April, 2009 No. 102


NEOPHODNA HITNA POMOĆ MEDIJIMA

Radne grupe za definisanje mogućih oblika pomoći medijima u krizi formirane su na sastanku ministra za kulturu Nebojše Bradića i predstavnika medijskih udruženja i asocijacija, industrije, državne uprave i strukovnih sindikata. Ministar Bradić je ocenio da je formiranje radnih grupa za definisanje paketa interventnih mera za pomoć medijima u cilju prevazilaženja ekonomske krize važan zadatak. Radne grupe tretiraju s jedne strane profesiju, a sa druge medijsku industriju, i u okviru njih će postojati podgrupe za štampane i elektronske medije. Na čelu podgrupe za štampane medije u okviru medijske industrije je Manojlo Vukotić, a za elektronske medije Saša Mirković, dok je na čelu podgrupe, koja tretira profesiju nalazi se Ana Tomanova Makanova.  


MINISTAR ODBRANE U POSETI ASOCIJACIJI MEDIJA

Ministar odbrane Dragan Šutanovac u pratnji brigadnog generala Mitra Kovača i državnog sekretara Dušana Spasojevića posetio je sedište Asocijacije medija. Šutanovac je iskoristio priliku da glavne i odgovorne urednike medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija detaljno informiše o aktuelnim poslovima Ministarstva odbrane. Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je reformi vojske, strategiji odbrane, problemima Kosova, evroatlantskim integracijama, aktivnostima vojne industrije. Šutanovac je izrazio uverenje da će vodeće medijske kuće ubuduće poklanjati još veću pažnju aktivnostima ministarstva usmerenim ka temeljnim reformama Vojske Srbije. Istovremeno ministar odbrane zamolio je medije da posebnu pažnju posvete i međunarodnim aktivnostima Ministarstva kao i predstojećem do sada najvećem aeromitingu, koji će najesen biti realizovan na aerodromu u Batajnici.


U ASOCIJACIJI MEDIJA ODRŽAN OKRUGLI STO POSVEĆEN STANOGRADNJI

U nastojanju da vlastitim aktivnostima Asocijacije budu pokrenute teme koje mogu biti ne samo od poslovnog već i uređivačkog interesa medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije medija polovinom aprila organzovan je okrugli sto čija je tema: «Aktuelni trenutak i budućnost  stanogradnje u Srbiji – Hoće li biti jeftinijih stanova?» Na jednom mestu, u sedištu Asocijacije, pred novinarima su se okupili kompetentni sagovornici za ovu temu: Đuro Đurđević, "Gradina", director; Aleksandar Jović - Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita - generalni director; Dragan Kopčalić - "Montera", director; Tomislav Sekulić - Udruženje posrednika u prometu nekretninama – predsednik, Slobodan Mihajlović - Blok 67 Associates, izvršni director;  Bryan Beaton, King Sturge - rukovodilac odeljenja procene i Branislav Simović - MACE, regionalni director. Okupljeni stručnjaci za stanogradnju nisu mogli da potvrde u proteklom periodu vrlo olako davane izjave o drastičnom padu cena po kvadratnom metru stanova, a posebno kada je reč o onima u novogradnji.


„DNEVNIK” VAŽAN FAKTOR U INFORMISANJU VOJVOĐANA

Potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova-Makanova je primila generalnog direktora „Dnevnik Vojvodina presa" (član Asocijacije medija) Dušana Vlaovića, i istakla da je za Vojvodinu kao regiju veoma važno postojanje dnevnog lista kakav je "Dnevnik". Međutim, nagomilani problemi u Holdingu, iz čijeg sastava se list izdvojio pre nekoliko godina, značajno utiču na rad ne samo ovog lista već i drugih izdanja s dugom tradicijom, kao što su „Poljoprivrednik", „Dobro jutro"...
Zato je Pokrajinska vlada uputila zahtev da postojeće dugove državi Republička vlada konvertuje i da se tako stvore uslovi za prodaju Holdinga na tenderu. Direktor Vlaović se zahvalio na podršci koju "Dnevniku" pruža Pokrajinska vlada, i naglasio da je nedavno promenjena urednička struktura, što je doprinelo novim, kvalitetnijim odnosima u redakcijama.


