medijske kuće sa područja AP Vojvodine Od ukupnog iznosa, sufinansiranju novih projekata javnog informisanja namenjeno je 10 miliona, za informativne projekte u medijski nedovoljno razvijenim sredinama 2,5 miliona, a 3,4 miliona dinara biće usmereno projektima afirmisanja multikulturalnosti i višejezičnosti. Milion i po dinara izdvojeno je za sufinansiranje projekata unapređenja profesionalnih standarda javnog informisanja, a sedam miliona za tehničko-tehnološko opremanje.


DODELJENE NAGRADE PRESS PHOTO SRBIJA  

Asocijacija medijskih fotografa Srbije po dvanaesti put je dodelila nagrade za najbolju medijsku fotografiju. Glavna nagrada pripala je Sanji Knežević za fotografiju pod nazivom „Par“ a ostali dobitnici nagrada su: Aleksandar Stanković, Saša Čolić, Nemanja Pančić, Marko Risovič, Luka Kneževič, Matt Luton, Nebojša Marković i Nemanja Jovanović. Ovim povodom otvorena je izložba u galeriji ArtGet Kulturnog centra Beograda koja će trajati do 15. aprila, gde su predstavljene 153 fotografije od ukupno 1.400 prispelih na konkurs.


I "NOVOSTIMA" PRIZNANjE KLUBA PRIVREDNIH NOVINARA SRBIJE

"Večernje novosti" dobile su priznanje Kluba privrednih novinara Srbije za akciju  "Najplemenitiji podvig godine", koju ovaj list organizuje već 47 godina. Klub privrednih novinara, Agrobanka i Centar za mala i srednja preduzeća u Beogradu po treći put organizovali su promociju najuspešnijih projekata u opštinama i gradovima. Žiri, kojem je predsedavao prof. dr Milutin Milovanović, odlučio je da priznanja dobiju sedam gradova i 11 projekata.
Kristalni pehar opština i grada budućnosti dodeljen je gradonačelnicima Šapca, Čajetine, Jagodine i Pećinaca, kao i predsednicima opština Surčin, Novi Bečej i Štrpce. Avalski toranj, Fond za mlade talente, Fond za mlade poljoprivrednike i KK Partizan nagrađeni su zlatnom plaketom kao projekti budućnosti.


CECA TUŽI NOVINE, TRAŽI 30 MILIONA

Pevačica Svetlana Ražnatović tužila je dnevne novine „Press” (član Asocijacije medija) zbog prenošenja izjave bivšeg ministra policije Radmila Bogdanovića. Ražnatovićeva na ime „pretrpljenih psihičkih bolova, povrede časti i ugleda” traži čak 30 miliona dinara, što je najveći odštetni zahtev u istoriji srpske štampe. Povod za tužbu jeste intervju bivšeg ministra Radmila Bogdanovića za nedeljnik „NIN” (član Asocijacije medija), u kome je govorio o ubistvu Arkana. Predstavnici udruženja novinara i advokati, nakon uvida u tužbu, ocenili su da je odštetni zahtev preteran i da ne vide u čemu je krivica lista „Press”. Asocijacija medija ocenjuje da bi izricanje kazne u ovom iznosu moglo da zatvori ili ozbiljno uzdrma poslovanje bilo kog štampanog medija u Srbiji. Redakcija “Press” je inače nedavno obavestila javnost da je protiv ovog lista minister prosvete Žarko Obradocvić, pozivajući se na odredbe novog Zakona o informisanju podneo tužbu tražeći odštetu od 15 miliona dinara.


NA SVAKOM ĆOŠKU – CORNER SHOPP

Otvaranjem novog prodajnog objekta u Tržnom centru Ušće u Beogradu kompanija Corner Shopp nastavlja da širi i razvija lanac Corner Shop  - malih, dobro uređenih prodajnih objekata u kojima kupce očekuju dnevne novine, magazini, dopune za mobilne telefone, lutrijska ponuda, ali i besplatni internet kao i moguućnost da se pojede dobar sendvič i popije neko od ponuđenih bezalkoholnih pića. Prva prodavnica ovog lanca otvorena je krajem novembra 2009. godine a danas već posluje trideset objekata ove vrste. Plan kompanije Corner Shopp je da do kraja 2010. godine bude razvijena mreža od ukupno 100 objekata ove vrste širom Srbije.


