April, 2005 No. 7

pomogao                                 ASOCIJACIJA MEDIJA O ZAKONU O OGLAŠAVANJU

Upravni odbor Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija, na sednici održanoj 14.04.05. razmatrao je predlog Zakona o oglašavanju. Ocenjeno je da su pojedine odredbe predloga Zakona o oglašavanju izuzetno restriktivne i da će uticati na značajno smanjenje ionako nedovoljnih prihoda od uglasa u većini medija. Tim povodom, a polazeći od činjenice da je predlog zakona već u skupštinskoj proceduri UO je odlučio da se sa konkretnim, predlozima u formi amandmana obrati Odboru za trgovinu, turizam i usluge Skupštine Srbije i preko njega od poslaničkih grupa u Skupštini zatraži usvajanje blaže – prelazne – varijante Zakona o oglašavanju.


OBRAZOVANJE U SARADNJI SA NEMAČKOM I NORVEŠKOM


Asocijacija medija uz organizacionu i finansijsku pomoć Nemačke i Norveške tokom maja i juna realizuje dva seminara.
«Zaštita intelektualne svojine u medijima» je tema seminara koji će biti realizovan uz pomoć stručnjaka iz Savezne Republike Nemačke. Na seminaru će učestvovati predstavnici medija i medijskih asocijacija iz SCG.
U saradnji sa Norveškom i Norveškom narodnom pomoći /Norwegian People's Aid/ biće realizovan dvodnevni seminar na temu: «Medijsko organizovanje – direktne koristi – norveško iskustvo»


REMITENDA I PDV

Iskustva novinsko izdavačkih i distributerskih kuća u tromesečnoj primeni Zakona o PDV bila su tema sastanka održanog 18. aprila u Ministarstvu finansija. Iz Ministarstva, sastanku je prisustvovala g-đa Nataša Kovačević, pomoćnik ministra, sa saradnicima a u ime Asocijacije medija finansijski stručnjaci iz kompanija: Novosti, Politika, Blic, Colorprint, Europapress, NIN, Global Press i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija.
Predstavnici novinsko izdavačkih kuća insistirali su na realizaciji obećanja datog sa strane ministra Mlađana Dinkića da se PDV neće obračunavati na isporučene već isključivo na prodate primerke uz puno uvažavanje realnosti remitende kao i na pojednostavljivanju administrativnih procedura vezanih za obračune PDV.
Na jednom od narednih sastanaka biće postignut i definitivni dogovor o stopi oporezivanja koja u ovom trenutku iznosi 8%.


«BLIC» NOVI ČLAN ASOCIJACIJE MEDIJA

Izdavačka kuća «Blic press» d.o.o. na čelu sa direktorom g-dinom Atilom Mihokom i glavnim i odgovornim urednikom g-dinom Veselinom Simonovićem novi je član Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija. «Blic press» izdaje jedan od najtiražnijih dnevnih listova u SCG – «Blic» kao i tiražno superiorni ženski nedeljnik «Blic žana». Odnedavno ova izdavačka kuća prisutna je i u dijaspori sasvojim dnevnim izdanjem Blic Evropa koje se za početak distribuira na tržište Nemačke, Austrije i Švajcarske
IP «Blic press» d.o.o. posluje u sastavu švajcarske medijske grupacije Ringier.


POMERITI ROK ZA PRIVATIZACIJU ŠTAMPE

Dragan Kojadinović, ministar kulture u vladi Republike Srbije izjavio je da bi po njegovom mišljenju rok za privatizaciju štampanih medija koji ističe krajem aprila trebalo odložiti za najmanje godinu dana. Kojadinović se zalaže i da se rok za privatizaciju elektronskih medija pomeri do polovine 2008. godine.


VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič za slobodan pristup informacijama od javnog značaja promovisan je 15. aprila u Beogradu. Vodič je predstavila Misija OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori a pripremljen je zahvaljujući aktivnostima Koalicije za promociju slobodnog pristupa informacijama pod pokroviteljstvo Fonda za otvoreno društvo Srbije. Vodič će biti objavljen i na jezicima nacionalnih manjina a verzije na albanskom i mađarskom jeziku već se mogu videti na sajtu nevladinih organizacija.PRIVIKAVANJE NA EVROPU

Fondacija Konrad Adenauer i Kancelarija Vlade Republike Srbije zajednički će realizovati projekat redovnih razgovora sa predstavnicima medija radi pripreme javnosti na početak pregovora o pridruživanju EU. Savke druge nedelje, do jula 2005. godine, sa novinarima će razgovarati ministri resora koji će učestvovati u radu pregovaračkog tima vlade, predstavnici delegacije Evropske komisije u SCG i predstavnici država članica EU u SCG.IZDAVAČKO PROLEĆENastavlja se uspešna izdavačka sezona. Tržište štampe u SCG bogatije je za novi, dnevni sportski list «EKIPA» a predstavljena su i tri nova mesečnika: DOKTOR U KUĆI u izdanju izdavačke kuće «Europapress» i srpsko izdanje poznatog ženskog magazina ELLE koji se pojavio u izdanju Sanoma Magazines. U prodaji je i magazin T3 jedan od najpoznatijih medju tzv. gadžet magazinima
FINSKI IZDAVAČ U SCG

Upravo promovisano srpsko izdanje mesečnik ELLE označilo je dolazak jedne od najmoćnijih evropskih medijakih grupacija na tržište Srbije i Crne Gore.
SANOMA WSOY /Helsinki/ je finska medijska grupacija u čijem sastavu, kao jedna od pet divizija posluje kompanija SANOMA MAGAZINES /Amsterdam/ koja se pojavljuje kao izdavač srpskog izdanja magazina ELLE.
SANOMA WSOY je u 2004. godini ostvarila neto promet od 2,5 milijarde eura uz profit od 239 miliona eura i 13.657 zaposlenih. Reč je o najvećoj nordijskoj medijskoj grupaciji.
SANOMA MAGAZINES, sa sedištem u Amsterdamu, neto prometom od 1,08 milijardi eura i profitom od 86,9 miliona eura i 4.300 zaposlenih rangirana je kao peti po veličini evropski izdavač magazina. Izdavač je preko 240 magazina u 12 evropskih zemalja: Holandiji, Mađarskoj, Belgiji, Bugarskoj, Finskoj, Češkoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj, Slovačkoj i Ukrajini.


NOVINARI OCENJIVALI KOMUNIKATIVNOST

Živojin Đorđević, Milka Forcan, Velesin Jevrosimović, Miroslav Miletić i Spiros Tergidis su najkomunikativniji privrednici tokom 2004. godine po oceni žirija sastavljenog od 200 novinara iz najuglednijih srpskih medija. Troje od pomenutih petoro privrednika je iz kompanija koje su inače i pridruženi članovi Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija /Fresh&Co, Delta i ComTrade/ i aktivnmo pomažu njen rad.
Medju privrednim organizacijama, po oceni novinara, najbolji odnos sa medijima su imali: Delta banka, Aerodrom «Beograd», EPS i Britiš Ervejs. Neprivredne organizacije koje su tokom 2004. godine najbolje komunicirale sa medijima bile su: Narodno pozorište, Medija centar i Fudbalski klub Crvena zvezda. Medju državnim institucijama najkvalitetnije odnose sa novinarima imali su: Vlada Srbije, Skupština Srbije i Narodna banka Srbije a najzanimljivije konferencije za štampu organizovali su: Medija centar, Klio, FK Crvena zvezda.