VUKOTIĆ UREDNIK GODINE

Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" (član Asocijacije medija) i predsednik UO Asocijacije medija proglašen je urednikom godine i laureat je priznanja "Kapetan Miša Anastasijević", koje već devetu godinu zaredom dodeljuju Privredne komore Srbije i Vojvodine, novosadski Fakultet tehničkih nauka i preduzeće "Mediainvent".
Stručni žiri u sastavu: prof. dr Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, prof. dr Neđo Balaban (Ekonomski fakultet Subotica), Vlado Markanović (Mediainvent) i Veroslava Tadić, novinar, ocenio je da Vukotić i "Večernje novosti" daju izuzetan doprinos angažovanom i kvalitetnom informisanju.


ZORAN PANOVIĆ GLAVNI  UREDNIKA „DANASA“

Upravni odbor preduzeća DAN GRAF d.o.o. koji je izdavač dnevnog lista Danas, je razrešio dužnosti dosadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Mihajla Ramača na njegov zahtev. Rad glavnog i odgovornog urednika Ramača u protekle tri godine Upravni odbor je ocenio veoma uspešnim.
Za novog glavnog i odgovornog urednika izabran je novinar Danasa Zoran Panović. Panović je rođen 1970. u Užicu. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U Danasu je od početka izlaženja lista, - od juna 1997. godine. Panović je autor knjiga "Dozvolite da se odjavimo" i "Holding Srbija‍". Dobitnik je godišnje Danasove novinarske nagrade Nikola Burzan, kao i nagrada "Laza Kostić" i "Dušan Duda Timotijević" za kolumne i tv kritiku.


BELGRADE DESIGN WEEK SA PRVOM COMMUNICATION ZONE

Prvi dizajnPark biće realizovan u sklopu manifestacije Belgrade Design Week, koja se u glavnom gradu Srbije održava od 26. do 31. maja. U okviru diazjnParka biće po prvi put organizovana i „communicationZona“ u kojoj će biti predstavljeno 25 najboljih domaćih i regionalnih agencija iz industrije komunikacija i medija. „CommunicationZone“, koji će biti na prvom spratu dizajnParka u nekadašnjoj beogradskoj robnoj kući „Kluz“, je prostor gde će biti predstavljeni etablirani lideri u oblasti advertajzinga, brendinga, grafičkog dizajna, oglašavanja, PR-a, event menadžmenta, medija i tržišnih komunikacija u celini. Na ovaj način, dizajnPark će prvi put u Srbiji, okupiti pod jednim krovom celokupnu kreativnu industriju i sve učesnike na tržištu sa dizajnom kao ključnom karakteristikom delovanja.


ELLE DEKOR, WHIRLPOOL I FPU ORGANIZUJU KONKURS

Zanimjliv konkurs pod nazivom FRIDGEART otvoren je za studente Fakulteta primenjenih umetnosti. Njihov zadatak će biti da pokažu svoju kreativnost i da na razne načine ulepšaju, dekorišu i izmene izgled 20 Whirlpool frižidera. Pobednike konkursa izabraće nezavisni žiri koji će činiti afirmisani stručnjaci, a po završetku konkursa najuspešnije studente očekuju atraktivne nagrade.
Akcija ima za cilj da pokaže kako proizvodi koji nas okružuju i koje često uzimamo zdravo za gotovo mogu zadržati svoju osnovnu funkciju, a da pritom postanu pravi ukrasi u prostoru.
Šta je sve moguće napraviti od ovih frižidera biće prezentirano u narednim brojevima magazina „Elle Dekor“ koji na tržište Srbije plasira izdavačka kuća Adria Media Srbija (član Asocijacije medija).


COLOR PRESS GROUP SPONZOR OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Color press group (član Asocijacije medija) i Olimpijski komitet Srbije potpisali su ugovor o medijskom sponzorstvu. Ugovor o sponzorstvu potpisali su Robert Čoban, predsednik kompanije CPG, i Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Ugovor o medijskom sponzorstvu odnosi se na period do Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru 2010. i Letnjih olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Ovim dokumentom, koji je potpisan pred mnogobrojnim predstavnicima sedme sile, kompanija Color Press Group regulisala je svoj doprinos u promociji sporta u brojnim magazinima koje objavljuje. Predsednik CPG, Robert Čoban je prilikom potpisivanja sponzorskog ugovora istakao da kompanija uviđa značaj sporta i sportista u promociji zemlje, a u prošlosti je bilo perioda kada su jedino sportisti na pravi način promovisali ovu zemlju i bili jedina svetla tačka koja je doprinosila njenom imidžu u svetu. To ne treba da se zaboravi upravo sada u vreme teške ekonomske krize i rezanja svih troškova, jer i u periodu koji je pred nama upravo sportistima država ne bi smela da uskrati finansijsku i organizacionu podršku. Čoban je izrazio uverenje  da će se i druge medijske kompanije ugledati na CPG i dati svoj doprinos sportu u narednom olimpijskom ciklusu. 


DIGITALNA TELEVIZIJA PREKO PTT KDS

Korisnicima kablovske mreže PTT-a (član Asocijacije medija) ponuđen je nov servis –  digitalna televizija, koja omogućava gledanje postojećeg seta analognih televizijskih kanala i dodatne digitalne kanale grupisane u pakete. Ova usluga je u prvoj fazi omogućena svim zainteresovanim korisnicima PTT KDS-a u Beogradu.
Zainteresovani korisnici su u mogućnosti da, prema sopstvenom izboru, odaberu jedan ili više paketa kanala i da ih, uz pomoć odgovarajućeg uređaja (digitalni televizijski set top boks), prate na svojim TV prijemnicima. U ponudi su Filmski paket, Mega paket, kao i 18 plus paket. Cena jednog paketa iznosi od 338 do 423 dinara, cena dva paketa je 635 dinara, dok je cena sva tri paketa 805 dinara (u cenu nije uračunat PDV). Sve informacije o digitalnoj televiziji PTT KDS-a korisnici mogu dobiti na telefonima 011/3615-704 i 011/3064-167  ili na sajtu:  www.kds.rs.


DELTA AGRAR STVARA ŠANSU PROIZVOĐAČIMA NA RUSKOM TRŽIŠTU

U trenutku kada je mali izvoz jedan od najvećih ekonomskih problema Srbije, Delta Agrar divizija Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) kao veliku šansu za poljoprivredu i ukupnu ekonomiju naše zemlje vidi u unapređenju proizvodnje jabuka i drugih vrsta voća i povećanju izvoza ovih kultura na tržište Ruske Federacije. Kompanija je sama u ovom pravcu preduzela značajne konkretne korake, a predlog mera koje bi uključile i druge domaće proizvođače, upućen je Vladi Srbije i nadležnom Ministarstvu za poljoprivredu – rečeno je na tim povodom upriličenom susretu sa predstavnicima medija
Delta Agrar je početkom ove godine formirao i distributivni centar za tržište Rusije. Firma Delta Food Moskva, koja radi od 1. februara, već je uspostavila kontakte sa svim vodećim maloprodajnim lancima Rusije i Belorusije, radi plasmana srpskih proizvoda. Vladi je predloženo da stimuliše individualnog poljoprivrednog proizvođača da pokrene proizvodnju voća, kroz povoljne agrokredite i subvenciju sadnog matrijala. Svim proizvođačima koji bi ušli u takav kreditni aranžman i gajili kvalitetne jabuke, Delta Agrar garantuje otkup celokupnog roda proizvedenih jabuka u narednih 15 godina, kao i implementaciju najviših svetskih znanja.


KARAĐORĐEVIĆI U POSETI SEDIŠTU CPG

Sedište "Color Press Grupe" u Novom Sadu posetili su prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i princeza Katarina. Saradnja CPG i kraljevske porodice traje od launch partija magazina "Hello!" na Belom dvoru u julu 2007. godine i od tada je kompanija CPG redovno podržavala sve humanitarne i druge aktivnosti kraljevske porodice.
Princ Aleksandar i princeza Katarina u razgovoru sa Robertom Čobanom, predsednikom CPG, interesovali su se za efekte finansijske krize na medijsku industriju u Srbiji kao i za planove i aktivnosti CPG u regionu. U druženju koje je trajalo znatno duže od predviđenog protokola, obe strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom a dogovoreno je i nekoliko budućih zajedničkih akcija kao i učešče Fondacije princeze Katarine u projektu CPG "Sunce radosti", koji je posvećen vojvođanskim domovima za decu ometenu u razvoju.


TELEHOUSING!

Na nedavno održanoj izložbi bankarskih tehnologija Tehnobank 2009, svoja rešenja predstavio je i Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) ponudivši poslovnim korisnicima uslugu Telehousing. Ova usluga omogućava savremen način smeštaja telekomunikacione opreme u namenski izgrađenim prostorijama koje zadovoljavaju najviše svetske standarde. Korisnicima je na raspolaganju klimatizovan prostor sa obezbeđenim efikasnim i neprekidnim sistemom napajanja, kao i najmodernijim sistemom zaštite opreme, koja obuhvara protivpožarnu zaštitu, osiguranje prostorija i video nadzor. Zahvaljujući optičkoj infrastrukturi, uz smeštaj opreme, Telekom Srbija svojim poslovnim korisnicima može da obezbedi i bilo koju uslugu prenosa podataka iz širokog spektra ponude. Sve to predstavlja bitne činioce pri odlučivanju kompanija da brigu o smeštaju servera i telekomunikacione opreme prepuste kompanijama specijalizovanim za ovu vrstu usluge.
Imajući u vidu nameru velikih poslovnih korisnika da zaštite svoje podatke i obezbede njihovu sinhronu ili asinhronu replikaciju, Telekom Srbija je osmislio i kompleksno rešenje Disaster recovery, kao odgovor na potrebe korisnika kojima je sigurnost i konzistentnost podataka na prvom mestu. Kreiranjem sekundarnog, Disaster recovery sajta, koji je u stalnoj vezi sa primarnim sajtom i alternativnim lokacijama, omogućava se nesmetan rad korisnika u slučaju bilo kakvog iznenadnog prestanka rada primarnog sajta. Najveću potrebu za Disaster recovery rešenjem prepoznali su bankarski sistemi sa razgranatom poslovnom mrežom. Postojeći korisnici ove usluge su poznate domaće i strane kompanije, što dovoljno govori o prednostima i kvalitetu.


KURS ZA „NEUSTRAŠIVE KOMUNIKATORE

IREX Serbia realizovaće dvonedeljni program “Neustrašiv komunikator” (Fearless Communicator Program) koji će se održati u periodu od 11. do 22. maja 2009. godine, svakog dana od 9 do 12 časova u Medija centru Beograd, Terazije 3.  Program je osmišljen tako da polaznici već u poslepodnevnim satima nova znanja mogu da primene na svojim radnim mestima. Program “Neustrašiv komunikator” se sastoji od dve radionice, svaka u trajanju pet dana: Bojažljiv komunikator (Fearfull Communicator), i Neustrašiv komunikator (Fearless Communicator).
Svaka radionica pokriva teme i pitanja značajne za puno ostvarenje veština neophodnih za povećanje produktivnosti, veće samopouzdanje, veći profesionalizam i entuzijazam, poboljšane veštine komuniciranja i poboljšan timski rad.
 

US: PUBLIKA SE OKREĆE KABLOVSKOJ I WEB-u


 

NEWSQUEST: KATASTROFALAN PAD PRIHODA OD OGLASA

Jedan od najvećih britanskih regionalnih izdavača, kompanija Newsquest (evropska divizija američke Gannett korporacije) zabeležila je u prva tri meseca ove godine pad prihoda od oglasa po osnovu prodaje nekretnina od čak 60 odsto u odnosu na prva tri meseca prethodne godine. Inače ukupan prihod od malih oglasa kod ove kompanije je za 45,1 procenata manji u prva tri meseca 2009. godine u odnosu na isti period prethodne. Kada je reč o ukupnim prihodima od oglasa ostvarenim u 17 dnevnih i oko 200 nedeljnih listova kompanije Newsquest onda ukupan pad u prva tri meseca ove godine iznosi 38,7 procenata u odnosu na isti period u prethodnoj.


BRITANIJA: BARONESA NA ČELU SAVETA ZA ŠTAMPU

Baronesa Peta Buscombe započela je svoj trogodišnji mandat na mestu predsednika britanskog Saveta za Štampu (Press Complaints Commission). Tim povodom izjavila je da je sasvim sigurno da nju i Savet za štampu očekuje vrlo složen posao na unapređenju rada ali da će prve nedelje na čelu ovog samoregulatornog tela provesti pažljivo slušajući primedbe i sugestije svih onih koji su do sada imali iskustava u radu sa savetom. Baronesa Buscombe je bivši izvršni direktor Asocijacije oglašivača a na mestu predsednika britanskog Saveta za štampu nasledila je Sir Christopher Meyer.


IFRA I SND O DIZAJNU MULTIPLATFORMI

IFRA u saradnji sa Društvom za novinski dizajn organizuje krajem maja u Parizu  međunarodnu konferenciju posvećenu specifičnim problemima novinskog i dizajna u magazinima. Reč je o pokušaju da se dođe do odgovora kako na jednostavan i lako prepoznatljiv način doći do kvalitetnih dizajn rešenja u oblasti tzv. Multiplatformskog informativnog dizajna. Reč je, naravno, o pokušaju da proizvođači informacija na što jednostavniji način dizajnraju informativne sadržaje koje istovremeno plasiraju čitaocima printanih, internet i mobilnih informativnih platformi. Glavne teme ovog skupa su: Plasman vesti u svetu multiplatformi; Tranzicija ilustracija od 2D – 4D; Mala zemlja – veliki dizajn – luksemburška iskustva; Nove granice onlajn infografike.


SLOVENIJA: ZA FINANSIRANJE MEDIJA - 3,4 MILIONA EVRA

Slovenija će ove godine izdvojiti 3,400.000 evra na ime podrške stvaranju i širenju programskih sadržaja medija. Novac će mediji dobijati na osnovu prijave na konkurs, a predmet konkursa je sufinansiranje kreiranja programskih sadržaja štampanih medija, radio i televizijskih programa i elektronskih publikacija. Kod štampanih medija i elektronskih publikacija, objavljeno je u Službenom listu, sufinansiraće se kreiranje tematskih članaka, serija, analiza, reportaža i drugih odgovarajućih sadržaja, a kod radio i televizijskih programa kreiranje kulturnih, umetničkih, obrazovnih, stručnih i naučnih emisija, kao i književnih ili pozorišnih dela pripremljenih za radio i televiziju. Štampanim medijima, radio i televizijskim programima i elektronskim publikacijama će, kako se predviđa, biti podeljeno 1,400.000 evra, a programima radija i televizije sa statusom lokalnog, regionalnog, studentskog odnosno neprofitnog programa dva miliona evra.
Projekti se iz državnog budžeta mogu finansirati u visini od najviše pedeset odsto od ukupne ocenjene vrednosti prijavljenog projekta, a konkurs će trajajti od 10. aprila do 11. maja.


