April, 2009 No. 101


MEDIJSKA INDUSTRIJA U KRIZI – NEOPHODNE HITNE SISTEMSKE MERE

Na nedavno održanoj, tematskoj, sednici Upravnog odbora Asocijacije medija predstavnici medijskih kuća konstatovali su da ekonomska kriza svom žestinom već pogađa medijsku industriju Srbije, ali i procenili da bi situacija u narednom periodu mogla biti još gora. Glavni urednici i direktori medijskih kuća izrazili su bojazan da mere koje pojedinačno preduzimaju ni izdaleka neće biti dovoljne da bi se izbeglo najgore – gašenje medija i masovno otpuštanje novinara i ostalih medijskih radnika. Posebno je ukazano na dramatičan pad prihoda od oglasa kao i smanjenje prodatih tiraža. Izdavači u uslovima opšte ekonomske krize ne mogu sami pronaći rešenje za ovu situaciju. Tim povodom dogovoreno je da se zatraži hitan sastanak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima Mlađanom Dinkićem, Dianom Dragutinović i Nebojšom Bradićem. Uz poziv za sastanak premijeru Cvetkoviću upućen je i predlog konkretnih mera koje bi mogla da realizuje Vlada i nadležna ministrstva, što bi trebalo da predstavlja zajednički pokušaj da se iznađu obostrano prihvatljiva rešenja za ublažavanje posledica ekonomske krize u medijskoj industriji Srbije.
Upravni odbor Asocijacije medija na istoj sednici je odlučio da, na poziv Ministarstva kulture u radnu grupu koja bi se bavila krizom u štampanim medijima imenuje: Jelenu Drakulić – Petrović, Miru Glišić – Simić, Biljanu Stepanović – generalne direktorke kompanija Ringier, Politika novine i magazini, Ekonomist Media Group, kao i Manojla Vukotića, generalnog direktora Kompanije Novosti, Roberta Čobana, predsednika Color Press Group i Zorana Papića, izvršnog direktora Asocijacije medija. U radnu grupu koja će se baviti posledicama krize u elektronskim medijima imenovani su: Aneta Radivojević, glavna urednica i direktorka TV5 Niš i Aleksandar Timofejev, glavni urednik i direktor RTV Studio B.


ASOCIJACIJA MEDIJA I POŠTA FORMIRALI ZAJEDNIČKI STRUČNI TIM

Asocijacija medija i Pošta „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) formirali su zajednički stručni tim sa zadatkom da u što kraćem roku ispita i predloži mere za unapređenje poslovne saradnje između medijskih kuća i JP PTT saobraćaja „Srbija“. U definisanju mogućnosti za unapređenje poslovne saradnje Asocijaciju medija predstavljaju Aleksandar Backović (Kompanija Novosti), Ivan Tadić (Politika novine i magazini), Voja Milošević (Vreme), Milan Subotić (Ringier) i Zoran Papić (Asocijacija medija). Stručni tim Pošte „Srbija“ koji čine direktori pojedinih sektora predvodi zamenik generalnog direktora Miloš Miščević. Posebna pažnja biće posvećena saradnji u oblasti prijema malih oglasa, prodaji štampe na poštanskim šalterima, a posebnim projektom biće obuhvaćena kućna dostava novina i magazina.


„NOVOSTI“ URUČILE NAGRADE ZA ARHITEKTURU

Arhitektonsko ostvarenje Vesne Cagić-Milošević i Ksenije Bulatović, poslovna zgrada u Takovskoj ulici 23-25 u Beogradu, žiri Kompanije „Novosti“ (član Asocijacije medija) proglasio je najbolje izvedenim delom u prošloj godini. Nagrada je autorkama uručena na svečanosti u beogradskoj galeriji „Ozon“, gde je istovremeno svečano otvorena izložba najboljih radova prispelih na tradicionalni autorski konkurs za arhitekturu, koji gotovo pola veka afirimiše i nagrađuje najviše domete srpskih projektanata.
Pored deset radova koji su konkurisali za glavnu nagradu - za najbolje izvedeno arhitektonsko delo u protekloj godini, u „Ozonu“ je predstavljeno i deset odabranih radova, koji su se našli u konkurenciji za najbolji studentski projekat. U kategoriji studentskih radova, među 154 prispela, nagrađen je nacrt kule hotela i garaže Hane Drašković.


STUDIO B PROSLAVIO 39. ROĐENDAN

Radio Televizija Studio B (član Asocijacije medija) obeležila je 1. aprila 39 godina postojanja. Zamišljen kao prvi nedržavni radio početkom sedamdesetih, Studio B danas čine radio i televizija čije je ime simbol Beograda. Od potrebe da zvukom i rečima bude drugačiji do radija koji je sedamdesetih predstavljao oči i uši Beograda, preko prvog opozicionog radija i televizije u Srbiji, uz burna politička previranja i pokušaje gašenja, Studio B obeležava 39. rođendan kao medij koji se svojim programom uspeo nametnuti kao nezaobilazni servis  Beograđana. Sve što čini život, probleme i potrebe Beograđana, glavna je tema na programu Studija B. Nekada su program ove medijske kuće uređivali i kreirali neprikosnoveni autoriteti, a uvek se setimo Đoke Vještice ili Duška Radovića. Danas ekipa koju predvodi Aleksandar Timofejev ima za cilj da sačuva najbolje iz tradicije i nastavi da stvara program kakav je potreban milionskom gradu.


SREBRNI JUBILEJ „HEMOFARM PRESS“

Interne novine Hemofarm koncerna (pridruženi član Asocijacije medija), Hemofarm press, obeležavaju četvrt veka postojanja. Prvi fabrički Informator pojavio se 5. aprila 1984. godine Bila je to druga godina kako je na čelo kompanije došao  Miodrag Babić, koji je zaposlene od samog početka  iznenađivao  inovacijama, među kojima je bila i - osnivanje fabričkog glasila.
Prvi redakcijski odbor sačinjavali su Mirjana Topalović, Atila Kiš i Gordana Lazić Velovan koja je, od prvog broja do danas, glavni i odgovorni urednik sada, inače direktorka Centra za PR Hemofarma.
Povodom 25 godina, štampan je jubilarni broj u kom je pregled onoga o čemu jeHemofarm press izveštavao prethodnih četvrt veka.


ZBOG KRIZE MANJE DAŽBINE ZA TELEVIZIJE

Savet Republičke radiodifuzne agencije uputio je Ministarstvu kulture zahtev da se izmeni način obračuna nadoknada koje plaćaju lokalne i regionalne RTV stanice za emitovanje programa. Ukoliko republička vlada prihvati takav predlog, mesečne naknade bile bi niže između 20 i 25 odsto. «Naše službe su uradile procenu i zaključile da umanjenjem naknada ne bi došlo do blokade niti bilo kakvog poremećaja u radu Agencije. Smanjio bi se jedino onaj deo sredstava koji se na kraju fiskalne godine prebacuje u budžet Republike Srbije. Mislim da je za građane Srbije od većeg interesa da emiteri, koji im prenose informacije uspeju da prežive, nego da država prihoduje nekoliko miliona dinara manje ili više», rekao je Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.
U Srbiji ima 467 emitera, koji emituju radio i tv program na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou


PRESS POVEĆAO CENU NA 30 DINARA

Redakcija dnevnog lista „Press“ odlučila je da poslednje nedelje marta poveća prodajnu cenu lista. Nova prodajna cena lista je 30 dinara. Redakcija je obavestila čitaoce da je na ovaj, uvek nepopularan poslovni potez, bila primorana zbog značajnog porasta troškova poslovanja i bitno smanjenih marketinških prihoda. Uredništvo je posebno ukazalo na povećanje troškova poslovanja u oblasti repromaterijala nastalih po osnovu promene kursa dinara u odnosu na evro. Inače, od početka godine veliki broj dnevnih listova i magazina beleži drastičan pad prihoda od oglasa.


DELTA MAXI U AKCIJI OČUVANJA ŽIVOTNE SREDINE

Kompanija Delta Maxi, koja posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) počela je da uvodi biorazgradive plastične kese u sve svoje maloprodajne formate (Maxi, Mini Maxi i Tempo) u želji da svojim resursima doprinese očuvanju životne sredine. Projekat uvođenja biorazgradivih kesa promovisan pod sloganom „Za bolje navike“ predstavlja pionirski poduhvat u našoj zemlji i još jedan je dokaz da kompanija Delta Maxi deluje proaktivno, realizujući projekte pre Zakona koji će regulisati ovu oblast poslovanja.
Iako su troškovi proizvodnje biorazgradivih kesa veći u odnosu na troškove proizvodnje običnih plastičnih kesa, sve kese i dalje će se besplatno deliti potrošačima.
Među brojnim prednostima biorazgradivih kesa najvažnija je da se ove kese razgrađuju 100 puta brže od običnih plastičnih kesa (4 umesto 400 godina) i to bez štetnih ostataka.