POŠTA SRBIJE: POSLOVNA OFANZIVA TOKOM 2010. GODINE

Ukupna procenjena vrednost planiranih javnih nabavki Pošte Srbije u 2010. godini iznosiće nešto više od četiri milijarde dinara, izjavio je na prezentaciji Operativnog plana javnih nabavki zamenik generalnog direktora Miloš Miščević, dodajući da su dva "mega" pravca kojima Pošta Srbije ide u narednom periodu - izgradnja glavnog preradnog centra u Ugrinovačkoj ulici u Zemunu i razvoj optičke infrastrukture. Taj centar koji će imati površinu veću od 20.000 kvadratnih metara, najveća je investicija "Pošte" u poslednjih nekoliko desetina godina. Pomenuti projekat će biti realizovan u ovoj i narednoj godini i obuhvatiće projektovanje, građevinske radove, a potom i opremanje celokupnog objekta. Miščević je naglasio da PTT, kao veliki sistem sa 15.000 zaposlenih, kao najvažniji cilj ima da sredstva kojima raspolaže na efikasan i pravi način koristi u cilju poboljšanja svog funkcionisanja, ali i za podsticaj razvoja ukupne privrede zemlje. On je istakao i da će u budućim javnim nabavkama PTT-a prioritet imati firme iz Srbije. Miloš Petrović iz PTT kazao je da će to javno preduzeće do kraja 2010. godine, počev od danas, sprovesti ukupno 573 postupaka javnih nabavki, od čega 200 postupaka nabavki velikih vrednosti i 373 postupaka nabavki malih vrednosti. Petrović je kazao da je planirano da najveći broj javnih poziva za javne nabavke - 135 bude objavljeno u aprilu i to u otvorenim postupcima, dodajući da će svi zainteresovani dobavljači od sutra na zvaničnom sajtu "Pošta Srbije" moći da vide sve detalje vezane za buduće nabavke tog javnog preduzeća.


URUČENI ECDL SERTIFIKATI U UNSU

U prostorijama Udruženja novinara Sbije, ministarka za informatičko društvo i telekomunikacije Jasna Matić, uručila je evropske ECDL sertifikate onima koji su polagali ispite tokom akcije e-Skills Week.“Danas u svetlu stalnog rasta primene računara i telekomunikacija na gotovo svakom radnom mestu, informatička pismenost čini najtraženije dodatno obrazovanje strukovnoj diplomi. Bazni informatički sertifikat - ECDL se na taj način izvanredno uklopio kao potvrda spremnosti kandidata za savremeno poslovanje” – istakla je ministarka Matić u uvodnom pozdravnom govoru. U organizaciji JISA (Informatičkog saveza Srbije) i 150 ovlaščenih Test Centara širom zemlje organizovana je jednonedeljna besplatna obuka za rad na računarima i polaganje ECDL (Europen Computer Driving Licence) ispita! Više od 1.000 građana Srbije iskoristilo je javni poziv i pristupilo besplatnim proverama svog informatičkog znanja.