AP REAGUJE NA FINANSIJSKU KRIZU U MEDIJIMA

Agencija Associated Press (AP) pokreće nekoliko inicijativa prilagođenih finansijskoj krizi u kojoj su se našli novinski mediji. Tako će članovima AP news servisa od 2010. biti ponuđene niže cene i pogodniji uslovi pretplate, a najavljeno je i pokretanje sistema zaštite onlajn sadržaja od besplatnog preuzimanja. Novi sistem bi pratio licencirane sadržaje i njihovu distribuciju na webu, te autorima omogućio da pokrenu sudske postupke protiv onih koji ove sadržaje preuzimaju bez dozvole. Planiran je i razvoj pretraživača koji bi korisnicima prikazivao najnovije i najrelevantnije izvore vesti.
Namera AP da preuzme kontrolu nad svojim sadržajima na webu najnoviji je pokušaj novinske industrije da se uhvati u koštac sa problemom besplatnog preuzimanja onlajn sadržaja od strane Google-a i drugih pretraživača i agregatora vesti, koji indeksiranjem i objavljivanjem sažetaka smanjuju vreme koje korisnici provode na izvoru vijesti, što novinama nanosi finansijsku štetu.


ZABRINUTOST EU ZA BUDUĆNOST ŠTAMPANIH MEDIJA

Evropska komisija, u sklopu svoje misije osnaživanja medijske industrije i promocije slobode govora, zatražila je od evropskih novina izveštaje o trenutnom i budućem stanju štampanih medija. Odgovori čelnih ljudi evropskih novinskih kuća bi trebalo da pomognu u oblikovanju nove medijske politike EU i pojedinih zemalja članica. Prema podacima Evropske komisije, izdavačka delatnost obezbeđuje skoro 700.000 poslova u oko 80.000 kompanija širom EU, te, osim ekonomske, ima i važnu društvenu ulogu.
Štampani mediji širom sveta su pogođeni finansijskom krizom zbog pada prihoda od oglašavanja i porasta popularnosti novih medija, a Evropska komisija očekuje da će se ovaj trend nastaviti i do kraja 2009. godine.


NEWS CORP  LANSIRA PORTAL ZA INTERNU UPOTREBU

Medijski mogul Rupert Mardok vlasnik News Corp imperije imenovao je John Moody za supervizora globalnog portala čiji je cilj da na jednom mestu sabere sve informativne sadržaje Mardokove medijske imperije. Portal koji neće biti javno dostupan ima zadatak da svim korisnicima vesti počev od Dow Jones, preko Times of London do Fox News istovremeno omogući uvid u raspoložive vesti, njihovu bolju razmenu i distribuciju i, naravno. da značajno smanji troškove proizvodnje na ovom planu. Neke medijske kuće u Mardokovom vlasništvu počele su da razmenjuju informacije od pre par meseci a na ovaj način razmena i pregled vesti biće institucionalizovane u celom sistemu.


VELS: DIGITALIZUJU NOVINE STARE I TRI VEKA

Nacionalna biblioteka Velsa koja je upravo završila posao digitalizacije više od 600.000 stranica savremene velške književnosti i drugih pisanih dokumenata započinje novi kapitalni posao. U okviru projekta vrednog dva miliona funti, koje je izdvojila velška vlada, biće digitalizovano više od dva miliona stranica velških novina i magazina. Na ovaj način biće digitalizovano oko 300 dnevnih novina i magazina od koji su neki stari i po 300 godina. Ideja je da na ovaj način za potrebe škola, univerziteta, ali i svih ostalih korisnika bude formirana lako dostupna baza podataka.


NEWSQUEST LANSIRAO HIPERLOKALNI WEBSITE U MIDLANDU

Jedan od najvećih britanskih izdavača regionalnih novina, kompanija Newsquest lansirala je za područje Midlanda hiperlokalnu websajt sekciju za svojih sedam lokalnih naslova. Prvi lokalni modul koji servisira Kidderminster Shuttle lansiran je pre dva meseca. inicijativu loklanih novina Shuttle sledće tokom narednih meseci još šest lokalnih listova okupljenih oko Newsquestove divizije u Storbidžu. Inače, korisnici ovog hiperlinka iz sela i gradića koje pokriva mogu besplatno da postavljaju vesti iz svojih sredina, a pokretači projekta smatraju i da će on biti snažan zamajac za jačanje oglašavanja lokalnih biznisa. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!