SUBOTIČKA SUPER TV PREKINULA PROGRAM

Subotička Super televizija prekinula je program posle naloga Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da obustavi emitovanje programa zbog neplaćanja troškova za frekvenciju. RRA je Super televiziji naložila da prekine emitovanje programa nedelju dana pre usmene opomene i stvarnog prekida programa.
Super televizija duguje oko 30 miliona dinara za pokrajinsku frekvenciju. Većinski vlasnik Vinarija Čoka ima 95 odsto deonica tog medija, a pet odsto je u vlasništvu RTS.


POŠTE SRBIJE : VELIKANI SRPSKOG GLUMIŠTA NA MARKAMA

Novo, četvrto izdanje poštanskih maraka iz serije „Velikani srpskog glumišta”, objavljeno u saradnji Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija), DP „Jugomarka” i Saveza dramskih umetnika Srbije, promovisano je u Ateljeu 212 u Beogradu.
Na seriji prigodnih maraka autora Marine Kalezić, akademskog slikara, našli su se obrađeni likovi Vele Nigrinove, Milana Ajvaza, Nevenke Urbanove, Steve Žigona, Slobodana Perovića, Stevana Šalajića, Nede Spasojević i Miloša Žutića.
Miloš Miščević, zamenik generalnog direktora Pošte Srbije, pustio je marke zvanično u opticaj i izrazio očekivanje da će se uspešna saradnja sa Savezom dramskih umetnika Srbije nastaviti i u budućnosti.


ODRŽANA SEDNICA BORDA ABC SRBIJA

ABC Srbija završio je 2008. godinu sa 41 članom i 43 verifikovana naslova, koji čine 80 odsto ukupnog prodatog tiraža dnevnih novina i 90 procenata od ukupnog prodatog tiraža magazina u Srbiji. Oditovani naslovi pripadaju najvećim izdavačima, kao što su Ringier, Večernje novosti, Politika, Press, Color press i druga izdanja konstatovano je na nedavno održanoj sednici borda ABC Srbija. Bord je takođe raspravljao o ekonomskoj krizi koja je zahvatila i srpsku medijsku scenu, što će imati negativan uticaj na ukupnu izdavačku i marketinšku industriju. U cilju efikasnijeg poslovanja i ušteda u oglasnim budžetima, zaključeno je da se oglašivačima savetuje da se okrenu naslovima koji verifikuju svoje tiraže. Ovo se posebno odnosi na velike oglašivače u Srbiji, koji imaju potrebe za insertacijama u listovima. Takođe je podržana inicijativa komiteta agencija i oglašivača da se agresivnije promovišu svi benefiti koje sve strane u ugovaranju oglasnog prostora, imaju od oditovanja. Bord je podržao organizaciju Konferencije evropske zone Međunarodne asocijacije – IFABC, koja će biti održana u Beogradu od 7. do 9. maja ove godine. Pored 24 organizacije iz Evrope, Beograd će biti domaćin i sastanka Izvršnog odbora svetske asocijacije - IFABC. Članovi Borda su se založili da se ova konferencija iskoristi za dalju promociju ABC, ali i za promociju srpske izdavačke i marketinške industrije.


BLIC PONOVO SA „ATLASOM LJUDSKOG TELA”

Dnevni list „Blic“ (član Asocijacije medija) odlučio je da u celosti ponovi nedavno realizovanu akciju u kojoj je čitaocima u saradnji sa Ministarstvom zdravlja  poklonio „Atlas ljudskog tela“. Povod za tako brzo ponavljanje je izvanredan speh akcije, koja je realizovana u martu kao i veliki broj zainteresovanih koji nisu na vreme uspeli da obezbede primerke „Blica“ sa pojedinim delovima atlasa. Ovog puta realizaciju akcije pored Ministarstva zdravlja pomaže i kompanija „Velefarm“


TELEKOM SRBIJA USPEŠNO ORGANIZOVAO DONATORSKI SKUP

Na prvom donatorskom skupu kompanije Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), održanom krajem marta u Skupštini grada Beograda,  prikupljeno je 1,015 računara za osnovne i srednje škole širom Srbije. Cilj donatorskog skupa je prikupljanje računarske opreme za otvaranje internet učionica u školama u Srbiji, koje će pored besplatnog interneta Telekoma Srbija, biti adekvatno i opremljene.
Prvi donatorski skup akcije „edukacij@!“ otvorili su generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko, ministar prosvete Žarko Obradović i ministarka telekomunikacija i informacionog društva Jasna Matić. Branko Radujko je  potsetio prisutne da je Telekom Srbija projekat pokrenuo pre nepuna četiri meseca i da je do sada umreženo 970 škola, donirano ukupno 100 računara, a do 1. septembra će sve škole na teritoriji Republike dobiti Internet.
Akciji su se, do sada, priključile 54 kompanije doniranjem računara, telekomunikacione opreme i edukativnih programa. Akcija „e-dukacij@“, koju su u decembru 2008. godine pokrenuli Telekom Srbija i Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo i uz posebno pokroviteljstvo predsednika Republike Srbije Borisa Tadića,  ima za cilj da osavremeni obrazovni proces.


SARADNJA COMTRADE GROUP I ADAPTIVE ENGINEERING

Američka IT kompanija“ Adaptive Engieneering”, usko specijalizovona za razvoj grafičkog interfejsa kada su u pitanju softverska rešenja, sklopila je partnerski ugovor sa kompanijom ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija) radi zajedničkog nastupa na tržištima SAD i Evrope.
Od ovog partnerstva se očekuje da u narednih 12 do 18 meseci uposli više od 100 inženjera iz Srbije. Pored toga, ovo partnerstvo će u budućnosti promovisati postojeće prisustvo grupacije ComTrade na teritoriji SAD, ali će i omoguciti  kompaniji “Adaptive Engieneering” da kroz ovaj poslovni model  nudi jedinstvenu uslugu klijentima.
Veselin Jevrosimovic, predsednik kompanije ComTrade Group objasnio je da grupacija uspešno posluje u Sjedinjenim Američkim Državama vec skoro dve godine i da ovo partnerstvo sa kompanijom “Adaptive Engieneering” jeste strateski veoma vazan korak u razvoju daljeg poslovanja u SAD.


VAC I IFJ DODELJUJU “NAGRADU ZA HRABROST”

VAC (WAZ) medijska grupa i Međunarodna federacija novinara (IFJ) odlučili su da novoustanovljenom nagradom podrže hrabro novinarstvo. Ova dva osnivača, koja su 2007. godine dogovorili „okvirni sporazum za odbranu i unapređenje slobode štampe, kvalitetnog novinarstva i dobrih radnih odnosa“, predstavili su nagradu u toku 2. Medijskog foruma južne Evrope u Sofiji. „Nagrada VAC i IFJ za hrabro novinarstvo“ nagrađuje novinarstvo koje se dokazalo u otkrivanju korupcije ili zloupotrebe vlasti, dokazalo hrabrost i profesionalizam naspram zastrašivanja i pritisaka. Nagrada u visini od 10.000 evra za „Nagradu za hrabrost“ je otvorena za novinare iz svih zemalja zapadne, srednje i jugoistočne Evrope u kojima je VAZ grupa publicistički angažovana (Albanija, Bugarska, Nemačka, Hrvatska, Makedonija, Austrija, Rumunija, Srbija i Mađarska).
Nagrada će biti prvi put dodeljena na 3. Medijskom forumu jugoistočne Evrope 2009. godine. Opširnije informacije očekuju vas na internet adresi: www.waz-mediengruppe.de
 

BRITANCI SE ŽALE NA PISANJE ŠTAMPE

Britanski Savet za štampu objavio je izveštaj o radu u 2008. godini. Iz ovog dokumenta se vidi da se na različite tekstove objavljivane u britanskim dnevnim i periodičnim listovima žalilo 8 odsto čitalaca više nego što je to bio slučaj tokom 2007. godine. Tabela koju objavljujemo u prilogu ilustruje raznolikost povoda za žalbe koje su upućivane Savetu za štampu. Ubedljivo najviše pritužbi se odnosi na preciznos objavljenih podataka, slede žalbe zbog ometanja privatnosti a na trećem mestu su pritužbe građana na uznemiravanje i ometanje privatnosti u vezi sa smrtnim slučajevima.


 

ŠTA BI BILO DA NEMA KRIZE

Izvršni direktor kompanije Thomson Reuters -  Tom Glocer zaradio je ukupno na ime rukovođenja kompanijom tokom 2008. godine - 36,6 miliona dolara. Njegova osnovna plata na godišnjem nivou je samo 8,9 miliona dolara, dok je sve ostalo prihodovao po osnovu bonusa i vrednosti kompanijskih akcija na berzi.


KLASIČNI MEDIJI SE RANO OBRADOVALI

Tek što su se britanski klasični mediji - novine, magazini, tv i radio - poradovali da bi u drugoj polovini 2009. godine moglo da dođe do zaustavljanja pada prihoda od oglasa i laganog rasta, stigla je dramatična prognoza svetskog marketinškog džina kompanije WPP. Po oceni ove kompanije prihod od oglašavanja u britanskim klasičnim medijima do kraja ove godine pašće za daljih 16 procenata. Najveći gubtnik biće dnevni listovi sa padopm od 20 odsto, a slediće ih magazini sa padom prihoda od oko 16 procenata.


BRITANIJA: “THE TIMES” NOVINE GODINE

Dnevni list “The Times” pobednik je ovogodišnjeg takmišenja za Britansku press nagradu (British Press Award). Tajms je nakon svečanosti u londonskom Grosvenor House Hotelu odneo kući ukupno tri nagrade. Među njima je svakako najsjajnija titula Nacionalne novine godine u Velikoj Britaniji za 2008. godinu. U obrazloženju žirija istaknuto je da je list pod uredništvom Džemsa Hardinga doživeo izuzetnu transformaciju u odnosu na 2007. godinu.


ZAJEDNIČKI  STUDIO ZA “SUN”, “TIMES” I “NEWS OF THE WORLD”

Kompanija News International, britanski ogranak Mardokovog medijskog konglomerata New Corpporation pustila je u Londonu u rad novi tv i audio studio u čije opremanje je uloženo oko milion funti.  Studio će pružati usluge u izradi audio i video klipova novinarima redakcija “The Sun”, “News of the World” i “Times” čiji je zdavač u Velikoj Britaniji kompanija News International. Studio je u kompanijskom zdanju u Londonu, a prostor je pre osavremenjavanja i ulaganja u najnoviju tehnologiju koristila redakcija “News of the World” za iste svrhe. Ovo je, u poslednje vreme,  jedna od ređih investicija u okvirima britanske medijske industrije.


“TRIBJUN” PRODAT ZA FUNTU

Redakcija britanskog, levo orijentisanog,  magazina Tribune otkrila je identitet svog novog vlasnika. Reč je o Kevinu MekGrejty (Kevin McGrath), kandidatu laburističke partije na predstojećim izborima za Evropski parlament. Novi vlasnik je za kupovinu magazina uložio samo jednu funtu. Tribune magazin do sada je bio u vlasništvu čak šest sindikata koji su ga, kupovinom 2004. godine, spasili od propasti. Magazin je na britanskom tržištu štampe već 71 godinu.


U ZAGREBU IFRA KONFERENCIJA ZA JUGOISTOČNU EVROPU

Glavni grad Hrvatske – Zagreb biće od 18. do 19. juna 2009. domaćin IFRA Konferencije za Jugoistočnu Evropu. Skup će biti održan u Hotelu „Dubrovnik“, a okupiće više desetina stručnjaka za štampane medije iz regiona Jugoistočne Evrope. Glavne teme skupa su: «Investiranje u skladu sa mogućnostima», «Atraktivan dizajn», «Inovativno oglašavanje» i «Uštede na štamparskim bojama». Detaljnije informacije o skupu očekuju vas na internet adresi: www.ifra.com


TURSKA: BEZ RAZUMEVANJA ZA MEDIJE KOJI IZBEGAVAJU POREZ

Da je plaćanje poreza ozbiljna obaveza koja se ne može tako lako zaobići nedavno su potvrdili turski poreznici blokirajući sve račune Dogan Yaying Holdings, jedne od najvećih medijskih kuća u Turskoj koja poseduje neke od najprodavanijih dnevnih novina (Hurryet...) kao i neke od najgledanijih tv kanala. Poreznici su blokirali račune ove kompanije insistirajući na plaćanju poreza od oko 480 miliona dolara na profit ostvaren pre dve godine prodajom 25 procenata udela u kompaniji nemačkom medijskog džinu Axel Springer. Finansijske vlasti su zatražile bankarsku garanciju do izmirenja obaveza, ili udeo u kompaniji.


“SAN” LANSIRA ONLAJN RADIO STANICU

Perjanica mardokove kompanije News International Co. “The Sun” uložio je milion funti u opremanje studija i ostale poslove vezane za pokretanje onlajn radio stanice “Sun Talk”. Planirano je da emitovanje programa počne 20. aprila. Svakodnevno, u vremenu od 10.00 do 13.00 časova biće emitovan program koji će, prema planovima investitora, u prvoj godini emitovanja privući 150.000 slušalaca.


ŠPANIJA: NEMA VIŠE “OK!”, „VISA IBERIA“ I „IBERIA PLUS“

Špansko tržište magazina ostalo je bez OK magazina čiji vlasnici u Španiji su bili kompanije Grupo Zeta i British Northern Shell. OK magazin, koji inače ima 16 izdanja u svetu, u Španiji je jednostavno postao - neisplativ. Španska izdavačka kuća Grupo Zeta istovremeno je, zbog nerentabilnosti,  prestala da izdaje i magazine Visa Iberia i Iberia Plus.


SARADNJA JOMIURI ŠIMBUNA I VOLSTRIT ŽURNALA

Japanski Jomiuri Šimbun (The Yomiuri Shimbun) i Valstrit Žurnal (The Wall Street Journal Asia) potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji koja obuhvata štampu distribuciju i licencna prava, a otvara i ostale mogućnosti za saradnju između dve kompanije. Po ovom ugovoru Jomiuri Šimbun štampa Valstrit Žurnal Azija koji izlazi pet puta sedmično, kao i azijsko izdanje Weekend Journal koje se distribira uz redovno izdanje petkom. Jomiuri Šimbun će pružiti i pomoć u distribuciji Volstrit Žurnala Azija u regionima Tokio, Osaka i Nagoja. Dve kompanije su takođe potpisale ugovor o licencnim pravima za štampanje posebnih publikacija na japanskom jeziku.


READING CHRONICLE POSTAJE “TABLOID” POSLE 236 GODINA.

Britanski The Reading Chronicle, čiji je prvi broj štampan još daleke  1773, nakon punih 236 godina izlaženja postaje – tabloide. U ovom slučaju ne radi se o označavanju tabloidnog sadržaja već je reč o promeni formata. Novina je na format “tabloida” pređla nakon dugogodišnjeg štampanja na tzv "broadsheet” formatu. Prema podacima britanskog ABC biroa The Reading Chronicle je u drugoj polovini 2008. godine imao prosečno prodati tiraž od 9.392 primeraka.


NORTHCLIFFE DUPLIRA BROJ OTKAZA

Kompanija Daily Mail and General Trust najavila je da će ove godine morati da otpusti 1.000 zaposlenih u svojoj kompaniji Northcliffe čiji osnovni posao je izdavanje regionalnih i lokalnih listova. Reč je o duplo većem broju otpuštanja nego što je kompanija predviđala početkom 2009. godine. Na početku godine Northcliffe je zapošljavao 4.500 radnika sa punim radnim vremenom


COCA-COLA NAJMOĆNIJI BREND

U nedavno sprovedenoj anketi koja je obuhvatila 20 odsto vodećih američkih kompanija Coca-Cola je pozicionirana kao najsnažniji brend po mišljenju starijih menadžera u ovim kompanijama. Ispitanici su je ocenili kao najprepoznatljiviji i najprihvatljiviji brend. Na drugom mestu u ovoj anketi je Johnson&Johnson, treći je Harley-Davidson, a na četvrtom mestu je Hershey Foods, dok je peto mesto pripalo kompaniji Campbell Soup.


KRIZA POGAĐA I NAJPOZNATIJE SAJAMSKE MANIFESTACIJE

Svetska ekonomska kriza ne bira žrtve. To je vidljivo iz nedavno objavljenih podataka o broju posetilaca sajmu popularne elektronike CeBIT u Hanoveru. Ni prisustvo kancelarke Angele Merkel, koja je otvorila sajam u pratnji Arnolda Švarcenegera nije uspelo da pobudi veću pažnju posetilaca. Jedan od najpoznbatijih svetskih sajmova ove godine je zabeležio manju posetu za neverovatnih 20 procenata u odnosu na broj posetilaca u 2008. godini. Katastrofalan je bio i pad broja izlagača. U odnosu na 6.100 iz 2008. godine ove godine u Hanoveru se pojavilo samo 4.300 izagača.


METRO PROMOVIŠE RECIKLAŽU

Londonski besplatni dnevnik „Metro“ otpočeo je kampanju „ohrabrivanja“ čitalaca da recikliraju svoje primerke novina. List koji ove godine slavi desetu godišnjicu dogovara se sa Southeastern and Southern železničkim kompanijama o postavljanju uređaja za reciklažu na Ašford Internešnal i Brajton Stanici. Oglasna kampanja prikazuje naslovnu stranicu lista uz poruku „Užas – žena ostavila Metro u vozu“ 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!