DIREKTAN PRENOS SEMINARA O INTERNET OGLAŠAVANJU

Direktan prenos Drugog seminara o internet oglašavanju možete da pratite putem sajta www.live-e.tv, u četvrtak 8. aprila, sa početkom u 9 sati. Seminar, koji je nastavak izuzetno uspešnog edukativnog događaja sa kraja januara, organizuje ABC Srbija uz podršku USAID i IREX, a među predavačima se nalaze neka od vodećih imena onlajn advertajzinga u Srbiji i Kanadi.
Agenda seminara: 09.00 – 09.05 – Pozdravno obraćanje, 09.05 - 10.05 – Sveobuhvatne online advertajzing kampanje – Rade Tričković, direktor HttPool, 10.30 – 10.40 – Web odit sistem ABC Srbija – Milan Kovačević, direktor ABC Srbija, 10.40 – 10.50 – Tehnička pitanja ABCS web odit sistema – Aleksandar Kostadinović,  web odit menadžer, ABC Srbija, 10.50 – 11.50 – Menadžment kontekstualnih/search kampanja i povezivanje online aktivnosti sa oglašavanjem putem tradicionalnih medija – Srđan Erceg, direktor Huge Media, 13.30 – 13.30 – Kreativni pristup u online oglašavanju – Tony Dosen, umetnički direktor i partner, Hinton Group, Otava, Kanada


NOVOSTI DODELILE NAGRADU ZA ARHITEKTURU

Laureatima 44. autorskog konkursa za arhitekturu Kompanije "Novosti" (član Asocijacije medija) u četvrtak, 25. marta, u beogradskoj galeriji "Ozon",  uručena su priznanja za najbolje izvedeno delo i najbolji studenstki projekat.
Nagradu za najbolje realizovano arhitektonsko delo izvedeno prošle godine - Halu sportova u Zrenjaninu, primio je Ivan Rrasković, u ime autorskog tima arhitekata koji su osim njega činili i Nada Jevrić, Borislav Petrović, Aleksandar Tomić i Marjan Djulinac.
Najboljim među 106 prispelih studentskih projekata žiri je proglasio "Stanovanje za Rome" Marije Blagojević


ZLATNO PRIZNANJE ZA “TELEKOM SRPSKE”

Na svečanoj dodeli nagrada u okviru festivala oglašavanja i odnosa s javnostima "NO LIMIT" održanoj  u Sarajevu, kompaniji Telekom Srpske dodeljeno je zlatno priznanje za najbolju PR kampanju u BiH u kategoriji korporativne društvene odgovornosti za akciju "Uložite u sebe, pomozite drugima"
Podsećamo, ova akcija je realizovana u saradnji sa Unicef-om BiH, a njen cilj je bilo prikupljanje sredstava za izgradnju Integrisanih centara za decu i roditelje, koji će pomoći da sva deca u BiH, sa naglaskom na one iz socijalno-ugroženih kategorija dobiju priliku za najbolji početak i srećno detinjstvo. Uručenjem nagrade krunisana je i formalno završena ova akcija, ali ne i apeli kompanije Telekom Srpske da se pomogne deci u BiH.


KAKO KAŽEALEXA-RS

Rekordan rejting portala www.svet.rs Prema podacima sajta www.alexa-rs.com koji objavljuje rejting sajtova na srpskom jeziku - najčitaniji regionalni showbiz portal www.svet.rs zauzima 16. mesto što je dosad najbolji plasman od početka rada portala u oktobru 2008 godine. Od medijskih sajtova ispred portala svet.rs su: b92.rs (3), blic.rs (4), pressonline.rs (6), naslovi.rs (8), rts (9), mondo (13), kurir-info.rs  (14),


GORDANA SUŠA ČLAN SAVETA RRA

Skupština Srbije izabrala je Gordanu Sušu za članicu Saveta Republičke radiodifuzne agencije. Za izbor Suše glasalo je 128 od ukupno 136 prisutnih poslanika.
RINGIER I ŠPRINGER OSNOVALI ZAJEDNIČKU FIRMU

Švajcarska medijska kuća „Ringier“ i nemački izdavački koncern „Aksel Špringer“ osnovali su zajedničku firmu koja će objediniti njihove poslovne aktivnosti na istoku i jugoistoku Evrope. Novoosnovana kompanija, u formi akcionarskog društva po švajcarskom pravu, biće jedna od najvećih medijskih kuća u regionu. Sedište nove firme u kojoj će „Špringer“ i „Ringier“ imati udeo od po 50 odsto, biće u Cirihu. U zajedničku firmu ulaze „Špringerove“ filijale u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj, dok „Ringier“ unosi poslove u Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. „Ringier“ je vlasnik beogradskih dnevnika „Blic“, „Alo“ i „24 sata“, kao i magazina NIN, „Puls“, „Blic žena“ i „Blic žena kuhinja“. Sa prometom od oko 414 miliona evra i ostvarenom dobiti pre plaćenog poreza od 62 miliona evra, kao i sa 4.800 saradnika, nastaje jedno od vodećih medijskih preduzeća u Istočnoj Evropi, koje ima za cilj zajednički izlazak na berzu u roku od tri do pet godina. Zajedničko preduzeće čeka potvrdu nadležnih ustanova za borbu protiv monopola.
„Ringier“ i „Axel Springer“ su tokom poslednjih decenija kontinuirano razvijali svoje aktivnosti na medijskom tržištu Istočne Evrope i raspolažu velikim brojem uspešnih i vodećih naslova u određenim oblastima, a posebno kada je reč o bulevarskim novinama i časopisima.


VLASNICI NOVINA U HRVATSKOJ NAPRAVILI KARTEL

Hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je da je devet izdavača dnevnika sklopilo kartel i povisilo cene za jednu kunu. Takav zaključak je donesen na 37. sednici Agencije za tržišno natjecanje. U saopštenju iz te agencije se navodi da je postupkom neosporno utvrđeno da su izdavačke kuće  „Slobodna Dalmacija d.d., Europapress holding d.o.o., Vjesnik naklada d.o.o., Glas Slavonije d.d., Glas Istre d.o.o., Novi list d.d., Večernji list d.d., RTD d.o.o. i Datapress d.o.o.  izričitim dogovorom“ povisili cene dnevnih novina. Povećanje cena odnosi se na Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Novi list, Zadarski list, Glas Istre, Glas Slavonije, Večernji list, Vjesnik i Slavonski dom.
Agencija je zaključila da je time nezakonito ograničena tržišna konkurencija. Tokom postupka je utvrđeno da je svih devet izdavača u isto vreme povećalo cenu dnevnika za kunu iako su imali različite prihode i rashode. Na temelju toga su zaključili da se tu radi o zabranjenom sporazumu. „Ekonomskom analizom poslovanja svih predmetnih izdavača sudeonika kartela, Agencija je utvrdila kako postoje značajne razlike u troškovima te iznosima i izvorima prihoda tih istih izdavača, te da ne postoji ekonomsko opravdanje za istovremeno povećanje cena svih  dnevnika za isti iznos od jedne kune“, stoji u zaključku odluke.


GOOGLE KONTRA KINE IZ HONGKONGA

Najveća internet kompanija na svetu Google krajem marta sprovela je u delo januarsku najavu da će ukinuti samocenzuru svog servisa pretrage na šta se prema kineskim vlastima obavezala 2006. godine otvarajući u Kini servis na kineskom jeziku google.cn. Odlukom Google da više ne poštuje ovu odredbu svi kineski korisnici pretrage se usmeravaju na necenzurisani server u Honkongu, kineskoj teritoriji sa posebnim ekonomskim i političkim sistemom. Kina danas ima više od 400 miliona korisnika interneta i po tome je superiorno na prvom mestu u svetu. Inače Googl, za razliko od ostalih svetskih tžišta, u Kini nije na čelnoj poziciji i ima samo 36 procenata udela u tržištu u odnosu na 58 odsto koliko ima domaća kompanija „Baidu“.


ŠPRINGER PRODAO SOFTVERSKU DIVIZIJU

Medijaka kompanija Axel Springer uspešno je okončala prodaju softverskog biznisa “Solution” pozicioniranog u sestrinskoj firmi StepStone ASA. Novi vlasnik ovog softverskog biznisa je finansijski fond HgCapital LLP sa sedištem u Londonu. Fond je jedan od vodećih investitora u oblasti investiranja u poslove srednje veličine. Za kupovinu Solutiona isplaćen je iznos od 110 miliona evra.


LOREAL NAJVEĆI OGLAŠIVAČI U RUSIJI

Prema nedavno saopštenim podacima kompanije Proctor & Gamble i L’Oreal bili su najveći oglašivači u Rusiji tokom 2009. godine. P&G je na reklamiranje u Rusiji potrošio 5,6 milijardi rubalja a sledi ga L’Oreal sa sumom od 5,3 milijardi rubalja. Na treće mesto se probio MTS, mobilni operater potrošivši za oglašavanje 3,6 milijardi rubalja.


TAJMS I SANDEJ TAJMS OD JUNA NAPLAĆUJU ONLAJN PRISTUP

Kao što smo Vas informisali u prethodnim brojevima Newslettera kompanija News International, britanski deo Mardokove medijske imperije, donela je odluku o početku naplate za onlajn pristup vestima na sajtovima The Times i The Sunday Times. Za početak sada jedinstveni pristup biće razdvojen na  www.thetimes.co.uk  i www.thesundaytimes.co.uk a zatim će u junu početi i naplata pristupa ovim sajtovima. Planirano je da se za dnevni pristup naplaćuje iznos od jedne funte, a da se stimuliše opredeljivanje za pravo na sedmičnu posetu cenom od 2 funte. Plaćanjem pretplate stiče se pravo posećivanja oba sajta.


LADY GAGA: MILIJARDU POSETA MUZIČKIM VIDEO SPOTOVIMA

Ekscentrična pop pevačica Ledy Gaga postala je prva umetnica čija tri kontrolisana video spota: Poker Face, Just Dance i Bad Romance su privukli pažnju više od milijardu posetilaca interneta. Ovu rekordnu posetu izmerila je kompanija Visible Measurers koja inače ima 100 Million Club u kome su registrovani video spotovi sa posetom od preko sto miliona korisnika.


STARTOVAO PRVI NEMAČKI SPORTSKI DNEVNI LIST

Sredinom marta pojavio se na području Berlina i još dve obližnje regije prvi dnevni sportski list Sport-Tag.
Na obimu od 24 strane ovaj sportski dnevnik će se baviti temama iz fudbala, formule 1, rukometa, hokeja i golfa. Prodajna cena je 0,50 evra, dok nedeljno izdanje ima 48 strana i košta evro. Početni tiraž je iznosio 150.000 primeraka, a očekuje se da će polovinom aprila ovaj naslov biti dostupan na 90 odsto projektovanog tržišta.


NEMCI SVAKODNEVNO KORISTE INTERNET

Svaki četvrti korisnik interneta u Nemačkoj gleda filmove, serije, ili prati onlajn TV i radio programe. Oko 80 odsto korisnika interneta prati vesti i prikuplja informacije putem  ovog medija. Većina korisnika posećuje određene adrese na internetu dnevno. Ova saznanja prikupljena su u okviru istraživanja za 2009. godinu koje je uradilo zajedno više institucija na čelu sa Interactive Advertising Bureau (IAB) Europe. U studiji je anketirano 32.000 korisnika interneta iz 16 evropskih zemalja.


PANINI STARTUJE SA NOVIM MAGAZINOM ZA DAME

Izdavačka kuća Panini izlazi na nemačko tržište 13. aprila sa novim ženskim magazinom Sensa. Ovaj časopis će se pojavljivati dvomesečno, a ciljna grupa su žene između 29 i 49 godina. Do sada se Panini svojim izdanjima obraćao deci i tinejdžerima. Prodajna cena novog časopisa biće 4,20 evra, a startni tiraž će biti oko 100.000 primeraka. Inače Sense predstavlja adaptaciju istoimenog hrvatskog ženskog časopisa, koji je u ovoj zemlji pokrenuo Grüner + Jahr u okviru jedne lokalne firme. U Srbiji magazin izdaje Adria Media Srbija (član Asocijacije medija).


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!