«BURDA» SLAVI RODJENDANE

Izdavačka kuća BURDA d.o.o., član Asocijacije medija, proslavilam je drugi rodjendan još dva uspešna i popilarna izdanja. Rodjendansko slavlje za izdanja MOJA LEPA BAŠTA i ŽIVOT SA CVEĆEM upriličeno je u prigodnom ambijentu sajma hortikulture u Beogradu. Povodom druge godišnjice raspisan je konkurs za izbor najlepših bašta.STIGAO «DOKTOR»

Izdavačka kuća «Europapress» d.o.o, član Asocijacije medija, promovisala je svoje najnovije izdanje za tržište Srbije i Cene Gore – DOKTOR U KUĆI. Reč je o mesečniku namenjonom svima onima kojima je zdravlje na prvom mestu kako je istakla glavna urednica Zorica Zarić ističući da će mesečnik prvi beležiti sve novosti iz sveta medicine što neće biti teško kada se ima u vidu da sa «Doktorom u kući» sarađuje preko 200 naših najboljih lekara.BROJ AMERIČKIH NEDELJNIKA

Godina
Ukupan broj
Prosečan tiraž
Ukupan tiraž
1996
6,580
6977
45,911,510
1997
6,581
7194
47,340,474
1998
6,642
7,338
48,742,278
1999
6,646
7,399
49,170,488
2000
6,579
7,295
47,990,892
2001
6,476
7,339
47,527,348
2002
6,699
7,467
50,023,378
2003
6,704
7,490
50,212,925U.S.: ČITAOCI U PROCENTIMA

Prema nedavno objavljenim podacima Asocijacije američkih novinskih izdavača više od polovine /53,4%/ odraslih sa teritorije 50 američkih vodećih tržišta čita dnevne novine svakog dana u sedmici a 62% baj jedno izdanje koje se na tržištu pojavljuje nedeljom.
JAPANSKOJ TV OPADA PRIHOD OD PRETPLATE

Japanska državna televizija /NHK/ je od početka godine u velikoj krizi i pod velikim pritiskom javnog mnjenja. U martu mesecu čak 747.000 japanskih domaćinstava je odbilo da plati pretplatu što je u odnosu na februar povećanje od čak 187.000 domaćinstava. NHK je na udaru kritike zbog čitavog niza skandala u kojima se vodeći producenti teško optužuju za nenamensko trošemnje sredstava u cilju zadovoljavanja sopstvenih privatnih potreba.ONLINE ČITAOCI MLAĐI I OBRAZOVANIJI

Prema podacima koje je objvila Američka novinska asocijacija /NAA/ u odnosu na ukupan broj korisnika internet usluga, posetioci novinskih WEB sajtova mlađi su, bolje obrazovani i mnogo više skloni onlajn porudžbinama i kupovinama. Njihova prosečna starost je 38 godinas a od ukupnog broja posetilaca novinskih sajtova čak je 44 % u starosnoj grupaciji od 18 – 34 godine.KAKO BOLJE DISTRIBUIRATI

IFRA je organizator izuzetno zanimljivog seminara koji se pod radnim nazivom «Organizacija distribucije» održava od 31.05. do 01.06. 2005. godine u Bad Homburgu /kod Frankfurta/M/ u Saveznoj Republici Nemačkoj. Kotizacije za učešće na ovom skupu su: 850 Eur za članove IFRA i 990 Eur za sve ostale.


RASTE BROJ ONLAJN IZDANJA

Prema najnovijim podacima više od 1500 severnoameričkih novina ima svoje WEB sajtove.
Širom sveta više od 5000 dnevnih novina i revija ima svoja onlajn izdanja.
Primera radi, 45% odraslih u US koji su u potrazi za bilo kojom vrstom informacija preko interneta potragu počinje prvo na sajtu lokalnih novina. Inače lokalni oglašivači u US su tokom 2003. godine potrošili 811 miliona dolara za oglašavanje na sajtovima lokalnih novina.


AKTUELNI DIGITALNI TRENDOVI

Primena savremenih mobilnih tehnologija, stepen i mogućnosti njihovog korišćenja u novinskom izdavaštvu i u okviru projekata onlajn izdanja – su osnovna tema stručnog seminara koji IFRA organizuje u Amsterdamu 3. i 4. maja 2005. godine. Korizacija za članove IFRA za učešće na ovom seminaru je 850 Eur a za sve ostale 1050 Eur. Čalnove Asocijacije medija podsećamo da smo prošle godine u saradnji sa stručnjacima Telekom «Srbija» a.d. organizovali, izuzetno posećen, seminar na temu: Primena sredstava mobilne komunikacije u novinskom izdavaštvu. Očekujemo da nas kontaktirate sa predlozim tema za nove seminare.
Kanada: Broj dnevnih listova

Godina
Jutarnji
Večernji
Dnevni
Ukupno
Ukupan prosečni tiraž
1980
25
95
0
120
5,391,724
1985
27
81
3
111
5,620,811
1990
29
73
6
108
5,814,510
1991
28
74
6
108
5,654,390
1992
33
70
5
108
5,553,409
1993
35
69
4
108
5,536,546
1994
37
67
4
108
5,491,150
1995
42
62
2
106
5,309,600
1996
43
60
2
105
5,191,677

1997

43
60
2
105
5,087,153
1998
52
52
1
105
5,004,913
1999
52
52
1
105
5,177,072
2000
52
52
1
104
5,166,893
2001
56
48
1
104
5,184,571
2002
55
45
1
102
5,004,619

2003

56
45
1
101
4,930,417JAPAN: Načini prodaje štampe

(u %)
Godina
Kućna dostava
Pojedinačna prodaja
Pošta
Ostalo
1997
93.10
6.30
0.05
0.50
1998
93.20
6.20
0.05
0.50
1999
93.31
6.10
0.05
0.53
2000
93.49
5.95
0.05
0.50
2001
93.38
6.06
0.05
0.51
2002
93.80
5.63
0.05
0.52
2003
93.87
5.55
0.05
0.53
2004
93.94
5.47
0.05
0.54
PULICERI NA KVADRAT

Američki dnevni listovi «Los Anđeles Tajms» /Los Angeles Times/ i «Volstrit žurnal» dobitnici su po dve Pulicerove nagrade najprestižnijeg priznanja u oblasti novinarstva u U.S.BRITANCI ODREDILI OVOGODIŠNJE CILJEVE

Britansko novinsko društvo najavilo je da će medju prioritetnim aktivnostima u ovoj godini imati borbu protiv britanskih i evropskih pretnji slobodi reklamiranja posebno u oblasti hrane. Na dnevnom redu će biti i pitanja u vezi zakonskih odredbi o kleveti, pitanja zaštite autorskih prava kao i pitanja medijskog vlasništva i prava zaposlenih u medijima.«GEO» NAJKVALITETNIJI

Lead Academy proglasila je časopis «GEO» za najkvalitetniji magazin zahvaljujući izuzetnom skladu fotografije, teksta i tipografije. Drugo mesto od 130 ocenjivanih magazina zauzeo je «GQ» a na trećem je magazin «BREND EINS»PRIJAVE ZA «COLOR QUALITY CLUB 2006. – 2008.»

Počelo je prijavljivanje učesnika za jedinstveno takmičenje «Color Quality Club 2006. – 2008» koje se svake druge godine realizuje u saradnji IFRA sa NAA (Novinskom asocijacijom Amerike) i PANPA (Asocijacija novinskih izdavača Pacifičkog regiona).
Reč je o takmičenju za najkvalitetnije odštampanu kolornu novinu koje je otpočelo još 1994. godine i kome je samo u proteklom ciklusu učestvovalo 130 listova iz preko 30 zemalja sveta.
Srbija i Crna Gora do sada nisu imali svoje predstavnike u ovom jedinstvenom svetskom takmičenju koje podstiče kvalitet pripreme i štampe dnevnih listova i magazina. Možda je upravo ovaj takmičarski cikljus šansa za naše sve kvalitetnije štamparske kuće i izdavače.
Opširnije na: www.Colorqualityclub.org
 

Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O.. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST