April, 2005 No. 6

pomogao                                 NOVE CENE DNEVNIH LISTOVA

U petak, 08. aprila 2005. godine, posle skoro pune dve godine, povećane su cene pojedninih dnevnih listova. Dnevni listovi ovoga puta nisu poskupeli istovremeno i u istom procentu ali se očekuje da će do kraja aprila svi novinski izdavači povećati cene svojih dnevnih izdanja.

Novinski izdavači, skoro pune dve godine vodili su upornu borbu da uprkos permanentnom povećanju cena repromaterijala (preko 90% najvažnijih komponenti je iz uvoza), energije, transporta i drugih proizvodnih troškova, ne menjaju cene dnevnih listova. Ipak, evropske cene repromaterijala kombinovane sa značajnim povećanjem svih ostalih proizvodnih troškova i novom poreskom politikom kada su mediji u pitanju – najzad su doveli do onoga čemu svi izdavači pribegavaju tek kada u potpunosti iscrpu sve ostale mogućnosti a to su – nove cene.


«ŠTAMPA» U ASOCIJACIJI MEDIJA

«Štampa Kommerce» d.o.o., jedna od vodećih distributerskih kuća u SCG novi je, pridruženi član Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija. Poznata distributerska kuća sa izuzetno dugom tradicijom prodaje dnevne i periodične štampe pre svega na području Beograda proteklih godina je značajno unapredila kvalitet poslovanja u velikoj meri doprinoseći uspešnom finansijskom poslovanju novinskih izdavača.
Generalni direktor «Štampa Kommerce» d.o.o., gospodin Nebojša Đokić, ističući uverenje da će pristupanje firme na čijem je čelu – Asocijaciji medija biti korisno kako za «Štampu» tako i za sve novinske izdavače najavio je još kvalitetniju prodaju dnevnih listova i magazina na preko 800 prodajnih mesta ove kompanije u Beogradu i Srbiji. Na jednoj od predstojećih sednica UO Asocijacije medija g-din Đokić će govoriti o problemima prodaje dnevnih i periodičnih listova iz – ugla distributera.


JAT BEZBEDNO LETI UPRKOS ŠTRAJKU

Bezbednost putnika na JAT-ovim letovima ne dovodi se u pitanje uprkos dugotrajnom, nelegalnom, štrajku aviomehamičara ove firme. Ovo je izjavio v.d. generalnog direktora «JatAirways» g-din Nebojša Starčević pri prvom susretu sa glavnim i odgovornim urednicima i direktorima vodećih medija održanom u sedištu Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija.
Glavna tema susreta koji je održan 31.03.05. godine bila je bezbednost putnika u JAT-ovim letilicama, aktuelni štrajk aviomehaničara koji i vlada i menadžment JAT-a smatraju nelegalnim i mogućnosti za što br-e normalizovanje stanja u ovom javnom preduzeću.
Nebojša Starčević, v.d. generalnog direktora «JatAirways» iskoristio je priliku da prisutne glavne urednike i direktore medija informiše i o poslovima vezanim pre svega za stabilizaciju ove kompanije a zatim i restruktuiranje koje bi iz JAT-a trebalo da izdvoji sve ono što nije najdirektnije u funkciji osnovne delatnosti.
G-din Starčević izrazio je spremnost Jat-a, kao jednog od prvih pridruženih članova Asocijacije medija, da i dalje aktivno učestvuje u realizaciji svih projekata Asocijacije.


NEOPHODNA INTERVENCIJA MINISTARSTVA FINANSIJA


Sve više nesporazuma na relaciji: novinski izdavači – distributeri – poreska uprava, kada je reč o primeni Zakona o PDV u delu koji se odnosi na neprodate primerke ubrzalo je formiranje zajedničkog stava izdavača i distributera po ovom pitanju što je rezultiralo pismom kojim se, uz detaljno obrazloženje problema, traži hitan sastanak sa g-dinom Mladjanom Dinkićem, ministrom finansija u vladi Republike Srbije.
Članovi Asocijacije medija zahtevaju od ministra Dinkića da ispoštuje obećanje dato na sastanku sa glavnim i odgovornim urednicima i direktorima novinsko izdavačkih kuća da «... Ministarstvo prihvata da pre početka primene Zakona o PDV i Pravilnika da pisano precizno tumačenje da se obračun PDV kod novinsko izdavačkih kuća vrši isključivo na bazi prodatih a ne na bazi isporučenih primeraka – znači uz puno uvažavanja realnosti REMITENDE...».
Ni posle tri meseca od sastanka kome su prisaustvovali i ministrovi prvi saradnici: Vesna Arsić, pomoćnik ministra i Vlada Ilić, direktor Poreske uprave ovakvu tumačenje nije dato što proizvodi svakodnevne probleme pri finansijskim kontrolama.
Očekuje se da će sastanak u Ministarstvu finansija biti hitno zakazan.


ZAKON O OGLAŠAVANJU

Ukoliko Skupština Srbije usvoji bez izmena Zakon o oglašavanju to će značiti smanjenje prihoda po osnovu oglašavanja u gotovo svim medijima što je za njihov ionako loš finansijski položaj – pogubno. Ovo je jednoglasan zaključak svih diskutanata na raspravi koju je 01.04.05. godine, povodom puštanja u skupštinsku proceduru ovog zakona organizovao Odbor za trgovinu, turizam i usluge Skupštine Srbije.
Ne sporeći potrebu za donošenjem Zakona o oglašavanju koji bi propisao precizna pravila igre u oblast u kojoj su se pravila često kršila ili ih uopšte nije bilo, predstavnici marketinških agencija i udruženja, predstavnici medija i medijskih asocijacija /medju njima i predstavnik Asocijacije medija – izvršni direktor, Zoran Papić/ ukazali su na izuzetnu rigoroznost zakona a posebno u sveri oglašavanja alkoholnih pića i duvana odakle su oduvek stizali značajni oglasni prihodi.
Predloženo je da ceneći finansijsku situaciju u medijima, potrebu za stalnim uvećavanjem prihoda od oglašavanja, situaciju u domaćoj privredi ali i realnost koja kazuje da priključenja Evropskoj uniji neće biti u narednih nekoliko godina – zakonodavac razmisli o mogućnosti ublažavanja pojedinih odredbi Zakona o oglašavanju za period on naredne dve do trei godine.
Dogovoreno je da Odbor za trgovinu, turizam i usluge Skupštine srbije upozna sa sve poslaničke grupe sa amandmanima koje će mu narednih dana dostaviti marketinške i medijske asocijacije. Asocijacija medija je svojim članovima već uputila «predlog za razmišljanje».


STUDIO B PROSLAVIO ROĐENDAN

Dugogodišnji najbolji prijatelj Beogradjana – RTV STUDIO B proslavio je 01. aprila 2005. godine svoj 35 rođendan.
Dragana Milićević – Milutinović, glavni i odgovorni urednik i direktor RTV Studio B, u prisustvu mnogobrojnih ličnosti is sveta politike, biznisa, kulture i medeija podsetila je na pionirske dane ove medijske kuće ali i ukazala na nove planove za povećanje slušanosti i gledanosti radio i tv programa ove beogradske medijske kuće.MOJ STAN – GODINA DRUGA

Izdavačka kuća Burda d.o.o. proslavila je drugi rodjendan magazina MOJ STAN- najtiražnije revije za opremanje enterijera. Rodjendanskom slavlju upriličenom u prostorijama Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka prisustvovale su mnogobrojne zvanice iz stručnih krugova i javnog života koje su sa izuzetnim interesovanjem odgledali i za ovu priliku otvorenu izložbu slika mladog slikara Saše Marjanovića.GOŠĆA IZ AUSTRIJE U ASOCIJACIJI MEDIJA

Medijsko tržište Srbije i Crne Gore i aktuelna događanja u toj oblasti bile su osnovne teme interesovanja g-dje Sonje Dejanović iz Austrijske medijske kompanije «Styria» za vreme posete Beogradu i Asocijaciji medija.
Osnivanjem «Katoličkog štamparskog društva» u Gracu, 1869. godine, postavljen je kamen temeljac današnjeg «Styria» medijskog koncerna. Od 1997. godine «Styria» posluje kao deoničko društvo a svoje tržište pored Austrije širi na Sloveniju i Hrvatsku ne krijući interese i za zbivanja u jugoistočnoj Evropi.
«Styria» je izdavač dnevnih liustova: Die Presse i Kleine Zeitung /Austrija/, Dnevnik /Slovenija/, 24 časa i Večernji list /Hrvatska/ 12 nedeljnika /medju kojima posebno mesto zauzima besplatni slovenački nedeljnik «Žurnal»/ i većeg broja magazina.
U sastavu «Styria» posluje i 5 radio stanica, tri tv stanice, veći broj izdavačkih kuća, lanac poznatih knjižara a ima i 5 online izdanja.
IZDAVAČI U PROLEĆNOJ OFANZIVI

Nakon zimskog zastoja veći broj novinsko izdavačkih kuća, članica Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija, krenuo je u prolećnu ofanzivu promovišući nove projekte.
Najpre je Kompanija «Novosti» tržištu ponudila novi magazin za žene «ŽENSKI SVET», potom je Politika N&M na tržište izašla sa specijalizovanim nedeljnikom «FIKS» namenjenim kladioničarima a BLIC je dijaspori počev od 04.04. ponudio svoje dnevno izdanje BLIC – EVROPA koje se za početak distribuira na tržište Austrije, Nemačke i Švajcarske. Narednih dana očekuje se još novih naslova u prodajnim mrežama.


OTVORITI DOSIJEA TAJNIH SLUŽBI

Rodoljub Šabić, republički poverenik za informacije, na konferenciji za štampu održanoj 29.marta u Izvršnom veću Vojvodine, pozvao je vlasti Srbije da što pre usvoje zakon o otvaranju dosijea tajnih službi naglasivši da gradjani zahteve za otvaranje dosijea mogu podnositi i povereništvu ali da to nije trajno rešenje. On je inače ocenio da kod gradjana, medija ali i kod državnih organa postoji visok stepen neznanja o mogućnostima primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama.


VODIČ KROZ ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA


Koalicija za slobodu pristupa informacijama i Misija OEBS-a u SCG, u petak, 15. aprila 2005. godine organizuju prezentaciju Vodiča kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Prezentacija će biti održana u prostorijama Misije OEBS /Beograd, Bulevar mira 26/ sa početkom u 11.00 časova.DO UGOVORA – MOŽDA ŠTRAJKOM

Nino Brajović, predsednik udruženja novinara Srbije (UN) ocenio je da u Srbiji po svemu sudeći nema uslova za potpisivanje nacionalnog kolektivnog ugovora za zaposlene u medijima te da će možda biti neophodan štrajk kako bi se poslodavci privoleli za razgovor na ovu temu.SOCIJALNI PROGRAM ZA ZAPOSLENE U RTS

Dragan Kojadinović, ministar kulture u vladi Srbije izjavio je da je sa oko 8.000 zaposlenih RTS preglomazan sistem i da ovo javno preduzeće što pre treba reorganizovati i svesti na optimalan broj zaposlenih. On je rekao da će zaposlenima u RTS uskoro biti ponudjen socijalni program za dobrovoljno napuštanmje radnog mesta i da je vlada za to već odvojila sredstva. Ministar je rekao da je za svaku godinu radnog staža predvidjena isplata od sto eura i da će biti obezbedjeni i dodatni fondovi za radnike koji dobrovoljno budu otišli iz RTSODRŽANA SKUPŠTINA UNS

Na skupštini Udruženja novinara Srbije, održanoj u Brzeću ispod Kopaonika, Ninu Brajeviću je poveren još jedan četvorogodišnji – predsednički mandat. Skupština je izabrala i nove članove uprave, nadzornog odbora i suda časti a usvojena je i konvencija koja predvidja donošenje jedinstvenog etičkog kodeksa novinara srbije i osnivanje Saveta za medije.


NAJVEĆE MEDIJSKE GRUPACIJE U EVROPI

Prema dostupnim podacima za 2003. godinu medju 10 najvećin evropskih medijskih grupacija bili su:

 
M E
1. Bertelsmann /DEU/
16.810
2. Vivendi Universal /FRA/
15.725
3. Lagardere /FRA/
7.944
4. Reed Elsevier /GBR-NL/
7.141
5. Pearson /GBR/
5.780
6. BBC /GBR/
5.559
7. Reuters Group pic /GBR/
4.525
8. BskyB /GBR/
4.513
9. VNU /NLD/
3.882
10. News Corporation /AUS/
3.747

Očigledna je koncentracija velikih medijskih grupacija u Velikoj Britaniji.

SEUL DOMAĆIN KONGRESA

Južnokorejska prestonica Seul biće od 29. maja do 01. juna 2005. godine domaćin 58. Svetskog novinskog kongresa a u isto vreme se održava i 12. Svetski forum glavnih urednika.
Glavna tema i ovogodišnjeg kongresa biće «dobitne strategije» u razvoju novinskog izdavaštva. Prijavljivanje za učešće je još uvek moguće.ENPA – NOVI PREDSEDNIK I ČLANOVI

ENPA /Evropska asocijacija novinskih izdavača/ na godišnjoj skupštini održanoj u Luksemburgu izabrala je za novog predsednika gospodina Per Lyngby-a iz Danske.
Istovremeno u punopravno članstvo ENPA primljene su asocijacije Češke, Estonije, Madjarske i Poljske.NEMCI PONOVO INVESTIRAJU

Posle tri «sušne» godine nemački izdavači novina su počeli ponovo da investiraju u nove štamparske kapacitete.
Kompanija Koenig&Bauer /KBA/ saopštila je da je dobila porudžbinu za devet novih štamparskih mašina koje će biti instalirane u Minhenu, Vplfratshausenu i Kaselu.


«ULIČNA BORBA» 10. I 11. MAJA

Pod karakterističnim radnim nazivom «ULIČNA BORBA» u Frankfurtu/M 10. i 11. maja 2005. godine organizuje se specijalizovani seminar nemenjen osoblju brodajnih odeljenja novinskoizdavačkih kompanija


IFRA EXPO 2005-04-08

Najveći svetski sajam opreme i usluga namenjih novinski izdavačkim kućama ove godine će biti održan u Lajpcigu od 17. do 20. oktobra. Organizator sajma IFRA očekuje izuzetno veliki broj izlagača iz celog sveta i rekordan broj posetilaca. Opširnije informacije o IfraExpo 2005 pronađite na: www.ifra.comNAJVEĆE MEDIJSKE GRUPACIJE NA SVETU 2003.

 
$ Mil.
1. Time Worner
45,545.0
2. The Walt Disney Company
23.828,0
3. Viacom
21.353,7
4. Comcast
17.492,0
5. Sony
13.436,7
6. Reed Elsevier
8.787,2
7. Bertelsmann
8.778,8
8. Omnicom Group
8.621,4
9. DirectTV Group
8.291,9
10. Vivendi International
7.585,9

Izvor podataka: Communications Industry Forecast and Report 2004.
JAPAN – U PORASTU PRIHOD OD OGLAŠAVANJA

Dentsu Inc. saopštila je da su japanski novinski izdavači 2004. prvi put posle četiri godine ostvarili porast prihoda od oglašavanja. Inače ukupan prihod od oglasa u medijima porastao je 2004. godine za 3% u odnosu na 2003. godinu dostigavši iznos od 5,8571 biliona jena. Za tekuću godinu pomenuta kompanija planira porast od 1,7% u odnosu na prethodnu i iznos od 5.9379 biliona jena.NAA GODIŠNJA KONVENCIJA

Godišnja konvencija Američke asocijacije novinskih izdavača biće održana od 17. do 19. aprila 2005. godine u Fermont hotelu u San Francisku /CA, USA/. Neke od tema od tema o kojima će, za vreme trodnevne konvencije, raspravljati američki izdavači biće: Kako pronaći i zadržati kvalitetne ljude, strategije za mala tržišta, investiranje u online izdanja, oditovanje tiraža.USA: BROJ DNEVNIH LISTOVA U ODNOSU NA TIRAŽ

Godina
Ukupno
Ispod
50,000
50,001 -
100,000
100,001 -
250,000
Preko
250,000
1993
1,556
1,317
127
68
44
1994
1,548
1,308
129
70
41
1995
1,533
1,300
125
66
42
1996
1,520
1,289
126
64
41
1997
1,509
1,269
134
64
42
1998
1,489
1,258
128
64
39
2000
1,480
1,257
118
67
38
2001
1,468
1,250
113
65
40
2002
1,457
1,238
114
67
38

2003

1,456
1,239
114
67
36

Izvor podataka: Communications Industry Forecast and Report 2004.ČITAOCI U PROCENTIMA

Prema nedavno sprovedenim istraživanjima medju odraslim čitaocima dnevnih listova u USA čak 70% od ukupno ispitanih čita stranice namenjene vestima. Kada je u pitanju muška čitalačka publika na drugom mestu sa 58 % su sporske stranice a 45% žena posle vesti prelazi na stranice posvećene hrani i kuvanju.
Inače dnevna izdanja u proseku čita 2,38 čitalaca a nedeljna 2,47 čitalaca.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O.. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST